Teatrul Nescris din Şanţ, invitat la Muzeul Satului, la aniversarea a 83 de ani de la inaugurare!
În anul decretat de Patriarhia Română drept Anul omagial al satului românesc, al preoţilor, învăţătorilor şi primarilor gospodari, Muzeul Naţional al Satului "Dimitrie Gusti" vă invită, în perioada 17-19 mai 2019, la evenimentele dedicate împlinirii a 83 de ani de existenţă.
Acest proiect muzeal, intitulat iniţial "Muzeul Satului Românesc", se datorează Catedrei de Sociologie a Universităţii Bucureşti, condusă de profesorul Dimitrie Gusti, care împreună cu studenţii săi şi cu specialişti din diverse domenii, a desfăşurat campanii monografice în întreaga ţară. Una dintre acestea a avut loc în 1929 la Drăguş, în judeţul Braşov. După 90 de ani, în gospodăria adusă din teren de echipele lui Dimitrie Gusti, ansamblul "Nunta de la Drăguş" ne va aduce aminte de datinile şi obiceiurile de căsătorie. Tot despre cercetările în zona ale echipelor de specialişti va fi vorba atât în dezbaterile intitulate "Cercetarea satului Drăguş - arc peste timp", în cartea "Discursul ritual şi costumul tradiţional în S-E Transilvaniei", ce va fi lansată cu această ocazie, cât şi în filmul documentar "Profesorul Dimitrie Gusti în memoria Drăguşului".
De "Zilele Muzeului Satului" va evolua şi cea mai veche trupă de teatru comunitar, trupa de Teatru Nescris, în care actorii sunt simpli ţărani şi continuă o tradiţie de mai bine de 100 de ani în comuna Şanţ din Bistriţa-Năsăud. Teatrul Nescris a existat în această comună cel puţin din 1912 şi a fost descoperit de sociologul şi istoricul român Dimitrie Gusti în 1935.
În cadrul programului european "Noaptea muzeelor", Muzeul Satului vă invită la un "Dialog coregrafic", în care veţi avea posibilitatea să admiraţi dansul Căluşarilor de la Sârbii Măgura-Olt, al grupului Irish Way de la Iaşi şi pe cel al ansamblului Kozaciok din satul Bălcăuţi (jud. Suceava), localitate atestată documentar la 1471 într-un act întocmit de Ştefan cel Mare.
Vor participa de asemenea ansamblul Ţara Vrancei din Focşani, reprezentanţii comunităţii de români din localitatea Vişina, jud. Tulcea, reprezentanţii satului Goicea Mică, jud. Dolj, ansamblul de dans german Korona, jud. Braşov, ansamblul folcloric Kymata al Uniunii Elenilor, jud. Prahova, formaţia de dansuri meglenoromane Altona din Cerna, jud. Tulcea.
Timp de trei zile, la Muzeul Satului vor fi organizate de asemenea expoziţii, concerte, lansări de carte, dezbateri, demonstraţii ale meşterilor populari. Vă aşteptăm cu drag!
Mai multe detalii:
Biroul Relaţii Publice
[email protected]
https://www.facebook.com/muzeulsatului/
http://www.muzeul-satului.ro
Citiţi şi:
- Casa din Şanţ, una dintre cele mai frumoase gospodării ale ţării, aflată la Muzeul Satului, restaurată la iniţiativa primarului Ioan Szabo. Bijuteria arhitectonică, va fi inaugurată miercuri
- (Foto) Felicitări, părinte episcop! Casa din Spermezeu dăruită de PS Macarie, o adevărată bijuterie a Muzeului Naţional al Satului din Bucureşti
- Casa din Şanţ, dusă de Dimitrie Gusti la Bucureşti, o bijuterie redată din nou lumii. La Muzeul Satului, la recepţia gospodăriei a fost prezent şi primarul Ioan Szabo
- Leon-Iosif GRAPINI: Casele-muzeu din comuna Șanț
- Satul românesc năsăudean, evocat la Muzeul Mitropoliei Clujului
Adaugă comentariu nou