Tot mai puţini şi mai bătrâni…în Bistriţa-Năsăud

 

Recensământul populaţiei şi al locuinţelor, desfăşurat în 2011, a confirmat o serie de aspecte care fuseseră observate şi de nespecialişti. În ultima perioadă, vorbeam despre îmbătrânirea  satului bistriţean şi nu numai, despre scăderea populaţiei  tinere (observată şi prin scăderea populaţiei şcolare), de numărul mare al celor plecaţi peste mări şi ţări în căutarea unei vieţi mai bune etc.

         Datele prezentate de Mircea Chira, directorul executiv al Direcţiei Regionale de Statistică Bistriţa-Năsăud, în cadrul Colegiului Prefectural,  întăresc aceste observaţii empirice. „Mai puţini, mai bătrâni…”, iar orizontul 2020, pe orice variantă (optimistă, constantă,  pesimistă), este tot pe trend descendent.

         Astfel, populaţia rezidentă/stabilă a judeţului Bistriţa-Năsăud, înregistrată la recensământul din octombrie 2011, a fost de 286.225 locuitori din care 49,5% bărbaţi şi 50,5%. femei În comparaţie cu recensământul din 2002, populaţia a scăzut cu peste 25,4 mii de persoane, şi anume 8,2%, cu un procent mai mare decât scăderea înregistrată la nivel naţional.

         Populaţia judeţului Bistriţa-Năsăud rămâne preponderent rurală, 63,3% dintre bistriţeni locuind la sat. Astfel, Bistriţa-Năsăud rămâne unul dintre cele mai puţin urbanizate judeţe din România.  

         „Structura pe vârste a populaţiei reflectă  procesul de îmbătrânire demografică, cauzat în principal scăderii natalităţii, care a determinat reducerea absolută şi relativă a populaţiei tinere (0-14 ani). De asemenea, creşterea speranţei de viaţă a determinat creşterea numărului şi ponderii populaţiei vârstnice (de 65 ani şi peste)”, a precizat Mircea Chira.

         El  a menţionat că deja putem vorbi „de vârsta a patra”, a „celor mai bătrâni bătrâni”,  care au peste 85 ani. De altfel, la data recensământului,  s-au înregistrat, în judeţul nostru, 10 persoane centenare, din care şase erau bărbaţi.

         Toate aceste efecte demografice şi economice ale acestei evoluţii se vor resimţi în timp, fie că vorbim de populaţia şcolară, de populaţia de vârstă fertilă, de populaţia în vârstă de muncă etc.

*** 

Există şi o serie de factori care au condus la diminuarea şi îmbătrânirea populaţiei. În prumul rând, vorbim despre natalitatea în scădere. „Ca imagine sugestivă, aceasta înseamnă circa 1400 de născuţi vii mai puţin pe an!”, remarca directorul executiv de la DRS Bistriţa-Năsăud. În plus, asistăm la o scădere a ratei fertilităţii (de la 2,2 copii la o femeie în 1989 la 1,7 copii în 2010), dar şi la tendinţa de amânare a primei naşteri, după ce mama împlineşte 25 ani.

         Normal,  mortalitatea, o a doua componentă a reducerii populaţiei, a înregistrat în perioada 1992-2011, în judeţul Bistriţa-Năsăud, o creştere uşoară. În anul 2011, pentru prima dată în Bistriţa-Năsăud s-a înregistrat un spor natural negativ, numărul deceselor depăşind cu 13 numărul născuţilor vii.

         În tot acest timp, speranţa de viaţă la naştere înregistrată în perioada 2000-2009, la nivelul judeţului Bistriţa-Năsaud, a crescut la bărbaţi de la 68,8 ani la 70,8 ani, iar la  femei de la 75,9 ani la 76,7 ani.

***

         Potrivit lui Mircea Chira, scăderea populaţiei judeţului Bistriţa-Năsăud a fost determinată şi de migraţia internă. În 2011, numărul bistriţenilor care şi-au schimbat domiciliu a ajuns la 4252 persoane. Totuşi, bistriţenii sunt bine „înrădăcinaţi”, asta pentru că peste 90% din populaţia judeţului născută aici şi-a păstrat domiciliul.

         O pondere de 8,7% din populaţia stabilă este reprezentată de cei care sunt născuţi în alt judeţ, dar au domiciliu în Bistriţa-Năsăud, de „venetici”.

 

***

Peste 10% din populaţia stabilă a judeţului, plecată în străinătate

         La recensământul populaţiei din anul 2011, din cadrul populaţiei stabile un număr de 11.053 persoane erau temporar absente (pentru mai puţin de 12 luni)  din judeţ. Cea mai mare parte a acestora - 7640 persoane - erau plecate în străinătate, preponderent în Spania (3566) şi Italia (1753).

         În plus, în cadrul recensământului din  2011, s-au înregistrat  22.087 persoane plecate din ţară pentru cel puţin 12 luni, reprezentând 7,7% din populaţia stabilă a judeţului. Bistriţenii au preferat ca ţară de destinaţie Spania (peste 13.000), Italia (3666), Germania (945), Irlanda, Franţa sau Marea Britanie.  

         „Evoluţia în viitor a migraţiei externe este greu de prevăzut astăzi, fiind direct dependentă de evoluţia economică şi socială a ţării noastre şi de politicile de imigrare ale ţărilor dezvoltate. Studii recente arată că Europa de Vest va avea nevoie de imigraţie pentru menţinerea dimensiunii necesare a forţei de muncă şi în deceniile următoare”, a precizat Mircea Chira.

              Una peste alta, numărul copiilor scade, creşte al vârstnicilor, iar populaţia în vârstă de muncă se diminuează în judeţul nostru.

Etnie

Enia română, în scădere – 90,2%

Etnia maghiară, în scădere  - 5,2%

  • Etnia romă, în creştere – 4,3%
  • Etnia germană – 0,15%

Religie

Ortodocşi, în scădere – 82,7%

Penticostali, în creştere – 7,4%

Reformaţi, în scădere – 4,3%

Gabriela Ciornei

Adolescent din Dumitriţa, reţinut pentru tâlhărirea unui consătean

         Marţi, la orele amiezii, poliţiştii au fost sesizaţi verbal de L. L. de 76 ani din Dumitriţa că a fost agresat de un tânăr. Bătrânul s-a plâns că un tânăr a intrat în curtea sa şi i-a cerut bani, iar în momentul când a scos din haină o sumă mai mare, acesta l-a lovit cu pumnul şi apoi i-a furat  cei 830 lei.
         “La faţa locului s-au deplasat poliţiştii din comună şi de la Serviciul de Investigaţii Criminale. În urma investigaţiilor efectuate, poliţiştii l-au identificat pe suspect pe raza localităţii Dumitriţa, M. M. de 16 ani din localitate. De asemenea, a fost recuperată suma de 750 de lei”, se arată în cuminicatul transmis de Inspectoratul de Poliţie Bistriţa-Năsăud.

         Faţă de suspect a fost luată măsura reţinerii pentru o perioadă de 24 ore, urmând ca în acest interval să fie formulată propunere de punere în mişcare a acţiunii penale şi arestare preventivă către Parchetul de pe lângă Judecătoria Bistriţa sub aspectul comiterii infracţiunii de tâlhărie. Suspectul a fost depus în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă al I.P.J. Bistriţa-Năsăud.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5