Un monument istoric de clasă A din Tonciu a ajuns o ruină după ce a pierdut lupta cu intemperiile

Ion Lucian Petras, președintele Fundației pentru Patrimoniul Transilvan

Biserica luterană, calvinistă, ulterior reformată din Tonciu, județul Bistrița-Năsăud, a fost uitată prea mult timp, ignoranța autorităților a condus la colapsarea turnului bisericii în seara de 18 aprilie a.c.. Turnul bisericii s-a prăbușit afectând și restul clădirii.

Biserica este monument istoric de clasă A, are în interior un tavan din casete de lemn pictate, unicat în județul nostru, o lucrare similară fiind conservată în satul Tonciu din județul Mureș.

O intervenție de urgență mai poate salva, casetele de lemn și mobilierul din biserică, punerea lor în siguranță este absolut necesară.

Scurtă prezentare: Sat TONCIU, județul Bistrița-Năsăud

Tonciu, mai demult Toncea (în dialectul săsesc Totsch, Tôtš, în germană Tatsch, Totsch, în maghiară Tacs) este un sat în comuna Galații Bistriței din județul Bistrița-NăsăudTransilvaniaRomânia.

Biserica luterană/calvinistă din Tonciu

  1. Date despre biserica monument existente la Direcția Județeană de Cultură Bistrița-Năsăud

IDENTIFICARE:


Cod LMI BN-II-m-A-01719
Categorie Arhitectură ecleziastică
Denumire oficială Biserica reformată


LOCALIZARE ADMINISTRATIVĂ


Judeţ Bistrița-Năsăud
Comuna Galații Bistriței
Localitate Tonciu
Strada, număr actual Nr. 10


DATARE


Datare sec. XV, sec. XVIII


DESCRIERE


Descriere obiectiv  Nimic
Incadrare stilistică  Nimic


Poziție din lista monumentelor istorice


BN-II-m-A-01719
(RAN: 33328.02)
Biserica reformată sat Tonciu; comuna Galații Bistriței 10 sec. XV, sec. XVIII Mai multe imagini Încarcă foto | video


Biserica luterană a fost construită în sec XV, reconstruită din piatră în 1711, renovată în 1800. Conform Listei Monumentelor Istorice este monument de clasă A, cea mai importantă categorie din România.

Constatări personale din data de 30 martie 2021

Starea imobilului este destul de precară, prezentând la exterior și interior multiple fisuri și o breșă în partea din stânga, chiar sub podul din turn (probabil de către cei care au vrut să ajungă în turn, când biserica era închisă, nu lipsesc cărămizile). Interiorul era prevăzut cu o structură din plăci de lemn pictate, casete, similare bisericii din Tonciu (Mureș), care au fost scoase și depozitate în interiorul bisericii. În interior podeaua este din cărămidă și piatră pe alocuri, există încă mobilierul original. Porțiuni din podul pictat sunt încă pe tavan. Învelitoarea este din tablă și nu am găsit semne de umezeală. Unele geamuri sunt sparte, dar prevăzute cu plasă de sârmă care nu permite accesul. Intrarea în biserică se face prin lateral printr-un portic executat parțial din lemn și piatră, lemnul este degradat. Contraforții prezintă fisuri și deplasări, iar sistemul de preluare a apei nu este funcțional, având piese lipsă sau deteriorate.


  • Scurt istoric despre localitatea Tonciu

Satul este atestat documentar în anul 1587 sub numele: Thaczy. Inițial a fost un sat săsesc catolic, dar în perioada reformei protestante sașii au trecut la Luteranism. În 1602 satul este distrus complet de armata lui Gheorghe Basta, fiind nelocuit timp de 2 decenii, după care a fost recolonizat cu maghiari și sași de religie luterană. În 1691 pastorul luteran Halász István ținea împărtășaniile după ritul calvinist. Acesta a fost sancționat de către conducerea Bisericii Luterane Bistrițene, dar nu a răspuns. Acesta s-a spânzurat la Herina înainte să fie arestat. În semn de protest susținătorii lui (în principal maghiari) au trecut la Calvinism. După Al Doilea Război Mondial sașii au fost deportați, astfel maghiarii obținând majoritate absolută.

  • Generalul Basta și bistrițenii

 


Cu siguranţă printre cele mai crude personaje pe care le-a cunoscut judeţul Bistriţa-Năsăud se numără Gheorghe (sau Giorgio pe numele său real)  Basta, care s-a născut în 1550 în apropiere de Taranto, în regatul lui Napoleon. Giorgio a fost un general italian de origine albaneză, angajat de împăratul Sfântului Imperiu Roman de Naţiune Germană, pentru a conduce forţele habsburgice în războaiele antiotomane şi ulterior pentru a administra Transilvania, în calitate de vasal imperial. Din ordinul său a fost ucis, în 1601, în apropiere de Turda, aliatul său, voievodul Mihai Viteazul. Generalul a îngrozit însă întreaga Transilvanie cu cruzimii de care dădea dovadă. În 1604 cheamă la Cluj nobili maghiari din toată Transilvania pe care îi spânzură. Ravagii a făcut generalul care şi-a pus amprenta pe istoria naţională şi în judeţul Bistriţa-Năsăud. Potrivit istoricilor, printre localităţile pe care pur şi simplu le-a distrus în totalitate, ucigând tot ce îi ieşea în cale, se număra Lechinţa, care a fost prădată de mercenarii generalului în 1602. Ocupate şi răvăşite de către generalul Basta au fost şi oraşele Beclean şi Bistriţa tot în 1602. Cei mai curajoşi s-au dovedit a fi bistriţenii, care au închis porţile oraşului când au auzit că generalul ar avea în plan să atace cetatea. Deşi stricăciunile produse erau evidente, inclusiv locuitorii s-au înarmat şi au ajutat soldaţii cetăţii cum au putut mai bine. Servitoarele maghiare au fost şi ele alături de soldaţi, aruncând vase cu apă clicotită peste atacatori.

