Turiştii, aşteptaţi să descopere frumuseţile din Munţii Rodnei! Drum bun, de la Rodna spre Valea Vinului!

Autoritățile locale din Rodna au recepționat lucrările de modernizare a drumului comunal Rodna –Valea Vinului, pe o lungime de 9 kilometri. Alături de primarul Tinu Grapini, consilieri locali și echipa administrativă din Primăria Rodna, de sprecialiștii de la firma de proiectare și cei care au executat lucrările, au fost președintele Consiliului Județean, Emil Radu Moldovan.

„Continuăm momentele frumoase prin recepţionarea unei noi lucrări de referinţă. Aş face un scurt istoric al acestei poveşti. De la Măgura Ilvei la Rodna şi până la Valea Vinului era un drum judeţean. Domnul primar Tinu Grapini, împreună cu domnul primar de la Măgura Ilvei, cu Valer Avram, au venit şi am avut o discuţie serioasă vizavi de modernizarea acestor tronsoane de drumuri. Au avut o oportunitate foarte bună să depună un proiect printr-un ADI pe AFIR pentru modernizarea tronsonului de la Măgura Ilvei la Rodna şi sigur că Tinu Grapini a avut o mare rezervă de a face paşi înainte pentru că aceşti 9 km din Rodna în Valea Vinului trebuiau modernizaţi şi nu erau resurse. Împreună am găsit soluţii şi acest proiect a fost introdus pe PNDL 2. Mă bucur foarte mult că în urma achiziţiei a avut parte de un constructor serios care a făcut, de asemenea, o lucrare de referinţă”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean, Emil Radu Moldovan.

Valoarea proiectului a fost de 15, 222 milioane lei, aproximativ 3 milioane euro. Lucrările de execuţia au constat în reabilitarea părții carosabile, amenajarea rigolelor și acostamentelor, s-au montat poduri și podețe și au fost consolidate unele porțiuni de drum unde exista risc de alunecări (consolidări cu zid de sprijin, reparații ziduri existente, consolidări cu taluz și fundație adâncită de parapet ). Pentru siguranța circulației rutiere s-a montat parapet de tip N2 (pe o distanță de 2.6 km), parapet pietonal (75 m), marcaj rutier, 168 de indicatoare rutiere și 9 borne kilometrice. De asemenea, s-au montat 6 băncuțe cu masă de tip picnic, 12 băncuțe pentru odihnă și 6 coșuri de gunoi pentru colectare selectivă. Garanţia lucrărilor este de 72 luni.

„Sunt convins că un drum aşa de bun va dura mai mult chiar decât e perioada de garanţie. Acest proiect cred că va face mai atractivă prezenţa turiştilor care vor să vadă minunăţiile din Munţii Rodnei. Îl felicit în modul cel mai sincer pe Tinu Grapini pentru eforturile pe care le face, comuna Rodna s-a transformat şi se transformă foarte-foarte mult. Vă aduceţi aminte că înainte de Revoluţie erau discuţii foarte serioase privind transformarea comunei în oraş, nu e cazul de aşa ceva pentru că se schimbă fundamental lucrurile. În schimb, facilităţile publice oferite cetăţenilor, în momentul de faţă, în Rodna, mai ales cu proiectele care sunt în continuare în derulare, vor oferi aceleaşi condiţii de viaţă ca într-o zonă urbană. Îl felicit pe el, pe colegii din Primărie şi pe cei din Consiliul Local care din când în când se gândesc şi la cetăţeni şi nu numai la politică, pentru că de regulă e un război permanent.”, a declarat preşedintele Moldovan.

În context, preşedintele CJ l-a prezentat pe Bogdan Costin, care conduce firma Someş Top Grup, produs de oraşul Beclean, care a cucerit Clujul, omul din spatele multor proiecte de infrastructură. „El este „vinovat” de toate modificările care s-au făcut în sens pozitiv, şi pentru drumul de ieri, şi pentru drumul de astăzi şi mă bucur că el va gestiona şi povestea de succes – sunt convins – pe drumul Beclean – Nuşeni – Chiochiş, Sânmihai – Miceşti – Visuia şi Domneşti – Neţeni – Albeşti. Am vrut să-l cunoaşteţi pentru că în spatele acestor lucrări sunt foarte mulţi oameni care stau mai puţin în soare sau în lumina reflectoarelor dar care au roluri determinante. Mă bucur foarte mult că ţara asta dă foarte mulţi tineri valoroşi. A fost o curbă destul de urâtă legată de interesul tinerilor pentru facultăţile tehnice, pentru şcolile tehnice. Mă bucur că lucrurile au revenit într-o zonă normală şi sunt foarte mulţi tineri cu o foarte bună viziune pentru susţine proiectele de dezvoltare comunităţilor”, a spus preşedintele Moldovan.

