Un monument al eroilor satului Bidiu
Localitatea Bidiu, comuna Matei, este o aşezare încărcată de istorie. Prima atestare documentară datează din anul 1305, dar se poate presupune că zona a fost locuită cu mulţi ani înainte de această dată. Ne bazăm pe faptul că în vecinătate, în hotarul satului, la Podul Ciorbii, exista în secolul al X-lea o cetate medievală, apoi unul din conducătorii Răscoalei de la Bobâlna din anul 1437, cu numele Ioan Fierarul era din Uifalău – Corvineşti, un sat vecin şi de aici putem deduce că şi bidienii au luat parte la acea răscoală. De asemenea, regele Matei Corvin, spune legenda, şi să credem că există şi un sâmbure de adevăr, ar fi poposit pe aceste meleaguri, de aceea, şi numele celor două sate din apropiere – Corvineşti şi Matei. Şi exemplele ar putea continua.
În secolul al XX-lea, în cele două războaie mondiale, au fost mobilizaţi şi concentraţi zeci de cetăţeni ai satului. Numai în marele război au fost concentraţi 68 de cetăţeni ai Bidiului. Unii s-au întors după ani de război şi prizonierat, alţii, răniţi şi infirmi, iar mulţi au rămas pentru totdeauna pe câmpurile de luptă ale Europei. Au rămas văduve şi orfani care nici astăzi nu au unde să aprindă o lumânare întru pomenirea lor.
În anul 2015 a fost editată o carte despre această aşezare – „Bidiu – satul dintre dealuri”. Tot atunci, la 30 august 2015, la sărbătoarea satului, a fost lansată propunerea ridicării unui monument pentru a-i cinsti pe bidienii morţi pentru patrie. S-a constituit, în acest sens, şi un comitet, din componenţa căruia fac parte prof. dr. Vasile Andreica, preoţii Ioan Sulici, Vasile Beni şi Daniel Călăuz, prof. Teodor Filipaş, Gheorghe Pop – fost primar, sing. Maxim Sulici, ec. Grigore Sulici, manager Ioan Cadar, dr. Florin Abadi, Vasile, Spiridon Suciu şi jurnalistul Traian Săsărman. S-au făcut demersurile necesare la Primăria şi Consiliul Local Matei. Se fac cercetări de către semnatarul acestor rânduri la Arhivele Naţionale pentru a afla cu exactitate numele celor căzuţi în războaiele secolului al XX-lea. Dorim ca, în vara anului 2017, fiii satului Bidiu, de oriunde ar fi, să revină acasă şi să-şi cinstească eroii. Cei care doresc să se implice sub diferite forme în această acţiune de înaltă simţire patriotică au la dispoziţie şi un număr de telefon 0742.043736.
Îi aşteptăm pe bidienii din ţară şi din afara ei să-şi amintescă de cei care şi-au dat viaţa pentru ca Bidiul să trăiască, să dăinuie.
Adaugă comentariu nou