Un nou proiect eTwinning - Code4EU - încheiat cu succes la Grădinița cu Program Normal nr. 1 Bistrița
Preșcolarii din grupa mare ”Steluțele”, de la Grădinița cu Program Normal nr. 1 Bistrița, structură a Grădiniței cu Program Prelungit ”Dumbrava Minunată” Bistrița, coordonați de d-na prof. pentru educație timpurie Ghindean Cristiana, au participat la proiectul eTwinning ”Code4EU”, care a cuprins 80 profesori parteneri, din 6 tări: România, Turcia, Grecia, Italia, Lituania și Macedonia de Nord.
Proiectul s-a desfășurat în perioada octombrie-decembrie 2024 și a vizat preșcolari și elevi cu vârste cuprinse între 3 și 12 ani.
Code4Eu a debutat cu prezentarea proiectului și partenerilor: prezentarea cadrelor didactice, prezentarea sălii de grupă/grădiniței și a orașului/tării din care face parte fiecare participant. Astfel preșcolarii au aflat informații prețioase despre tradiții și naționalitate, despre poziționarea tărilor partenere pe continentul European.
În cadrul proiectului copiii au aflat informații despre Europa, Erasmus+, eTwinning și Eu Code Week, deoarece am creat câte o activitate pe platformele ErasmusDays și EU CodeWeek. Am celebrat zilele Erasmus, am organizat activități de codare/robotică și am promovat valori europene. S-a încurajat implicarea copiilor în alfabetizarea digitală, jocuri digitale, puzzle-uri, videoclipuri, desene, etc, precum și colaborarea și cooperarea între copii și cadrele didactice, lucrul în echipă și gândirea bazată pe proiecte. De asemenea am participat la întâlniri online pe platforma ESEP și pe Zoom pentru a cunoaste mai bine colegii de proiect din tările partenere. Cu acest prilej copiii au exersat și câteva expresii în limba engleză ” Hello friends!”, ”Nice to meet you!”, ”Goodbye!” etc.
Preșcolarii au avut ocazia să descopere și să desfășoare mai multe tipuri activități de codare: codare prin matematică și știință, codare prin artă, codare prin limbaj și codare prin muzică și mișcare. Codarea în grădiniță presupune utilizarea activitățiilor distractive și interactive pentru a introduce copiii în conceptele de bază necesare pentru a coda în orice limbaj de programare. Așadar, cu cât aceste activități sunt mai distractive, ușoare și interesante, cu atât sunt un bun prilej de fixare a cunoștințelor despre culori și forme, poziții spațiale, numerație etc., de exersare a gândirii logice, de dezvoltare a imaginației și creativității.
Jocurile digitale au fost un deliciu pentru cei mici, la fel și campionatul de jocuri digitale, în care copiii și-au consolidat, într-o manieră ludică și antrenantă, cunoștințele despre steagurile tărilor europene.
Produsele finale ale proiectului însumează o colecție bogată de activități pregătite de preșcolari pentru ErasmusDays, Code Week și Europa. Am realizat o carte a grupei care conține toate steagurile Europei și două produse finale colaborative. Alături de ceilalți parteneri implicați în proiect am creat un puzzle colaborativ, fiecare grup de copii realizând o bucățică din puzzle și un video colaborativ, în care copiii și-au exprimat cele mai frumoase gânduri despre România și Europa.
Ultima activitate a proiectului a constat în vizionarea poveștii roboțelului Ally care a călătorit în tările partenere, propunerea unui titlu și ”votarea” titlului preferat al videoclipului digital. Preșcolarii s-au bucurat să urmărească povestea și să descopere mai multe despre drepturile și valorile europene, precum și despre țările partenere.
Munca depusă de noi în decursul celor trei luni de activitate, a fost recompensată cu diplome de participare, iar la final copiii, părinții și cadrele didactice au răspuns unor chestionare menite să prezinte feedback-ul în urma participării la proiect.
”Code4 EU” fost un proiect minunat!
Prof. pt ed. Timpurie: Ghindean Cristiana
Citiţi şi:
- „Europa și eTwinning- Să sărbătorim împreună!”- proiect eTwinning desfășurat la Grădinița cu Program Normal nr. 1 Bistrița
- La Grădinița cu Program Prelungit nr. 3 Bistrița, proiectul eTwinning „Let’s Code for ErasmusDays!”, inovația care îmbină 3 inițiative sprijinite de Comisia Europeană!
- Prof. înv. preșcolar Cristiana Ghindean (GPN nr.1 Bistrița): Proiectele Etwinning – un pas spre inovația didactică în învățământul preșcolar
- Grădinița cu Program Normal nr. 1 Bistrița: ”DREAM, DESIGN, PRODUCE” – proiectul eTwinning care a transpus în realitate ideile creative ale preșcolarilor
- Prof. Iulia Istrate: La palat... explorăm, programăm, învățăm
Adaugă comentariu nou