Toleranţă zero din 1 iunie! Primarii din Şanţ, Rodna, Maieru şi Sângeorz Băi fac front comun în lupta cu gunoaiele
Primarii de pe Valea Someşului, alături de directorul Administraţiai Parcului Naţional Munţii Rodnei, au transmis un nou apel către locuitorii zonei, dar şi către turişti de a păstra curăţenia şi de a semnala problema depozitelor ilegale de deşeuri de pe albia râului sau din păduri.
A fost dat un nou termen, până la 1 iunie, pentru finalizarea acţiunilor de salubrizare pe toţi afluenţii Someşului şi pe toate terenurilor, ulterior trecându-se la controale, iar acolo unde vor fi probleme, vor fi date şi amenzi.
„Am luat o decizie împreună cu primarii de pe Valea Someşului, astfel că, pentru a face o curăţenie generală, termenul este de 1 iunie, pentru că Someşul este decantorul principal a ceea ce se întâmplă pe toţi afluenţii. Toţi cetăţenii să îşi facă curăţenie pe pâraie, pe ogaşe, pe coclauri, peste tot, iar primăriile vă vor ajuta să transportaţi gunoaiele în locul unde trebuie să fie, nu între oameni. Până la 1 iunie, contactaţi-vă primăriile, ca să vă ajute să vă duceţi gunoaiele, după care Comisia pentru Valea Someşului curată va avea Toleranţă Zero pentru cei care nu înţeleg că această vale turistică trebuie să fie în primul rând curată, pentru a avea turişti. Începem curăţenia pe afluenţo, încă o dată pe Someş, după care Valea Someşului să devină „Elveţia judeţului sau a Transilvaniei””, a transmis primarul oraşului Sângeorz-Băi, Traian Ogâgău.
„Trebuie să fim organizaţi, M-am hotărât să fiu alături de colegii mei primari. Curăţenia reprezintă starea de sănătate a unei naţiuni. Împreună, vrem să scăpăm de calvarul acesta al gunoaielor. Vreau să îmi fac treaba la Şanţ ca să nu se mai spună că din amonte vin deşeurile. Noi am avut o acţiune foarte amplă, din punctul meu de vedere cam toate cursurile de apă – Someş şi afluenţi - sunt în stare foarte bună de curăţenie. Dragi şănţeni, pe unde mai sunt gunoaie sau dacă ştiţi unde sunt depozite ilegale, vă rugăm să ne contactaţi. Vă vom ajuta cu utilajele din dotare pentru a le ridicam până la 1 iunie. Cred că această campanie va fi un succes, pentru că unde e unitate, e şi succes Sper să avem o Vale a Someşului curată, cum era din moşi strămoşi”, a transmis primarul comunei Şanţ, Marian Forogău.
Primarul Tinu Grapini de la Rodna a menţionat că o cale de întoarcere în această campanie nu mai este, astfel intrându-se în normalitate, spre civilizaţie. „Noi, Rodna, ne vom face treaba aşa cum ne-am făcut-o întotdeauna, şi vă rog pe toţi locuitorii comunei să dăm dovadă de unitate. Dacă vrem să devenim o zonă turistică, totul porneşte de la curăţenie. În perioada 2016-2020, ne-am străduit să devenim staţiune turistică de interes local, ne dorim să devenim staţiune turistică de interes naţional. Să facem curăţenie în ograda proprie şi în ograda comună, adică în comuna Rodna.”, a menţionat primarul Grapini.
Primarul Vasile Borş a precizat că, dacă se doreşte o modernizare a localităţilor, un prim lucri este şi întreţinerea curăţeniei.
„Să facem prima dată curăţenie, iar apoi să o întreţinem. Mulţi cetăţeni străini, care vin în această zonă, în momentul în care au trecut de Ilva Mică, spun aşa: cu nimic nu este mai presus Elveţia decât zona Munţilor Rodnei. Un singur lucru lipseşte, curăţenia, care poluează imaginea celor care trec prin această zonă. Vă îndemn pe toţi cei care mai aveţi de făcut curăţenie, pe proprietăţile dumneavoastră, acolo unde aţi aruncat gunoaie, mergeţi şi le ridicaţi, cât mai este acest timp de toleranţă, până la 1 iunie. După aceea, vom acţiona cu contravenţii”, a declarat Vasile Borş.
Nu în ultimul rând, directorul Administraţiei Parcului Naţional Munţii Rodnei, Mihaela Poll, a transmis un mesaj către cei care vizitează PNMR. „Vă rog frumos, păstraţi curăţenia! Administraţia Parcului, locuitorii comunelor fac curăţenie în fiecare an, deşeurile se strâng în fiecare săptămână. Fac un apel către toţi cei care ne vizitează să păstreze ceea ce găsesc”, a spus şeful APNMR.
Citiţi şi:
- Albia Someşului, mai curată la Şanţ! Primarul Marian Forogău: Vreau o colaborare bună cu locuitorii comunei, dar îi vom sancţiona pe cei care aruncă deşeurile în apă!
- SOS Valea Someşului. Patru amenzi aplicate la Sângeorz Băi, pentru deşeuri depozitate ilegal
- Primarul Sorin Hognogi: Să întreţinem curăţenia în toată comuna Spermezeu!
- Social-democraţii îşi propun să adune „mizeria portocalie”
- Primarii de pe Valea Someşului, mai uniţi ca oricând pentru a spune Stop gunoaielor. Traian Ogâgău: Din 1 mai, nu vom ierta pe nimeni!
Comentarii
Nici amenzile si nici puscaria, nu-i " ostoaie " si nu-i civilizeaza pe ci.o.par.lanii nostri stimati si domni primari... degeaba va tot " cracanati " voi in poze si asocieri ... !
La noi, " pro.stoi celovec " ... nu poate fi " manat dinapoi " decat numai cu bota, parul din gard si corbaciul cu bube... ca boul, vaca, porcu si/sau magaru' ... !
Suntem o popu. li.me moci.cosa, dezorganizata si anarhica total ... unde nu merge cu masurile " moderne " de constrangere. Pacat ca nu se pot modifica si aplica toate aceste masuri ca pe vremea medievala ... ca " bataia-i ... cea rupta din RAI " si cred ca alea apoi ar da rezutat ! Cand i-ai aplica pe " spcinare"... lu' prostoi celovec ... cate 20 de scorbace peste cur... in public ... sa vezi cum in vecii vecilor ala n-ar mai arunca mizeria si gunoaiele aiurea si cum po.pu.li.mea care va asista si-ar baga mintile-n capatzana aia in care are numai ... " matreatza " ... !( Ori cum faceau asiaticii in vremea medievala, cand ii infasurau in covor si bateau "covurul" cu o loprisca de tot se c*cau pe ei ) ...
Maaaa.... si io-s copil de cio.par.lan ma... si in veci trebuia sa ma sfedesc cu tata si cu mosu... aproape ca nu ne-am batut... ptr ca vesnic adunau gunoaiele din " batatura " si din grajd si le aruncau pe cursurile vaii din sat ... ori le aruncau de la unul la altul ... la vecini si aia ni le aruncau noua inapoi ... Maaa... astia suntem toti la fel !
Adaugă comentariu nou