Va fi sau nu o criză imobiliară în 2018?

Lumea este îngrijorată în ceea ce privește rata dobânzilor și criza imobiliară care se anunță pentru anul 2018. Din cauza crizei economice care se pare că va începe din SUA, va avea de suferit și economia țării noastre și a altor țări din Europa. Acest lucru va putea determina și o criză imobiliară deoarece domeniul acesta a fost clădit pe creditele bancare. Primul semn care arată posibilitatea apariției problemelor în sectorul imobiliarelor este faptul că s-a redus bugetul pentru Prima Casă și încet acest program se aproprie cu pași mici de dizolvare. Semnele arată că Statul vrea să se retragă treptat din această schemă, iar la bănci să apară noi programe de credite ipotecare.

Prețurile la imobiliare vor continua să crească și în următoarea perioadă, acest fapt se poate urmări prin studierea online a diferitelor anunțuri imobiliare proprietari în București. Se pare că pe fondul crizei imobiliare care se preconizează, cei care vând au tendința de a crește prețurile la apartamente bazându-se pe faptul că posibilii clienți se vor grăbi să cumpere pentru că se tem tocmai de aceste creșteri care se anunță în anul 2018.

Presiunea se pune pe Prima Casă deoarece oamenii vor dori să cumpere cât mai repede, însă dacă nu vor găsi o locuință nouă (construcțiile au avut o evoluție deosebit de slabă în ultima perioadă), vor dori să cumpere una veche. Pe de altă parte prețurile la locuințele vechi vor crește treptat, pentru că proprietarii țin cont și ei de schimbările care au loc cu privire la acest program și urmăresc să iasă în avantaj, deși oferta este mult mai mare decât cererea pe piața imobiliară.

Este posibil să crească vânzările la apartamente vechi comparativ cu tranzacțiile la apartamente noi. Dar totuși cine va cumpăra atât de multe apartamente vechi dacă oferta depășește cu mult cererea? Deși se spune că economia României a avut o creștere de 5,9% totuși nu este vorba despre o creștere ,,realăˮ pentru că are la bază consumul și împrumuturile care s-au făcut, banii se duc spre alte țări pentru că se cumpără tot mai mult din import. Aproximativ 2/3 din această creștere vine din zona consumului, iar o parte și mai mare din împrumuturi. Consumăm mai mult decât producem.

Cu cât prețurile vor continua să crească, cu atât riscul unei crize imobiliare este mai mare. Nu se anunță deloc vești bune cu privire la piața imobiliară atât timp cât investitorii au de gând să crească prețurile. Ei ar trebui să înțeleagă că se poate evita criza imobiliară doar prin diminuarea profitului și nu prin creșterea prețurilor. Potrivit specialiștilor, dezvoltatorii vor avea succes doar în primă fază dacă vor crește prețurile, insă situația se va schimba în rău atunci când prețurile la apartamente vor fi prea mari, când vor depăși pragul mediu de 1000 de euro/mp.

Prețul apartamentelor și garsonierelor crește destul de repede, de la o lună la alta, și se pare că acestea sunt și previziunile pentru anul 2018 după cum spun specialiștii. De la această creștere a prețurilor nu face excepție niciun oraș, în urma analizelor care s-au făcut cu privire la prețuri, se pare că acestea au fost în creștere în anul 2017 în toată țara și veștile nu sunt bune nici pentru anul următor. Agenții imobiliari au obsevat cel mai bine această schimbare și sunt îngrijorați de criza imobiliară care este posibil să apară în anul 2018.

Prețurile la locuințe au început să crească foarte mult, chiar dacă pentru oameni acest lucru pare oarecum de necrezut și fără a avea o explicație întemeiată. Acest lucru poate fi considerat un prim semn ce arată oarecum începutul unei crize imobiliare. Este vorba în special despre piața locuințelor vechi (deci despre cumpărarea unui apartament sau a unei garsoniere).

Salariile vor crește (cele ale bugetarilor) însă nu suficient de mult. Creșterea salariilor va determina și creșterea la prețurile pentru locuințe. Totuși salariile nu vor fi atât de bune încât să acopere ratele mărite (pentru că împrumuturile depind de cursul euro) și astfel se va intra în inflație și în criză.  

Pentru anul 2018 ne așteptăm la o criză imobiliară, să crească foarte mult prețurile la apartamente, garsoniere și case? Dezvoltatorii imobiliari spun că ar putea exista acest risc mai ales că Statul a schimbat condițiile din Programul Prima Casă, deoarece nu dorește să mai aibă un rol atât de important în susținerea creditelor ipotecare.

Comentarii

01/06/18 17:06
Cornel Feraru

Într-o țară cu o economie în cădere liberă,cu un buget modest cu venituri provenite aproape exclusiv și fiscalitate și lipsit de veniturile reale provenite din producția-marfă vândută și încasată,cu cheltuieli militare mari impuse că ,,tribut",criza imobiliară este și va fi doar una din consecințele ineficienței economice voluntare!!!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5