Tinu Grapini: Dorim să accesăm un proiect de 7 milioane euro pentru o centrală de termoficare pe biomasă la Rodna

Primarul Tinu Grapini, alături de colegii săi din Consiliul Local Rodna şi reprezentanţi ai firmei de consultanţă au vizitat, la finele săptămânii, una dintre cele mai moderne centre de termoficare cu înaltă cogenerare din ţară, de la Oradea. Potrivit edilului rodnean, vizita a fost făcută pentru a lua un model de bună practică, în condiţiile în care autorităţile locale îşi propun să implementeze o asemenea investiţie, la alte dimensiuni, pentru comunitatea din Rodna.

         „La Oradea, această centrală funcţionează pe gaz, noi ne propunem una pe biomasă, care să funcţioneze cu deşeuri de lemn, tocătură, rumeguş, inclusiv resturi vegetale din agricultură. Proiectul va fi depus în cadrul Programului Operaţional de Infrastructură Mare. Sesiunea de depunere a proiectelor este lansată şi se încheie în luna decembrie. Noi avem deja elaborat studiul de prefezabilitate şi un studiu de piaţă iar acum vom începe întocmirea studiului de fezabilitate şi a proiectului tehnic. Valoarea proiectului este de aproximativ 7 milioane euro, cu cofinanţare de doar 2%. Avem un punctaj foarte mare şi cred că este doar o chestiune de timp”, ne-a declarat primarul Valentin Grapini.

         Într-o primă etapă proiectul este configurat să asigure încălzirea termică pentru instituţiile publice, respectiv Primărie, şcoli, grădiniţe, cămin cultural, sală de nunţi, Centru de Afaceri. Centrala, cu alte patru module,  va genera 5 megawaţi (MW) energie electrică şi 1 MW energie termică. În aceste condiţii, în etapa a II-a, reţeaua va putea fi extinsă şi către gospodăriile populaţiei. „Am făcut toate calculele, iar sistemul de încălzire centralizat este mult mai ieftin. La Oradea, ca să vă dau un exemplu, încălzirea pentru un apartament cu o suprafaţă de 75 mp este de aproximativ 200 lei/lună, asta pentru că ei produc şi energie electrică. La fel va fi şi la noi, costurile vor fi mult mai mici”, ne-a explicat primarul rodnean.

         Nu în ultimul rând, primarul Grapini a spus că nu va fi problemă cu asigurarea materiei prime pentru centrală, asta pentru că Primăria Rodna deţine în proprietate peste 5.000 hectare de pădure, care va fi principalul generator de materie primă, nefiind însă exclusă şi achiziţionarea unor astfel de resturi vegetale de la terţi. 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5