Traian Băsescu se întoarce la popor

Preşedintele Traian Băsescu a fost suspendat din funcţie de Parlament, cu 256 de voturi "pentru", deşi erau necesare 217 voturi. Împotriva suspendării preşedintelui Băsescu s-au înregistrat 114 voturi. Parlamentul propune, printr-o hotătâre care a fost aprobată de plen, ca referendumul pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu să aibă loc în data de 29 iulie.

În urma suspendării preşedintelui, potrivit articolului 95, paragraful 3 din Constituţia României, în maximum 30 de zile se va organiza un referendum în care populaţia este întrebată dacă este de acord sau nu cu demiterea Preşedintelui.

În această perioadă, preşedinte interimar devine preşedintele Senatului, loc ocupat în acest moment de Crin Antonescu. Dacă preşedintele Senatului nu poate, atunci Preşedinte interimar devine şeful Camerei Deputaţilor, funcţie ocupată de Valeriu Zgonea.

Legea referendumului în vigoare spune că Preşedintele este demis dacă propunerea „a întrunit majoritatea voturilor exprimate de cetăţenii înscrişi în listele electorale". Asta înseamnă că președintele este demis dacă 50% + 1 din cetăţenii care votează la referendum sunt de acord cu demiterea lui.

Dacă la referendum se votează pentru demitere, atunci în termen de cel mult 3 luni se organizează alegeri prezidenţiale. În tot acest timp, ţara va avea un preşedinte interimar.

Dupa anunţarea rezultatului şi publicarea în Monitorul Oficial, se va vota data referendumului. Orice parlamentar poate face o propunere privind data referendumului, în cadrul de 30 de zile de la data suspendării.

Comentarii

07/07/12 13:43
vizitator

Pai... foarte bine ! Daca "poporul" il vrea inapoi... asta este ! Inseamna ca ne meritam soarta si cu asta basta ! "Unu'ncarca... cinci descarca"... !!!
In general lumea de la tara il prefera si intocmai pe acest lucru se bazeaza d.lui ... ! In mod normal, ar trebui sa impartim tara in doua, intr-o parte sa locuiasca "intelectualii" si in cealalta "taranii"... si cred ca ar fi excelent. Fiecare sa-si "plateasca serviciile" solicitate celeilalte parti. Intelectualii, pot bine multam sa faca ceea ce fac taranii... dar acestia nu stiu zau daca vor putea face ceea ce fac intelectualii si sa vedem care fata de care, sau care pe care , pentru ca ,dupa actuala forma a legii electorale... cu totii, vrem nu vrem, suntem la "mana" taranimii, care predomina numeric ! Nu degeaba suntem vazuti ca o "tara agrara" ... ( cu o agricultura "la pamant" ...) !
Daca tot vrem democratie, nu inteleg de ce nu se adopta legea electorala de tip american ( din SUA ) , unde votul este prin reprezentantii care stiu ce voteaza in mod constient... ! Dar, la urma urmei, care-i "perfecta"... , ca niciodaca nu va putea fi pe placul tuturor ?!!!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5