Trecătoare … clipe

prof. Augustin Rus

 Trecătoare   …   clipe

   C l i p a   …   încă nu  a fost oficial socotită ca unitate de măsură a timpului, totuși termenul se folosește având inclus în el secunde, minute, ore, zile, poate chiar ani etc., depinde ce vrea să se definească prin    …   clipă.

   Iată  câteva exemple   …

 1. …   Dușmănia dintre Gh. Ștefan, domnul Moldovei și doi boieri, Toma și Iordache  Cantacuzino, a dus la arestarea acestora și darea lor pe mâna armașului pentru a fi executați. Cu daruri multe din partea lor, execuția le-a fost amânată, astfel că ei au putut să trimită veste vărului lor, Constantin Cantacuzino – vel postelnic în Țara Românească, pe care l-au rugat să intervină pe lângă domnul Țarii Românești Constantin Șerban, care apoi să intervină la domnul Moldovei. Aflând acestea, domnul Țării Românești a făcut degrabă scrisori către domnul Moldovei, amenințându-l cu război în caz că îi ucide pe cei doi frați. Cu ducerea scrisorilor a fost însărcinat un  tânăr boier, Badea Bălăceanu, care plecând de îndată din București și schimbând cai de olac, într-o zi și o noapte a ajuns la Iași, predând scrisorile lui Gh. Ștefan, domnul Moldovei, care i-a iertat și eliberat pe cei doi frați, Toma și Iordache. Cronicarul  I. Neculce scria   …   „Și căpitanul acela ce-au venit cu cărțile într-o zi și o noapte din București de-au ajuns la Iași, i-au pus muntenii nume   …   Ușurelu”   …

 2.  …   La 12 mai 1913 insula Ada – Kaleh, dispărută azi după ridicarea barajului de la Porțile de Fier, este anexată Austro-Ungariei. Insula avea deja o garnizoană austriacă dar administrația aparținea unui guvernator otoman, care pleacă fără a semna procesul – verbal al anexării   …

3.…   Pe la începutul anului 1949 se susținea necesitatea apărării fondului forestier și pomicol al țării   …   „combaterea acestui dispreț național pentru arbori și pentru codrul frate cu românul”. Se simțea „nevoia unei educații civice pentru poporul nostru pentru a se instaura cultul pierdut al pomului și pentru a-l învăța cu respectul firavului copăcel plantat pe marginea drumului. La sfârșitul anului 1948 erau pe marginea șoselelor 407.000 arbori, dintre care 62.000 de pomi fructiferi și 102.000 de duzi.

4.…   Biserica Ortodoxă Română urmărește mântuirea omului însă, urmând exemplul Mântuitorului Iisus și al Sfinților săi Apostoli, nu ignoră viața pământească cu cerințele ei și de aceea întâmplările, evenimentele și întâmplările îmbucurătoare din viața ei, o arată a fi în pas cu vremea și cu nevoile pământești ale credincioșilor săi.

 

Comentarii

22/01/22 16:12
Leon Pintea

D-le profesor , ce credeti oare , poetul Mihai Beniuc o fi avut "model" unul dintre acei pomi fructiferi , cand a scris celebra poezie pe care trebuia s-o invatam in liceu?

23/01/22 17:53
Rus Augustin

D-le Pintea Leon,
Nu este exclus faptul ca poetul Mihai Beniuc să fi poposit la umbra unui măr de pe marginea drumului și să fi gustat din fructele sale, apoi să fi gândit cucernic ... „Sunt măr de lângă drum și fără gard / La mine-n ramuri mere roșii ard. / Drumețule, să iei fără sfială / Că n-ai să dai la nimeni socoteală / Și dacă vrei s-aduci la cineva mulțam / Adu țărânii ce sub mine-o am”.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5