Managerul grupului de firme Frasinul, Traian Larionesi, a precizat că a încercat să facă lucrări de cea mai bună calitate. „Am avut un avantaj mare că avem proiectanţi cu care lucrăm în echipă şi am putut modifica proiectul destul de mult ca să iasă o lucrare bună. Valea Vinului este o zonă cu precipitaţii foarte mari, fiind o zonă foarte abruptă, cu torenţi destul de mari şi atunci a fost nevoie să consolidăm bine pentru că, poate cei care aţi fost pe aici ştiţi, în 5-6 locuri drumul a fost îngustat şi rupt, pentru că de-a lungul timpului s-a deteriorat pentru că apărarea de mal nu a fost făcută aşa cum trebuie. Nu se vede foarte bine apărarea de mal, dar am lucrat foarte mult. Prima dată am protejat drumul şi, după ce l-am protejat cât s-a putut de mult am aşternut stratul de asfalt, am făcut şanţuri betonate aproape pe toată lungimea, am făcut locuri de parcare pentru ca drumul să aibă o finalitate, să fie atracţie turistică, să ai unde parca să faci o fotografie. Eu spun că arată bine. Din suma care a fost alocată am încercat să-l reproiectăm cât mai bine ca să iasă un drum frumos. E o zonă foarte frumoasă. Sigur că rămâne o povară acum pe Primărie să găsească soluţii ca să-l întreţină”, a declarat Traian Larionesi.

Managerul de la Frasinul a accentuat faprtul că, pe viitor, administraţiiloe locale vor trebui să găsească soluţii pentru a întreţine toate aceste investiţii în infrastructură. „Sunt mândru că am realizat un tronson de drum frumos, am o satisfacţie personală. Vreau să mulţumesc tuturor angajaţilor din firma mea, avem o echipă tânără, am investit foarte mult în resursa umană. După cum spunea domnul preşedinte, trebuie să ai investiţii în infrastructură, în dotări de utilaje, pe care le-am făcut dar, pe lângă asta, cel mai greu a fost să stai să convingi oamenii, să le spui să aibă răbdare să crească că o să fie şi el şef de lucrare, va fi şef de procedură de achiziţie. E foarte greu. La această oră, avem zece ingineri tineri, atât fete, cât şi băieţi, care sunt în formare. Pe lângă cei buni pe care-i avem, pentru că ne gândim şi ne dorim să creştem cât mai mult şi să fim cât mai bine pregătiţi profesional”, a mai declarat Traian Larionesi.

Primarul comunei Rodna, Tinu Grapini, a menţionat că acest drum este unul dintre cele mai frumoase obiective, emblematic pentru comună, mai ales că, în această zonă, de pe vremea lui Ceauşescu nu a mai fost nicio investiţie.

„Lucrurile nu pot să funcţioneze decât într-o echipă. În momentul în care am intrat la conducerea administrativă a acestei comune, în 2016, am colaborat cu cei din Consiliul Local, cu preşedintele Consiliului Judeţean care a avut un rol important în obţinerea acestor fonduri pentru satul Valea Vinului, pentru comuna Rodna. Şansa noastră în această zonă mirifică, de vis, este doar turismul, pentru că Rodna a fost o zonă minieră şi s- au pierdut 3000 de locuitori. Lucrările în infrastructură trebuie să primeze. Ceea ce vedeţi astăzi e un vis realizat care a început în anul 2017 şi în 2021 este recepţionată lucrarea. Dacă astăzi vedeţi frumuseţile unui drum de bună calitate, trebuie să ştiţi că sub acest drum deja avem aducţiunea de apă şi canal realizată, suntem în lucru şi cu drumurile forestiere pentru ca turiştii care vin în zonă să poată beneficia de întreaga infrastructură. Actualmente lucrăm la captarea apei pentru sat Valea Vinului şi comuna Rodna. Acest drum devine etichetă pentru toţi turiştii care ne trec pragul şi pentru locuitorii din localitatea Rodna şi satul Valea Vinului”, a explicat primarul Grapini.

