Teaca în sărbătoare. De Ziua Drapelului Naţional, spectacol folcloric de zile mari şi lansări de carte !
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, Primăria şi Consiliul Local Teaca, Centrul Judeţean pentru Cultură, Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud şi Biblioteca Judeţeană „George Coşbuc” au dedicat comunităţii din Teaca un eveniment de ţinută, sub egida „30 de ani de Consiliu Judeţean”.
Manifestările culturale incluse în programul „Teaca în sărbătoare” au debutat la Archiud. După Sfânta Liturghie, Biserica Ortodoxă din localitate a găzduit lansarea de carte „Monografia Archiudului” semnată de Melania Cuc. De asemenea, în localitate a ajuns şi Bibliobusul de la Biblioteca Judeţeană „George Coşbuc”.
„Este o mare bucurie că ne întâlnim la un moment cu totul şi cu totul deosebit, la o manifestare iniţiată de Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud şi Primăria comunei Teaca, prin care încercăm să marcăm cei 30 de ani de activitate a Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud”, a declarat Alexandru Pugna, managerul CJC B-N, care a moderat evenimentul.
Primarul comunei Teaca, Damian Iustian Muntean, a spus că doamna Melania Cuc oferă un volum la care a lucrat ani şi ani, rodul unei munci asidue, o radiografie a vieţii acestei frumoase comunităţi.
„E o bucurie să fim aici, pentru că în această perioadă sunt prezent la acţiunile Consiliului Judeţean şi ale instituţiilor de cultură, sub egida „30 de ani de Consiliu Judeţean”. În aceste vremuri, avem nevoie de oameni care promovează cultura, care promovează cultura locului. Sunteţi binecuvântaţi aici, în satul Archiud, cu un om deosebit. Este vorba de Melania Cuc, o scriitoare îndrăgită, cu 50 de cărţi la activ. Pe lângă cărţile de pozie, romane, Cartea Archiudului îi este foarte la suflet, pentru că este vorba despre străbunii domniei sale, ai dumneavoastră, despre dumneavoastră. Porneşte de la 1232, când este atestat Archiudul şi ajunge în zilele noastre. ce bine ar fi dacă fiecare sat ar avea o Melania Cuc ca să poată să adune între coperţile unei cărţi tot ce are mai frumos un sat”, a declarat Menuţ Maximinian, directorul cotidianului „Răsunetul”.
Managerul Centrului Judeţean pentru Cultură, Alexandru Pugna, a subliniat faptul că sunt puţine localităţi care au o astfel de monografie. „Bunul Dumnezeu, atunci când iubeşte oamenii, iubeşte o comunitate, îi binecuvântează, iar această binecuvântare vine prin oameni, iar pentru archiudeni a venit prin doamna Melania Cuc. O felicit din tot sufletul pe doamna Melania Cuc pentru că şi-a asumat această muncă extraordinară de a lăsa moştenire această lucrare”, a transmis Alexandru Pugna.
Autoarea Cărţii Archiudului, scriitoarea Melania Cuc a dezvăluit că acest volum aparţine comunităţii, un proiect pornit acum 13 ani, brodată mai ales în ultimele şase luni. „Este o carte scrisă ziua şi noaptea, cu lacrimi în ochi. (...) Este o carte cu prieteni, sunt foarte mândră că au venit alături de mine atât oameni tineri, cât şi mai puţin tineri. Eu mă identific cu Archiudul. Archiudul sunt eu, eu sunt Archiudul. Am reuşit astfel, în şase luni, să termin cartea. De ce suntem astăzi în Biserică? Aproximativ 80% din această carte provine din arhivele bisericeşti. Vă mulţumesc că m-aţi primit aici şi vă asigur de toată preţuirea mea”, a transmis Melania Cuc invitaţilor prezenţi într-un număr mare.
Managerul Bibliotecii Judeţene, Ioan Pintea, a vorbit despre reperele literare ale zonei, amintind de Francisc Păcuraru şi realizând un portret al criticului literar şi rectorului Universităţii „Babeş-Bolyai”, Ion Vlad, născut la Archiud.
La Centrul Regional de Voluntariat „Prietenii Mocăniţei Transilvania” din Teaca au fost prezentate proiectele „100 de locuri musai de vizitat” şi „Prietenii Mocăniţei”. Tot aici, managerul Complexului Muzeal, Alexandru Gavrilaş, a vorbit despre reperele istorice ale zonei, amintindu-se de patriotul Constantin Romanu Vivu.
Pe scena din centrul comunei, evenimentul a debutat cu o rugăciune săvârşită de preoţii din comună. Apoi, au urcat pe scenă oficialităţile, alături de primarul Iustian Muntean şi de viceprimarul Florin Oltean fiind vicepreşedintele Consiliului Judeţean – Camelia Tabără, deputaţii Bogdan Ivan Gruia şi Robert Sighiartău, managerul CJC – Alexandru Pugna, consilierii judeţeni Cristina Emiliana Darabonţ şi Octavian Ganea, primarul Ioan Cira de la Monor.
