Un nou monument stradal, Biblioteca verticală, va trona la UBB Bistriţa

Sculptorul Liviu Mocan aduce la viaţă cărţile transformându-le în minunate opere de artă, într-o Bibliotecă verticală, din bronz, cu o înălţime de 7 metri. Lucrarea se fundamentează pe relaţia cărţi - universitate în viaţa publică urbană. Costurile sunt estimate la suma de 100.000 de euro.

Conducerea Extensiei Universitare Bistriţa îşi doreşte ca lucrarea să fie finalizată şi montată până anul viitor, dar fiindcă mai sunt multe de obţinut, pentru realizarea propriu-zisă a proiectului, iniţiatorii cheamă alături de UBB, în perspectiva necesarului financiar, Consiliul Local Bistriţa, Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, dar şi mediul privat de afaceri bistriţean.

Edilul Bistriţei, Ovidiu Creţu, a şi făcut un ,,gest” în acest sens – a promis că în bugetul de anul viitor va propune o sumă importantă care să permită debutul lucrărilor.

Mircea Maniu: Extensiei Universitare Bistriţa îi trebuie mai multă prezenţă vizuală

Ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, a fost lansat public proiectul ,,Monument stradal – Biblioteca verticală”, lucrare ce va fi amplasată în sensul giratoriu, în partea frontală a Extensiei Universitare Bistriţa, fosta clădire a Casei de Cultură a Tineretului, cunoscută şi sub numele de Apollo.

,,Extensia UBB Bistriţa este o parte a Bistriţei, dar îi trebuie mai multă prezenţă vizuală, mai multă simbolistică. Biblioteca verticală ar asigura o vizibilitate maximă imobilului, ar personaliza definitiv locaţia UBB din Bistriţa. Prin înscrierea pe soclul monumentului a titlului lucrării, iar pe frontispiciul clădirii, în fundalul lucrării, a siglei UBB, atât intersecţia, cât şi clădirea extensiei vor primi greutate şi importanţă urbanistică. Prof. univ. dr. Andrei Marga susţine integral acest proces. UBB va confirma încă o dată, atât ataşamentul faţă de învăţământul bistriţean, cât şi nivelul academic şi cultural, pe care Universitatea îl cultivă cu succes la Bistriţa”, a declarat directorul general al Extensiei Universitare Bistriţa, conf. univ. dr. Mircea Maniu.

Ovidiu Creţu: Lucrarea mă duce cu gândul la perenitate

Un gest demn de apreciat este cel al edilului Bistriţei, Ovidiu Creţu, care şi-a manifestat încă de la început disponibilitatea de a susţine un asemenea proiect. Într-o perioadă în care autorităţile aruncă cu pietre în fenomenul cultural, Creţu are curajul de a susţine mişcarea cultura cultă. Potrivit acestuia, Bistriţa are nevoie de monumente urbane, are nevoie de o cultură cultă. ,,Nu avem nevoie să aducem satul în oraş, aşa cum nu cred că trebuie să aşteptăm, noi, bistriţenii, să vină cineva de la Cluj să facă ceva pentru noi”, a precizat Oviu Creţu.

,,În bugetul de anul viitor voi propune o sumă care să permită debutul lucrărilor la acest monument. Îmi place foarte mult, şi l-am asemănat cu Coloana Infinitului. Mă duce cu gândul la perenitate”, a spus primarul Bistriţei.

Gestul lui Creţu a fost apreciat şi de criticul de artă, Mircea Oliv, care a menţionat că ,,o putere se legitimează prin cultura pe care o face posibilă”. Oliv a mai spus că Bistriţa are şansa să aibă monumente de o foarte bună calitate artistică.

Cunoscut mai mult în postura de critic al administraţiei locale, de data aceasta, directorul Direcţiei Judeţene de Cultură, Alexandru Uiuiu, a făcut un gest de reverenţă faţă de atitudinea primarului Ovidiu Creţu, şi a salutat inclusiv apariţia sensurilor giratorii, despre care Uiuiu a spus că sunt o oportunitate artistică.

Atitudinea lui Creţu a fost apreciată şi de prof. dr. Dorin Dobra, care a declarat că, edilul Bistriţei legitimează astfel efortul conducerii Extensiei Universitare de a sprijini şi finanţa o iniţiativă care aduce un spor calitativ de imagine, oraşului.

Liviu Mocan: Eu sunt în primul rând o sculptură, şi apoi un sculptor.

Copleşit de emoţie şi plăcut surprins de modul cum au reacţionat autorităţile locale, sculptorul Liviu Mocan a vorbit despre lucrare, ca despre o creaţie divină. Cu o candoare specifică artiştilor mari, sculptorul Liviu Mocan a afirmat, că încrederea acordată îl responsabilizează, deoarece este o lucrare extrem de grea. Mocan a vorbit apoi despre ideea acestei lucrări…cărţile, respectiv Biblioteca verticală.

,,Cartea răscoleşte cerul din noi. Conţinutul cărţilor este spiritul. Va fi o lucrare de 7 metri din bronz, o lucrare extrem de grea, dar posibilitatea de a face o lucrare în Bistriţa, mă onorează. (…) Pentru că Alexandru Uiuiu a adus în discuţie, sensurile giratorii, va fi formidabil când şoferii vor spune: Hai să mergem la Bibliotecă!”, a spus zâmbind sculptorul Liviu Mocan.

Liviu Mocan este unul dintre cei mai importanţi sculptori români ai momentului. Lucrările sale sunt expuse în spaţii publice din întreaga lume şi sunt achiziţionate de colecţionari particulari la preţuri de zeci de mii de euro. Dar ceea ce îl face special pe Liviu nu este talentul său, ci mai ales crezul său.

Lansarea publică a proiectului ,,Biblioteca verticală” a continuat cu o întâlnire a Comitetului de sprijin al proiectului cu mediul de afaceri local, după care a urmat o dezbatere publică a Tratatului de la Lisabona, cu studenţii de la Studii Europene. Mai multe detalii în ediţia următoare a cotidianului nostru.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5