Edilul comunei Rodna a ţinuit să mulţumească managerului Traian Larionesi şi grupului de firme Frasinul pentru că, într-un timp record, de un an şi patru luni, a realizat acest tronson de drum care avea prevăzută în contract un termen de execuţie de trei ani., dar şi pentru calitatea lucrărilor şi adoptarea unor soluţii tehnice.

„Dacă ne-am gândit că acest drum trebuie să deservească satul Valea Vinului, de astăzi înainte deserveşte şi o întreagă reţea turistică, pentru că, după cum ştiţi, Munţii Rodnei sunt perla Carpaţilor Orientali şi noi ne gândim să dezvoltăm şi să aducem puncte turistice importante în această zonă, prin acest domeniu schiabil pe care încercăm să-l creionăm şi să-l punem în practică, să găsim soluţii de finanţare prin toate formele de finanţare pe care o să le avem în exerciţiul financiar viitor şi, totodată, omul care ne trece zona să poată să ducă mai departe cuvântul bun şi să spună că a ajuns într-o zonă de munte, într-un capăt de deal cu o infrastructură foarte bine pusă la punct, unde oamenii sunt de omenie şi unde încep investiţiile să curgă în continuare”, a mai spus Tinu Grapini.

Potrivit acestuia, la nivelul localităţii sunt în derulare şase proiecte importante. „Continuăm absorbţia fondurilor europene, pe Programul Anghel Saligny am depus trei proiecte, pentru că, până la finele acestui mandat ne interesează să dezvoltăm întreaga structură şi întreaga infrastructură pe care o avem la nivelul localităţii, după care să trecem la modernizarea ei, să trecem la modernizarea arhitecturii şi de tot ceea ce ţine ca această localitate, Rodna, să devină un pol turistic foarte important prin atracţiile pe care le are, atât din punct de vedere al culturii, al infrastructurii turistice. Tot ceea ce facem, facem pentru cetăţenii acestei zone şi multe dintre ideile pe care le-am pus în aplicare vin din doleanţele şi din dorinţele lor. Iar noi, în calitate de gestionari temporari ai acestei localităţi trebuie să creăm şi să aducem o viziune a zonei, pentru a o dezvolta şi a-i aduce plus valoare în continuare. (…)Mulţumesc Consiliului Local, aparatului de specialitate a Primăriei, cetăţenilor din Valea Vinului, tuturor invitaţilor, pentru că, pentru noi, comuna Rodna, este o zi destul de însemnată. Aşa cum am spus, povestea Văii Vinului a început în 2016 şi trebuie să continue, iar noi o să ne facem treaba bine până la capăt”, a spus primarul Rodnei.

De altfel, Rodna îşi propune să devină, într-un termen scurt, staţiune turistică de interes naţional. „Nu mă grăbesc pentru că deja suntem foarte avansaţi în proiectul cu domeniul schiabil şi lucrările de infrastructură pe care le avem ne conferă deja puncte pentru a putea deveni staţiune turistică de interes naţional. Ne lipsesc doar încă 300 locuri de cazare pentru a putea ajunge staţiune turistică de interes naţional”, a explicat el.

Merită amintit şi faprul că, după 4 ani de evaluare a POR-ului, Rodna a primit finanţare pentru campusul şcolar, care prevede corpuri de clădire, ateliere şi internat la Valea Vinului, care va putea prelua şi destinaţia de tabără pe timpul verii.

Comentarii

25/11/21 16:47
Virgil

Reabilitarea drumului Rodna – Valea Vinului, reprezintă pentru dezvoltarea turistică a zonei o conditie necesară dar nu si suficientă. Inafară de drum mai e nevoie si de salvarea de la distrugerea totală a Casei de Creaţie a Scriitorilor din Valea Vinului, alcatuită din două clădiri istorice de o frumuseţe rară, care au aparţinut în trecut Casei Regale, fiind construite în stilul hotelurilor elveţiene.
Ridicată înainte de 1900, Casa scriitorilor de la Valea Vinului a fost locul unde in perioada interbelică veneau cu drag personalităti ale literaturii române precum Mihail Sadoveanu, Lucian Blaga, George Coşbuc, Liviu Rebreanu, Hortensia Papadat Bengescu. Aparţinând Uniunii Scriitorilor din România, chiar si mai recent inainte de a se degrada aici poposeau scriitori contemporani precum Ana Blandiana sau Andrei Pleşu.
(vezi: https://rasunetul.ro/foto-socant-casa-scriitorilor-de-la-valea-vinului-d...)

26/11/21 17:58
Ion Ciot

Toate bune și frumoase ... până la primul potop (ploaie torențială).

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5