Fosta groapă de gunoi din zona Zăvoaie, transformată într-un parc de celule fotovoltaice….undeva, cândva

,,Transformarea” va dura trei ani de zile, spun autorităţile locale

Fosta groapă de gunoi din zona Zăvoaie va fi transformată într-un parc de celule fotovoltaice. Este una dintre soluţiile propuse de grupul de lucru al proiectului ,,SufalNet4EU” (Folosire Sustenabilă a Reţelei Fostelor depozite de Deşeuri Abandonate).

O altă soluţie o reprezintă încheierea unui parteneriat public-privat şi transformarea fostului depozit de deşeuri într-un teren de golf, eliport, sau de ce nu, într-un parc industrial.

În ritmul în care se mişcă lucrurile la noi în ţară, probabil copiii copiilor noştri se vor bucura să vadă fostele depozite de deşeuri transformate în noi locaţii ca parcuri, terenuri de golf, zone industriale sau zone rezidenţiale. Atunci, probabil, gunoiul se va exporta pe o planetă nelocuită.

Imaginea actualei gropi de gunoi din zona Zăvoaie este îngrozitoare, iar oamenii care au ghinionul să locuiască în apropiere trăiesc o adevărată dramă.

E adevărat, groapa ecologică de la Tărpiu reprezintă colacul de salvare, dar şi în cazul acesta, lucrurile se mişcă greoi şi într-o secretomanie greu de descifrat…chiar dacă sunt într-o întârziere cu lucrările, reprezentanţii Consiliului Judeţean ne asigură că până în noimebrie va fi pus în funcţiune depozitul ecologic de la Tărpiu. Până atunci se aşteaptă şi soluţia finală de închidere a fostei gropi de gunoi din zona Zăvoaie.

Ce se va întâmpla după ce fosta groapă de gunoi va fi închisă, cum va fi refolosită aceasta, ce destinaţie va primi? Toate aceste întrebări au reprezentat ,,provocările” grupului de lucru al proiectului ,,SufalNet4EU”. Timp de două zile, la Bistriţa, 15 parteneri au încercat identificarea de bune practici pentru refolosirea locaţiilor fostelor depozite de deşeuri.

În prezenţa managerului de proiect, Rene Beijnen, fiecare partener din ţările implicate în proiect (Germania, Olanda, Marea Britanie, Spania, Irlanda de Nord şi România) a descris situaţia actuală a locaţiilor şi a prezentat noua situaţie la care se doreşte să se ajungă, respectiv mijloacele juridice, tehnice şi financiare pentru a realiza acest lucru.

Rezultatele au fost împărtăşite în ateliere de lucru, astfel încât fiecare reprezentant al ţării implicate în proiect să cunoască punctul de plecare şi problemele întâmpinate în fiecare regiune.

,,Uniunea Europeană este foarte fericită de astfel de întâlniri cu mass-media pentru că este foarte important să se ştie cum se cheltuiesc banii europeni. Este foarte scump să închizi şi să muţi o groapă de gunoi, iar în România acest lucru reprezintă o adevărată problemă. Tocmai de aceea, suntem aici, pentru a discuta şi a identifica cele mai bune soluţii pentru transformarea locaţiilor fostelor depozite de deşeuri. SufalNet4EU va rezulta în planuri de acţiune regionale şi locale. De asemenea, va genera un model care poate fi folosit în întreaga UE”, a declarat, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, Rene Beijnen, managerul proiectului.

Potrivit acestuia, în Olanda, transformarea fostelor depozite de deşeuri în noi locaţii se face în principal cu sprijinul autorităţilor locale şi regionale, iar dacă riscul de contaminare este mare, se recurge şi la fonduri naţionale. Rene Beijnen a dat şi un exemplu în acest sens, într-o regiune din Olanda, pe terenul unui fost depozit de deşeuri s-a construit un complex de birouri.

Exemplele de bune practici continuă. În Belfast, irlandezii au reuşit să transforme un fost depozit de deşeuri de circa 135 de hectare, într-o zonă industrială, într-o perioadă de patru ani.

La noi, suprafaţa fostei gropi de gunoi este de şapte hectare, iar transformarea ei este estimată a dura trei ani, în cel mai bun caz, potrivit edilului Bistriţei Ovidiu Creţu, iar decizia finală va fi luată în Consiliul Local. Creţu a mai spus că cel mai probabil, ,,transformarea” se va face cu bani europeni şi se va avea în vedere planul local de acţiune rezultat în urma proiectului ,,SufalNet4EU”.

Durata acestui proiect este de 24 de luni şi se va concretiza în planuri de acţiune regionale şi locale. În aceste planuri de acţiune, fostele depozite de deşeuri vor fi programate spre examinare, vor fi acoperite şi redezvoltate. Proiectul are o valoare de 2 milioane de euro. Un alt rezultat este cofinanţarea din partea UE în ceea ce priveşte implementarea acestor planuri de acţiune.

Pentru ca bunele practici să fie diseminate în alte regiuni ale Uniunii Europene, studiile de caz vor fi prezentate ca exemple într-un material video şi într-un ghid.

Viitoarea întâlnire a grupului de lucru a proiectului ,,SufalNet4EU” va avea loc la Belfast, în Irlanda de Nord.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5