  • Meșteșuguri la Tonciu

Satul este cunoscut pentru meșteșugul împletiturilor din papură, care sunt la mare căutare în Ungaria. Din păcate, de când cu pandemia, vânzările s-au cam oprit, iar lumea din sat nu mai vrea să împletească pentru că nu știe dacă va putea vinde. În perioada aceasta, nu mai vin nici partenerii din străinătate. La Tonciu sunt mulți oameni care numai din asta trăiesc din împletitul papurei. Acum însă, mai am 2-3 clienți care mai comandă cantități mai mici la București și Brașov. Sperăm să revină lucrurile la normal”, ne-a spus Szilagyi Ilona, meșter popular, fost referent la Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud.

Comentarii

19/04/21 12:56
prof. G

Felicitări, domnu Petraş; pentru funcţia pe care o aveţi, de a semnala când se mai prăbuşeşte câte un monument istoric. Dacă la atât se rezumă onorabila dv. funcţie, nu e rău. Aşteptăm cu sufletul la gură să vedem când va cădea şi 23 Augustul bistriţean, fiindcă nici numele nu i s-a putut schimba de atâta grijă câtă purtaţi monumentelor istorice. Dacă v-aţi trezi ceva mai devreme, multe s-ar putea salva, fără investiţii grozave.

19/04/21 15:04
Petraș Ion Lucian

Stimabile domn prof G, dumneavoastră nu aveți nici măcar demnitatea de a semna propriile comentarii. Se vede cât ați salvat dvs din patrimoniu în 30.de ani de când scrieți despre cultura. Sa va fie rușine!

19/04/21 16:47
Ioan Rus

Domnule Petraș,
Este regretabil modul dvs. de a va exprima. Nu așa este de adresat unui cetățean care exprimă o opinie. Dacă nu puteți răspunde la nivelul interlocutorului, abțineți-vă. Prof g este un intelectual de clasă, un scriitor respectat și e penibil să i dați dvs. lecții.

19/04/21 20:16
prof. Găurean ...

Pentru ce, mă rog, mi-ar fi ruşine mie şi nu dv., care îmbătaţi de cap tineretul bistriţean cu ,,arta" dărăpănată a fostului cinema "23 August", părăginit 30 de ani?_ Înţeleg, că după astea vă luaţi onorariile, inclusiv după cea de la Tonciu, Bistriţa şi de aceea ţineţi cu dinţii de ele.

19/04/21 20:19
prof. Găurean ...

Pentru ce, mă rog, mi-ar fi ruşine mie şi nu dv., care îmbătaţi de cap tineretul bistriţean cu ,,arta" dărăpănată a fostului cinema "23 August", părăginit 30 de ani?_ Înţeleg, că după astea vă luaţi onorariile, inclusiv după cea de la Tonciu, Bistriţa şi de aceea ţineţi cu dinţii de ele.Cât despre demnitate, să nu aveţi grija, că cititorii acestui cotidian mă cunosc , doar că nu-mi place să mă înghesui în paginile publicaţiei.

19/04/21 23:52
Vasile Iugan-Pop

Domnule profesor Gaurean, cu tot respectul, nu va inteleg logica.In editorialul dvs chamati buldozerele pe motivul ca Cinema Omnia...nu seamana cu palatele Secession ale Vienei. Pai nici centrul istoric al Bistritei nu seamana cu Bruges sau cu Florenta medievala. Mai pui ca e cam ponostit. Ce facem, demolam tot ce e vechi? Va rog sa clarificati ce ati dorit sa transmiteti.

20/04/21 11:02
prof. Găurean ...

Mulţumesc, dl Ioan Rus!

20/04/21 16:28
prof. Găurean ...

Stimate dle. Iugan Pop, o fi aşa greu de înţeles nevoia de a avea un oraş frumos şi modern?Modernizăm satele, oameni buni. 30 de ani nu s-a făcut nimmic pt. a menţine clădirea augustului 23 ca un spaţiu utilizabil, fiindcă nici nu îşi are locul în centrul urbei.Când Bistriţa era un mic târguşor, atunci o fi fost ceva de capul ei, dar după un secol şi jumătate, o cllădire igrasioasă, cu tencuiala căzută, părăsită de trei decenii se vrea menţinută de cei care trăiesc după asemenea. Spoiţi hardughia asta şi ţineţi-o sănătoşi, până va pica peste voi. Aici nu trebuie nici comisii, nici expertize, căci nu e artă. Bunul simţ ajunge, dar dacă nu e, nu e. Eu am explicat cum s-a procedat în Europa marilor oraşe când era vorba de elemente de valoare. Dar aici...E ultima dată când mai explic ceva pe această temă prea simplă.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5