Umanistul Valeriu Papahagi

Scriitoarea Elis Râpeanu, cadru universitar, renumit filolog al plaiurilor noastre, propune la Editura Tipo-Man, o piesă de rezistenţă în scrierile domniei sale, care îmbină memorialistica unui om preocupat de cultură cu documentarea ştiinţifică. Volumul „Umanistul Valeriu Papahagi şi studiile sale privind trecutul aromânilor” este o declaraţie de dragoste şi recunoştinţă pentru cel care i-a fost magister, sfătuitor şi părinte spiritual timp de 20 de ani.

Valeriu Papahagi provine dintr-o familie de elită a intelectualităţii româneşti, din care au făcut parte Nicolae, Pericle, Tache, Emil, Emil George, Marian, Adrian, Toni, Lambardache, Constantin Dorin, toţi purtând ilustrul nume Papahagi. Valeriu Papahagi s-a născut în sudul Dunării, la Avdela, în jurul anului 1906, purtând cu el dragostea pentru tradiţia strămoşească. A copilărit la Istambul, alături de fratele său, Emil George, unde tatăl a fost directorul internatului universitar românesc. Cei doi fraţi urmează Şcoala franceză a călugărilor iezuiţi, iar din primăvara anului 1919, când familia se stabileşte la Bucureşti, Valeriu va urma Liceul „Spiru Haret”, iar mai apoi Facultatea de Litere şi Filozofie, unde-l are ca profesor pe savantul Nicolae Iorga, cel care-l va recomanda şi pentru o brusă la Şcoala Românească din Franţa. Îşi dă doctoratul cu academicianul Constantin Rădulescu Motru, iar între anii 1940-46 predă limba română la Universitatea din Madrid. Revenit în ţară, predă portugheza la Universitatea din Bucureşti, iar mai apoi limba spaniolă. Se stinge din viaţă în vara anului 1983, în urma sa rămânând o activitate bogată, ceea ce-l recomandă ca unul dintre marii filologi ai ţării.

Scriitoarea Elis Râpeanu conturează, pas cu pas, frumuseţea spirituală a înaintaşului nostru, care s-a dăruit nu numai şcolii şi cercetării, caracterizată de rigurozitate ştiinţifică, de afirmaţii bazate pe documente, ci s-a dăruit cu generozitate tuturor celor care doreau să-l consulte în vreo problemă, să înveţe limbi romanice, să se perfecţioneze în greacă sau latină. Pentru autoarea acestei cărţi, Valeriu Papahagi rămâne un profesor model, de la care păstrează cu sfinţenie şi câteva lucruri personale, ceşti de porţelan fin, o statuetă cu un grec şi lupa de citit. Valeriu Papagahi le preda studenţilor într-un stil aparte, plimbându-i prin întreaga cultură şi istorie europeană, prin aria romanică, subliniind mereu contribuţia pe multiple planuri a cunoaşterii a unei limbi străine în dezvoltarea personalităţii. La întâlnirile în biroul de la universitate, profesorul Papahagi îi arăta tinerei profesoare Elis Râpeanu cele şapte scrisori, olografe, primite de la Nicolae Iorga, prin care-i solicita şi îi dădea indicaţii privind consultarea unor materiale în diverse biblioteci, precum şi 500 pagini scrise, cuprinzând istoria aromânilor.

Monografia cuprinde o serie de ilustraţii inserate pentru prima dată într-o carte, care zugrăvesc chipurile unor oameni falnici, precum şi poezii şi studii care au legătură cu Valeriu Papahagi, cel care a contribuit la istoria aromânilor, punând în valoare rolul jucat, în secolele trecute, de aceştia în viaţa culturală a Europei. Prin acest studiu, Elis Râpeanu ne readuce în atenţie personalitatea marcantă al lui Valeriu Papahagi, care avea o capacitate de a se dărui culturii extraordinară, fiind aşezat în rândul savanţilor care şi-au urmat drumul cu bucuria de a fi român, cu trăirea adâncă a fiecărui sentiment care înnobilează sufletul.

Comentarii

28/07/13 01:26
Ileana Costea

N-am citit cartea. Mi-as dori s-o citesc. Scriu aceste randuri doar ca nostalgie ... L-am intalnit pe Valer Papahagi in casa la Simotta langa Episcopie, acum foarte multi ani (inainte de 1966, cred, pe cand eram in liceu. E asa de demult de atunci atat in timp cat si in spatiu, caci sunt plecata din tara din 1972. Eram prea mica atunci cand mama si sora ei ii faceau vizite sfatosului arhitect Simotta, pentru a ma bucura de discutiile de inalt nivel intelectual pe care mama mea, Ana Paunescu si sora ei Florica Bagdasar le aveau cu Simotta si Papahagi. Si ce pacat imi aduc aminte foarte putin.

23/12/13 20:10
Magdalena Palad...

Am fost eleva excelentului profesor Valeriu Papahagi la liceul Mihai Viteazul din București, în perioada 1963-1967. Preda la noi istoria, și aș spune, nu numai istoria ci mai ales Cultura. Cultura umanistă. Din păcate, știam prea puțin despre domnia sa, căci era un fel de exilat în învățământul mediu. Aș dori mult să citesc această carte.
Pe de altă parte, Colegiul Mihai Viteazul se pregătește pentru aniversarea a 150 de ani. În monografia pregătită pentru acest eveniment vor fi evocați cei mai buni profesori ai liceului. Cartea doamnei Elis Râpeanu ar putea fi de mare folos în acest demers.

23/12/13 20:31
Magdalena Palad...

Am fost eleva eminentului profesor Valeriu Papahagi la liceul Mihai Viteazul din București, în perioada 1963-1967. În acea perioadă preda istoria, dar nu numai istorie, ci Cultură. Cultură umanistă. Din păcate, știam prea puțin despre domnul profesor, care era într-un fel un exilat în învățământul mediu. Mi-aș dori foarte mult să citesc această carte.
Pe de altă parte, Colegiul Mihai Viteazul se pregătește pentru aniversarea a 150 de ani de activitate, cu care prilej se pregătește o monografie, în care vor fi evocați cei mai buni profesori ai școlii. Cartea doamnei Elis Râpeanu ne-ar putea fi de mare folos în acest demers.

11/08/14 11:17
Prof. Dr. Ilean...

Replica la comentariul doamnei Magdalena Pala... Citindu-va comentariul mi-am adus aminte ca plecand de la Simotta unde era si Veler Papahagi mama mi-a spus despre Valer ca e un excelent profesor de istorie. Si mama (care avea un dar special in a povesti la randul ei) mi-a spus: Intr-o zi, cand Valer povestea studentilor despre ... o lupta ... studentii au fost total absorbiti... traiau povestea, vedeau evenimentele derulandu-se cinematografic in mintea lor ... la punctul ca brusc un student s-a sculat si a inceput sa faca semne cu mana de impuscare ... a inamicului. Si asta sigur dovedea capacitatea de a prezenta isotoria elevilor (istoria poate fi predata foarte searbad). Si mie, care predau de o viata in California mi se intimpla uneori sa spun povesti studentilor si cand ma uit la clasa vad cate unii cu "gura cascata" si atunci ma intreb "ce-oi fi spus". Doar ca eu predau inginerie si am avut putin parte de povestit claselor mele. Dar de fiecare data cand vad ca sunt absorbiti ... imi aduc aminte negresit de povestea mamei mele (Ana Paunescu) despre ce talentat era ca profesor Valer Papahagi.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5