„Am venit cu mult drag să aducem salutul Consiliului Judeţean, al domnului preşedinte Emil Radu Moldovan, într-o comună frumoasă şi prosperă, emblematică pentru judeţul nostru. Spunem adesea „Unitate în diveristate”, pe care o promovează Europa, Teaca o practică de sute de ani, într-o armonie a etniilor, a religiilor, o comună care se regăseşte şi se reinventează permanent”, a transmis vicepreşedintele Camelia Tabără.
Deputatul Bogdan Ivan Gruia: „Tare faini sunt copilașii de aici îmbrăcați în haine de sărbătoare vechi de sute de ani! Felicitări lor, părinților care îi îndrumă pe drumul păstrării tradițiilor și primarului Iustian Muntean pentru modul în care ține unită această comunitate frumoasă! „.
„Mă bucur să fiu în mijlocul dumneavoastră şi mulţumesc pentru invitaţie. După doi ani de pandemie, cred că este foarte bine că se organizează aceste evenimente şi mă bucur să văd oamenii împreună. Cred că numai împreună putem să facem lucruri extraordinare şi pentru comunitate Asta trebuie să învăţăm: să fim împreună, să ne bucurăm de ceea ce avem, de familie şi să facem cât mai mult bine”, a spus deputatul PNL, Robert Sighiartău.
Programul artistic prezentat de Menuţ Maximinian a început cu Ansamblul folcloric „Baltagul” din Monor, cu suite de dansuri de la Monor şi din Câmpia Transilvaniei, coregraf Bogdan Creţa, dar şi cu interpreta Petruţa Creţa Vânca. Nici minorităţile nu au fost uitate, dansurile maghiare fiind prezentate de formaţia „Tulipan” din Teaca, cu dansuri de voivodeni şi de pe Valea Nirajului, coregraf Simon Szabolcs, coordonator Ioan Mihalci. Ansamblul folcloric „Cununa grâului”, ce adună copii din Teaca, Ocniţa, Pintic şi Archiud, a prezentat în spectacol suite de dansuri din Pinticu Tecii, Teaca, de pe Câmpie, dar şi din Maramureş, începând cu grupa de copii, juniorii Cununii şi seniori, instructor fiind Bogdan Pântea, ajutat de Alin Rostaş, Dan Virag şi Florin Ioana.
Timp de o oră, copiii comunei ce se adună sub semnul tradiţiilor la Căminul Cultural din Ocniţa, prin grija şi dăruirea artistei Cornelia Ardelean Archiudean şi a colonelului Florentin Archiudean, au venit în faţa publicului atât cu jocul, cât şi cu soliştii vocali Adela Berbecar, Daiana Pop, Daria Dorgo, iar cântecul maghiar a fost adus de Crista Zoltan.
Nu au lipsit din spectacol soliştii ce locuiesc în comună, amintind aici pe interpreta Olimpia Deneş, pe proaspăta absolventă a Liceului de Muzică, Teodora Florea, dar şi pe profesoara Iulia Horga.
Ansamblul profesionist „Dor Românesc” al Consiliului Judeţean, a prezentat, sub bagheta dirijorului Horaţiu Cigu şi în coregrafia lui Adrian Paşcu, dansuri din Maramureş, Moldova, dar şi de pe Valea Someşului. Artiştii noştri profesionişti Ioachim Spân, Anamaria Marti, Nicolae Cioancă, Oana Matei Coruţi, Anuţa Motofelea, Domnica Dologa, au venit cu cântece din Bistriţa-Năsăud.
Pentru că anul acesta marchează o vârstă rotundă, Cornelia Ardelean Archiudean a fost sărbătorită şi în faţa publicului de acasă. Într-o zi specială, marcând sărbătoarea Drapelului Naţional, la Teaca a poposit doamna cântecului românesc, cea care a promovat, printre primii, cântecul patriotic, ridicându-l la rang de artă, Veta Biriş.
A fost un spectacol curat, rotund, caravana Consiliului Judeţean aducând în faţa spectatorilor doar cultură de calitate.
Citiţi şi:
- Zilele comunei Teaca: lansări de carte, muzică bună şi artificii
- Zilele comunei Teaca: Medalion aniversar Melania Cuc, la 70 de ani
- Cornel Cotuţiu despre Archiud şi Leşu: Fără egal
- La Archiud, bucurie mare pentru recepţia drum judeţean
- Teaca în sărbătoare. Veta Biriş şi Cornelia Ardelean Archiudean, în recital!
Adaugă comentariu nou