Un medicament gratuit cu efect garantat: rîsul
Desi nu prea mai avem multe motive si chef de rîs,daca este un medicament, să încercam să luam tableta de mai sus.
Tuturor ne place să ne amuzăm din cînd în cînd şi atunci avem ocazia să constatăm efectele benefice pe care rîsul le are asupra noastră.
Rîsul şi surîsul este un bun mijloc de comunicare, dar şi o modalitate de relaxare şi eliminare a unor tensiuni lăuntrice. El poate fi declanşat reflex – de exemplu, la un simplu gîdilat – sau poate fi produs de un stimul psihic sau emoţional. Fiecare emoţie pe care noi o trăim ne influenţează starea de sănătate.
Rîzi şi înlătură stresul!
Un copil rîde de 40 de ori pe zi, fără niciun motiv, în timp ce un adult rîde în medie de 20 de ori pe zi. Şcoala, serviciul, convenţiile sociale ne determină treptat să devenim serioşi şi să pierdem capacitatea de a rîde în mod spontan. Este o adevărată pierdere, căci s-a demonstrat ştiinţific că simţul umorului şi rîsul sînt excelente pentru sănătate şi constituie, printre altele, un antidot foarte eficient împotriva stresului.
Bun pentru aparatul respirator
Rîsul favorizează oxigenarea organismului şi stimulează diafragmul, contribuind astfel la eliminarea reziduurilor prezente în plămîni. În plus, el măreşte capacitatea respiratorie şi reduce tensiunile musculare. Din punct de vedere cardiovascular, 20 secunde de rîs intens echivalează cu 3 minute de mers rapid pe jos.
Mai fericit şi mai sănătos
Mai multe studii au concluzionat că rîsul contribuie în mod considerabil la reducerea stresului, la creşterea toleranţei la durere (postchirurgicală, migrene, artrită), la reducerea presiunii arteriale şi la mărirea nivelului de endorfină, “hormonul fericirii”, precum şi a celulelor NK, a limfocitelor T şi a IgA secretorii – trei componente fundamentale ale sistemului imunitar.
Rîsul este indicat tuturor
Aşadar, rîsul şi simţul umorului sînt bune pentru sănătatea fizică, mentală şi emotivă, iar terapia prin rîs este o metodă de autovindecare de care pot profita toţi, indiferent de vîrstă şi de starea de sănătate. În ultimii 20 de ani, programele de terapie prin rîs au fost utilizate în diverse spitale din străinătate, în special pentru copii, în scopul de a-i ajuta să depăşească stresul legat de boală.
… chiar şi la locul de muncă
Rîsul şi simţul umorului utilizate drept terapii se întîlnesc într-o varietate de contexte, în special în psihoterapie, pentru a trata afecţiuni precum depresia. În plus, umorul la locul de muncă ameliorează calitatea relaţiilor, spiritul de echipă, comunicarea şi reduce riscurile de epuizare profesională.
Un hohot sănătos:
- este similar unui masaj interior, care tonifică organele şi stimulează funcţiile lor;
- stimulează sistemul imunitar;
- ameliorează circulaţia oxigenului în organism, declanşînd bună dispoziţie;
- accelerează circulaţia sangvină;
- uşurează digestia prin contracţii abdominale;
- stimulează procesul de eliminare a toxinelor acumulate în organism;
- acţionează asupra pielii şi sistemului neuro-simpatic (pe care-l stimulează şi accelerează);
- destinde anumite părţi ale corpului: faţa, gîtul, pieptul, abdomenul, braţele, picioarele;
- evacuează tensiunea nervoasă şi scade nivelul de agresivitate.
Sfaturi pentru un rîs sănătos
- Propune-ţi o oră în fiecare seară în care să te relaxezi, citind o carte amuzantă sau uitîndu-te la o comedie.
- Zîmbeşte în orice moment al zilei, dacă aşa îţi vine. Nu ezita să izbucneşti în rîs, chiar dacă uneori ţi se va părea deplasat.
- Încearcă să povesteşti lucruri plăcute, mici întîmplări haioase petrecute în viaţa ta, atunci cînd te întîlneşti cu familia, cunoscuţii şi prietenii. Comunică lucruri grave şi serioase doar cînd este neapărat necesar.
- Nu povesti întîmplări macabre şi triste, care nu te privesc nici pe tine, nici pe interlocutor. Dacă obişnuieşti să o faci, gîndeşte-te că s-ar putea ca asta să fie sursa deprimării tale de zi cu zi.
- Păstrează-ţi zîmbetul pe buze la serviciu: va avea un efect incredibil asupra celor cu care lucrezi, care se vor relaxa şi vor da mai mult randament.
- Nu adormi trist. Încearcă să te gîndeşti la un moment fericit şi adînceşte-te în somn păstrîndu-l în minte.
Gheorghe Puica DSP BN Comp. de Promovare a Sanatatii
Adaugă comentariu nou