Valea Bârgăului - văzută de George Vasile Raţiu
Trecut în lumea veşniciei de ceva timp, scriitorul George Vasile Raţiu nu este uitat de cei apropiaţi, dovada constituind-o apariţia, la Editura Charmides, a volumului „Valea Bârgăului în anii 1940-1944”, care poartă semnătura ilustrului profesor. Soţia, Ana Raţiu, a încredinţat manuscrisul acestei lucrări prof. univ. dr. Mircea Gelu Buta, cel care a reuşit să scoată la lumină volumul, apărut în condiţii grafice deosebite.
Lucrarea prezintă situaţia tulburătoare a evenimentelor din perioada 1940-1944, având în centru deportarea evreilor şi exterminarea lor în lagărele morţii, dar şi evacuarea saşilor din Nordul Transilvaniei. Un alt punct atins în această monografie este masacrul comis de horthyşti la Prund, în noaptea de 10/11 octombrie 1944. Povestea celor şapte români duşi la execuţie, pe rând, este tulburătoare. Primul a fost preotul Augustin Pop care, în cele din urmă, a reuşit să fugă, însă ceilalţi nu au mai scăpat. Pentru ca întâmplările din vremea aceea să rămână mărturie generaţiilor viitoare, George Vasile Raţiu a alcătuit volumul care, iată, după aproape zece ani de când îl prefaţa, vede şi lumina tiparului. Pentru toţi românii care au suferit în timpul prigoanei hortyste, în timpul celui de-al doilea război mondial, pe front sau la munci chinuitoare, în lagărele de exterminare, pentru văduvele şi orfanii de război, pentru evreii de pe Valea Bârgăului masacraţi de hitlerişti, pentru cei care au fost forţaţi să se refugieze, pentru sufletul zdrobit şi durerea care mai dăinuie şi astăzi, pentru toate acestea, George Vasile Raţiu a scris acest volum, care surprinde şi prin mărturiile unor oameni precum Matei Albu, care vorbeşte despre înrolarea în Regimentul 1 Grăniceresc Bistriţa; Dumitru Sălăgean, care aduce ca martor în faţa cititorilor povestea tatălui autorului cărţii – Vasile Raţiu, un om harnic, concentrat în război, închis la Vatz sub pedeapsă aspră, nefiind vinovat. Apoi, pus la muncă la Balaton, la mina de cărbuni. În 1944 a fost eliberat, sub control, însă mai apoi a fost ucis alături de Leon Vlad şi Costea.
Învăţătorul Nicolae Moldovan spune despre Vasile Raţiu că a fost o figură a omului care şi-a făcut datoria de patriot, de luptător şi că a făcut cinste neamului, care are datoria să-i poarte recunoştinţă pentru că şi-a dat viaţa pentru independenţă. Acest gen de mărturisiri continuă pe tot parcursul volumului, fiecare dintre eroii noştri fiind zugrăvit într-un portret de către martori ai acelor vremuri sau de către familiile lor.
Bazat pe cercetări în fondurile documentare ale Arhivelor bistriţene, George Vasile Raţiu include în carte nu numai consemnările din certificatele de deces ale celor şapte martiri ci şi alte documente din vremea ocupaţiei hortyste, iar fotografiile anexate surprind chipurile acestor bravi eroi.
Volumul, îngrijit de Mircea Gelu Buta şi postfaţa de Adrian Onofreiu, este un apel la cinstirea înaintaşilor, o lecţie de viaţă pentru generaţiile actuale.
Citiţi şi:
- Valea Bârgăului între anii 1940-1944 – o carte scrisă de regretatul prof. George Vasile Raţiu
- NOAPTEA BIBLIOTECILOR ROMÂNEŞTI, MARCATĂ LA BISTRIŢA
- Un portret: La mulţi ani, distinsei educatoare Ana Raţiu, la 85 de ani
- Noaptea bibliotecii bistriţene
- COMEMORAREA MARTIRILOR DE SUB HENIU LA TROIŢA DIN PRUNDU BÂRGĂULUI
Adaugă comentariu nou