Unic la nivel naţional! Grădiniţa cu Program Prelungit „Alba ca Zăpada”, inspirată din cultura japoneză, şi-a deschis porţile! Micuţii preşcolari revin de luni în sălile de grupă!
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
Primăria oraşului Beclean a organizat astăzi Ziua Porților deschise la Grădinița cu Program Prelungit „Albă ca Zăpada”, după ce recepţia tehnică a avut loc într-o zi de sărbătoare, de Buna Vestire.
Alături de primarul Nicolae Moldovan, viceprimarul Bogdan Rusu şi directorul Şcolii Gimnaziale „Grigore Silaşi” – prof. Gabriel Rusu, invitaţi speciali au fost directorul general al ADR Nord-Vest – Marcel Boloş, fost ministru al Fondurilor Europene şi un apropiat al Becleanului, senatorul Ioan Deneş. Medicul Letiţia Vlăduţiu, educatoarele grădiniţei, consilieri locali de la toate formaţiunile politice, specialişti de la ADR Nord-Vest au întregit echipa care a vizitat noua bijuterie educaţională a oraşului de pe Someş. De la ora 12.00, Ziua porţilor deschise a fost dedicată în exclusivitate părinţilor copiilor care vor fi prezenţi de luni în sălile de grupă.
„Sunt foarte mulţumit că am reuşit, într-un timp foarte scurt, în mai puţin de un an de zile să construim această grădiniţă din temelii. Sigur că a fost posibil pentru că am crezut în accesarea fondurilor europene. Acest proiect arhitectural a fost propus de Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Vest, de echipa de specialişti de la ADR, după un model japonez. Sigur că a fost adaptat după modelul şi posibilităţile pe care le-am avut, dar s-au respectat foarte multe elemente din proiectul prototip pe care l-am primit ca recomandare”, a declarat primarul Nicolae Moldovan.
Directorul general al ADR Nord-Vest, Marcel Boloş, a punctat, din capul locului, că Becleanul este un exemplu de bună practică la nivel njaţional în domeniul accesării fondurilor europene.
„Este o zi deosebită pentru că suntem în situaţia în care inaugurăm un proiect care este de inspiraţie japoneză, împreună cu beneficiarii. Înainte de a se lansa apelul de proiecte dedicat infrastructurii educaţionale am avut o întâlnire în care le-am arătat şi le-am prezentat diferite modele de bună practică din diferite ţări ale Uniunii Europene, dar şi unele de inspiraţie japoneză. Îmi amintesc că ne-a fascinat povestea grădiniţei japoneze pe care am văzut-o într-un filmuleţ împreună şi apoi pasul următor a fost ca domnul primar, împreună cu echipa lui de la Primărie, să dezvolte proiectul care, iată, a prins contur în aceste zile.
Becleanul este un model de referinţă la nivel naţional pentru ceea ce înseamnă accesarea de fonduri europene. Sunt proiecte în derulare de peste 35 milioane euro care se vor vedea în curând implementate, iar efectul lor va fi unul de modernizare a oraşului şi, în special, a staţiunii care se regăseşte în apropierea Becleanului pentru care noi sperăm ca proiectele aflate în implementare să producă un efect multiplicator. Sunt proiecte care vor dezvolta staţiunea Băile Figa”, a declarat Marcel Boloş.
Directorul ADR Nord-Vest şi-a exprimat speranţa că acest eveniment va fi unul de referinţă la nivel regional. „Acest tip de proiect este unicat în regiune şi sper ca, odată văzut în realitate să vină şi celelalte autorităţi locale să-l viziteze şi să-l poată multiplica. Îndemnăm şi celelalte autorităţi locale să aibă în vedere astfel de proiecte care ţin de standardele de educaţie ale copiilor şi să facă tot ceea ce trebuie astfel încât accesarea de fonduri europene să fie o prioritate dar, în acelaşi timp, aceste proiecte să fie utile pentru beneficiari şi pentru cei cărora li se adresează aceste proiecte.
