Vacanţă pentru unii, examene pentru alţii

*peste 3.000 de elevi bistriţeni încep luni evaluarea naţională

Bucurie mare pentru elevi şi preşcolari. Dacă pentru ei, urmează bucuria vacanţei, pentru absolvenţii claselor a VIII-a, ziua de luni va însemna ziua în care susţin proba scrisă din Evaluarea Naţională – cea de Limba şi Literatura Română.

Luni, 23 iunie, începe evaluarea naţională 2014, pentru elevii de clasa a VIII-a, la acest examen fiind înscrişi 3.241 de candidaţi (1.145 din mediul urban şi 2.096 din mediul rural).
Examenul este mai important decât anul trecut, deoarece media va reprezenta 75% din media de admitere la liceu, faţă de 50%, anul trecut. 25% vor conta mediile din gimnaziu. Pe viitor, autorităţile intenţionează să vina şi cu alte schimbări, una dintre propuneri fiind introducerea unei limbi străine printre probe, însa măsura nu va putea fi luată mai devreme de 2016.

Cei 3.241 de candidaţi vor susţine cele două probe ale examenului în cele 83 centre de examen, care au fost organizate la nivel de judeţ. De asemenea, au fost stabilite şi opt centre de evaluare în Bistriţa, Năsăud, Beclean, Sîngeorz-Băi şi Lechinţa.

Accesul elevilor în săli este permis cel mai târziu cu 30 de minute înainte de începerea probei, respectiv până la ora 8.30.
Candidaţii nu au voie să intre în sală cu materiale ajutătoare, cu mijloace electronice de calcul sau de comunicare, iar frauda şi tentativa de fraudă atrag eliminarea din sală şi acordarea notei 1 pe lucrarea lor.

Din momentul distribuirii subiectelor, niciun elev nu mai poate intra în sală şi niciun elev nu poate părăsi sala (decât dacă predă lucrarea scrisă). Elevii care nu se află în sală în momentul distribuirii subiectelor pierd dreptul de a mai susţine evaluarea naţională în sesiunea respectivă; în cazuri excepţionale, dacă un elev se simte rău şi solicită părăsirea temporară a sălii, el este însoţit de unul dintre asistenţi, însă timpul alocat rezolvării subiectelor nu va fi prelungit.

La expirarea celor 120 de minute (două ore) acordate, elevii trebuie să predea lucrările în faza în care se află, neavând voie să depăşească timpul stabilit; trei elevi rămân în sală până la predarea ultimei lucrări. În cazul în care un candidat refuză să predea lucrarea scrisă, acest lucru se consemnează într-un proces-verbal, semnat de cei doi asistenţi şi atrage după sine eliminarea candidatului din examen.

Calendarul evaluării naţionale este următorul: 23 iunie – limba română; 24 iunie – limba maternă; 25 iunie – matematică; 27 iunie – afişarea rezultatelor parţiale; 1 iulie – afişarea rezultatelor finale.

Cei care nu dau examen au intrat deja în vacanţă şi se pot bucura acum de frumuseţea verii.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5