Ulei esențial de ANASON
Descriere: Anasonul (denumit și Anason simplu, Anason verde sau Chimen dulce) este o plantă aromată utilizată în bucătăriile cu specific oriental sau mediteraneean, în industria parfumurilor și, nu în ultimul rând, în fitoterapie (pentru stimularea lactației și a menstruației, îmbunătățirea digestiei și pentru decongestionarea căilor respiratorii). Cu o aromă exotică, dulce și ușor picantă ce se aseamănă cu cea a Feniculului sau a Lemnuluidulce, uleiul de Anason este considerat o notă de vârf în parfumerie și aromaterapie și se asociază bine cu arome precum cele de cCardamom, citrice, Trandafir, Lavandă, Ghimbir, Cedru, Coriandru sau Pin. Uleiul esențial de Anason se obține din fructele plantei și contribuie la menținerea stării de bine și de relaxare generală. Principalul constituent chimic al uleiului esențial de Anason este anetolul (80 – 90%). Substanța are efecte similare cu cele ale dopaminei, generând o stare de bine atuncicând este inhalată. Totodată, anetolul poate acționa și ca= decongestionant al căilor respiratorii. Alți compuși chimici regăsiți în cantități mici în uleiul esențial de Anason sunt: estragol, cetone și aldehide anisice, aldehidă acetică, linalool, alfa-terpineol.
Acțiune: Induce o stare de bine și de relaxare mentală, combătând stările de anxietate și neliniște. Contribuie la calmarea migrenelor și a stărilor de vomă. Este un bun decongestionant al căilor respiratorii (inhalații). Stimulează producția de suc gastric și digestia (masaj local). Îmbunătățește microcirculația cutanată și relaxează musculatura (masaj local) calmând colicile si crampele menstruale. Are proprietăți antioxidante, estrogenice, carminative, stomahice,antiinflamatorii, antispasmodice, antibacteriene, lipolitice,secretolitice, diuretice, vermifuge și galactogene.
Mod de folosire: Extern: 3-5 picături de ulei esențial în 30 ml apă–pentru aromaterapie și odorizarea ambientului. Se recomandă folosirea unui difuzor cu ultrasunete sau a unui nebulizator.3-5 picături de ulei esențial în 50 ml de ulei vegetal (de ex.: măsline, floarea-soarelui, avocado, jojoba) – pentru masaj. Pentru stimularea digestiei, masați zona stomacului cu mișcări circulare, în direcția acelor de ceasornic, și mijlocul. Mențineți zona caldă pentru câteva minute pentru scăderea timpului de acțiune și sporirea efectului. Se poate folosi și în componența unor produse cosmetice (de ex.: seruri, creme de față și corp, tratamente pentru păr, loțiuni de curățare a tenului), diluat întrun ulei (de ex.: cocos, măsline, avocado, jojoba, migdale dulci), apă florală (hidrolat/hidrosol) sau în glicerină vegetală. Nerecomandat femeilor însărcinate. Nu se va folosi intern sau topic (pe piele) de copiii care nu au parcurs etapa pubertății.
Adaugă comentariu nou