A treia ediție a Zilei Internaționale a Cititului Împreună- #ZICI 2019 - la Școala Gimnazială Ștefan cel Mare
A treia ediție a Zilei Internaționale a Cititului Împreună- #ZICI2019, desfășurată sub egida LitWorld, a stat sub semnul conexiunii dintre literatură și științe, demonstrând că lectura susține atât dezvoltarea literației, cât și a literației științifice.Z.I.C.I. ca să Ș.T.I.M. a fost și de acestă dată o provocare pentru cadrele didactice ale Școlii Gimnaziale Ștefan cel Mare care au îmbinat lectura “împreună” a unor cărți de literatură sau cu conținut științific și realizarea unor mici experiemente.
Astfel, 1 februarie 2019 fost ziua în care în școala noastră s-a citit integral sau secvențial din cărți precum Hoțul de cărți ( M.Zusak); Cărțile cu Apolodor (G.Naum); Frozen; Din lumea celor care nu cuvântă (E.Gîrleanu); Fram, ursul polar (C.Petrescu); 100 de …Oameni de știință și inventatori români (E.Nicolau și L.M.Ștefan); Fabule ( J. de la Fontaine); Pădurea plânge, pădurea râde (Cella Aldea Sârbu); Povestea unei picături de apă( M. Ghivrigă); Povestea ursului cafeniu(după Vladimir Colin); Petunia (Roger Duvoisin); Corpul uman, etc.
Ulterior, în atmosfera magică a lecturii s-au experimentat proprietățile apei sau ale altor lichide, modelarea/pictarea sau colorarea diferitelor animale, zone geografice etc.
Printre cei care au înțeles că literatura/arta, la fel ca știința este în ultimă instanță o modalitate de reflectare a vieții, s-au numărat și membrii Clubului de lectură #Experientze, coordonat de prof. Claudia Feldrihan - responsabil de altfel, de coordonarea întregii activități #ZICI2019. Aceștia au citit în Sala festivă a şcolii, împreună cu un invitat special, de data aceasta, unul dintre foștii elevi , David Bozbici, fondator al clubului.
Utilizând resursele informaţionale oferite de către Citim Împreună România, s-a citit “împreună” despre Ana Aslan și Marta Trancu-Rainer, personalități feminine reprezentative pentru știința românească, din primul volum al lucrării 100 de femei pentru 100 de ani de Românie modernă de A.Rosetti și colaboratorii.Apoi, membrii clubului de lectură au experimentat jucându-se cu sensul cuvintelor spus/sUpus, nespus/nesUpus, concluzionând că întotdeauna lectura, prin forța cuvintelor poate spune și supune, că libertatea absolută o putem experimenta… uzând de imaginație la infinit. Definind metaforic infinitul, participanții au aflat că acest concept matematic se întâlnește și în sculptura lui C.Brâncuși(Coloana Infinitului), în Oglinzile infinitului ale artistei Yayoi Kusama și chiar în muzică- Albumul „Infinity Plus One”, Secret Agent 23 Skiddoo.
Transformarea lecturii “împreună” într-o sărbătoare și o experiență nu ar fi fost posibilă fără susținerea doamnei director, prof. Lucica Maricica Iacob, a cadrelor didactice și nu în ultimul rând, a elevilor, cititorii noștri dragi, cărora le mulțumim și pe acestă cale. ZICI 2019 a lăsat participanților emoție,bucurie și deja tradiționalele diplome, semne de carte etc.
De trei ani, citim împreună, încercând să schimbăm lumea! Continuați să o schimbați, citind în fiecare zi!
Citiţi şi:
- ZICI pentru AICI: Citim împreună pentru a salva planeta, la Școala Gimnazială Ștefan cel Mare!
- ZICI 2018- Al doilea an de Citit Împreună la Şcoala Gimnazială Ştefan cel Mare din Bistriţa
- #ZICI2021 cu lipici la Școala Gimnazială Ștefan cel Mare
- Ziua Internaţională a Cititului Împreună (ZICI) la Şcoala Gimnazială” Ştefan cel Mare” din Bistriţa
- A treia ediție a Proiectul Reading for Life al Clubului de lectură #Experientze de la Şcoala Gimnazială Ştefan cel Mare
Adaugă comentariu nou