Vă mulţumesc pentru invitaţie, îl felicit pe domnul primar, mă bucur să fiu alături de dumnealor şi sper la cât mai multe proiecte accesate pe fonduri europene astfel încât să se poată vedea cât mai bine efectele implementării lor”, a adăugat Marcel Boloş.
Directorul Şcolii Gimnaziale „Grigore Silaşi” de care aparţine şi GPP „Albă ca Zăpada”, prof. Gabriel Rusu, a menţionat că în această unitate de educaţie preşcolară sunt 8 grupe, cu 16 educatoare, fiind înscrişi 200 de copii din oraş. Prioritate au cei care au domiciliul pe raza oraşului, care mai au fraţi în grădiniţă etc. „Costurile sunt 7 lei/zi/copil. Cred că este cel mai mic cost din judeţul Bistriţa-Năsăud. Nu ştiu dacă şi din alte judeţe dar aici, din 2012 de când am preluat grădiniţele, am avut cel mai mic cost. Se vor servi trei mese pe zi, bineînţeles. Avem cabinetul medical, obligatoriu pentru un institut de învăţământ preşcolar cu program prelungit, izolatorul şi sălile de grupă”, a menţionat prof. Rusu.
***
Proiectul a avut o valoare de aproximativ 1,4 milioane euro, fiind finanţat prin por 2014-2020. Pe lângă lucrările de modernizare și extindere a fostului imobil, în proiect au fost cuprinse și sumele aferente dotărilor și logisticii acestei instituții educaționale.
Dotarea curţii şi clădirii cu locuri de joacă pentru copii:
- Ansamblu de joacă cu două turnuri de formă pătrată, unul cu acoperiş, cu trei tobogane clasice de mărimi diferite, scară de acces şi decoraţiuni cu animale.
- Ansamblu de joacă cu un turn de formă pătrată cu acoperiş parţial, tobogan clasic şi două căţărători metalice, verticală şi orizontală cu plasă, scară de acces şi decoraţiuni cu animale.
- Ansamblu de joaca cu doua leagane, clasic, pe suport metalic cu patru picioare si o transversala, cu scaune dreptunghiulare din plastic, suspendate în patru puncte.
- Carusel.
- Balansoar pe arc cu un loc, viu colorat.
- Balansoar cu scaune în forma de şa, viu colorat.
- Banci din lemn cu suport din metal.
Dotarea Gradinitei „Alba ca Zapada” din cadrul Şcolii Gimnaziale „Grigore Silaşi” cu echipamente didactice moderne, inteligente şi cu aplicabilitate practică, constând în:
- Mobilier specific sălilor de grupă (dulapuri, pătuţuri, mese, bibliotecă, scaune, fotolii) pentru cele 8 grupe de copii
- Aparatura electronică (calculatoare, videoproiectoare, imprimante, sisteme audio) în fiecare sală de grupă.
- Material didactic (puzzle-uri, păpuşi, jucării, tăbliţe, jocuri educaţionale)
Asigurarea condițiilor necesare unui sistem educaţional performant prin creşterea nivelului de confort şi siguranţă a copiilor, respectiv investiţii în infrastructura conexă, amenajări exterioare constînd în:
- Amenajare de spaţii verzi noi
- Amenajare de alei pavate carosabile şi pietonale
- Consolidare şi refacere finisaje la gard împrejmuire teren
- Construirea unor porţi de acces auto şi pietonal
Citiţi şi:
- Lucrări avansate la noua Grădiniță “Albă ca Zăpada”, într-un concept inspirat din cultura japoneză
- „Albă ca Zăpada”. Încep lucrările la noua grădiniță din Beclean
- Nicolae Moldovan: Modernizarea Grădiniţei „Alba ca Zăpada”, al nouălea proiect cu finanţare europeană al Becleanului!
- S-a deschis noul sezon la Băile Figa! Fonduri europene pentru noi investiţii!
- ADR Nord-Vest este în casă nouă. Președintele Radu Moldovan: Continuați să fiți un motor al dezvoltării regionale!
Adaugă comentariu nou