Ţestoase în Poiana Ilvei
-
View the full image
Broasc ţestoasă de apă europeană
În luna iulie a anului 2008, şcolarii: Mănăstire Ionuţ Maxim şi Bumbu Iulian, cls.a VII-a, jucându-se de-a pescarii în canalul de captare a pâraielor din spatele Gării CFR Poiana Ilvei, într-unul din cârlige s-a agăţat o broască ţestoasă.
Din studiile noastre şi consultaţiile primite de la specialişti, am constatat că această ţestoasă corespunde caracteristicilor broaştei ţestoase de apă europeană sau Emys Orbicularis.
Ţestoasa europeană este de talie mică spre mijlocie, cuprinsă între 15 şi 20 de cm, cu membre puternice palmate, terminate cu gheare lungi în număr de 5 la picioarele din faţă şi 4 la cele din spate, unite cu o membrană interdigitală pentru deplasarea uşoară în apă.
Corpul este bine închis într-o carapace dură, osificată acoperită cu plăci de natură cornoasă, de culoare brun, şi cu linii de culoare galbenă. Pe regiunea capului, gâtului şi a membrelor se găsesc de asemenea pete de culoare galbenă.
Locurile preferate ale acestei broaşte ţestoase sunt malurile lacurilor cu vegetaţie bogată precum şi zonele mlăştinoase, pe marginea apei, dar la cea mai mică alarmă se aruncă în apă şi dispare. Este o specie foarte agilă. În cazul nostru trăieşte în acel canal, pe malurile şi în apa Ilvei. Această specie se hrăneşte cu crustacee, nevertebrate terestre, rozătoare, chiar păsări tinere, peşti, insecte, viermi şi foarte rar cu componente vegetale.
Această specie iernează pe fundul apelor, odată cu sfârşitul toamnei şi până la începutul lunii aprilie. La începutul lunii iunie, femeia în vârstă de 15-20 de ani depune de la 3-16 ouă de mărimea oului de porumbel, pe mal în pământ afânat sau în scorburi de salcie.
Puii ies toamna sau primăvara următoare. Trăieşte 100-120 de ani.
Deoarece acel canal colector din spatele gării din Poiana Ilvei s-a săpat odată cu construcţia liniei ferate în urmă cu peste 7 decenii, presupunând că această broască ajunsă la dimensiunile caracteristice speciei, are în jur de 80-100 de ani.
Alţi poienari care au întâlnit ţestoase în hotarul comunei: lucrătorul CFR Guzu Grigore Vasile, în vara anului 2007, lângă calea ferată, într-un loc care se ţine umed; Şucea Vasile cu ceva timp în urmă, în apa Ilvei; Ioan T. Dănilă în 2007, în mica sa pescărie. Continuăm deci, această vieţuitoare are o arie largă de răspândire în perimetrul localităţii noastre.
Broasca ţestoasă de apă europeană este în prezent ameninţată cu dispariţia datorită reducerii condiţiilor naturale, a poluării mediului. Ne bucură să semnalăm existenţa unor exemplare în Poiana Ilvei. Să avem grijă de ele!
Ofilat Varvari
Adaugă comentariu nou