Vasile Borş: În 2017, peste 13 milioane de euro au fost atrase în comuna Maieru
Anul 2017 a fost unul prolific pentru comuna Maieru, astfel că în acest an mai multe proiecte de amploare au fost continuate sau demarate în „municipiul Maieru“, aşa cum îi place primarului Vasile Borş să spună.
Dacă ar fi să facem un scurt raport al activităţii sale, se pot enumera asfaltarea a 2 kilometri de drumuri comunale, un pod în satul Anieş construit cu finanţare din fonduri guvernamentale, pod peste râul Anieş, realizat din bugetul local, un pod peste râul Someş, care urmează a fi construit în acest an, într-o zonă foarte circulată a localităţii, pe care speră să-l poată finaliza, finanţat tot prin PNDL. În plus, 100.000 de euro au fost investiţi din bugetul local în aducţiunea de apă şi canalizare către bazinele care vor fi amplasate deasupra localităţii, în lungime totală de aproximativ un kilometru. Vor fi asfaltaţi încă 2 kilometri de drumuri comunale, suma necesară urmând să fie acoperită 50% din bugetul local şi cealaltă parte din fonduri guvernamentale. În cazul în care Guvernul nu va ajuta financiar acest proiect, el va fi finalizat din bugetul local, chiar dacă asta înseamnă să se facă economii. Administraţia locală va depunere pe PNDL un proiect pentru construirea unui nou pod în comună, podul urmând să aibă câte două benzi de circulaţie pe fiecare sens de mers.
În ceea ce priveşte proiectele europene, comuna Maieru nu este una codaşă, fiind depuse mai multe proiecte. Printre proiectele europene care deja au fost aprobate se numără şi extinderea reţelei de canalizare, în valoare de un million de euro, proiect la care se mai aşteaptă doar câteva avize şi lucrările pot demara. Un proiect în valoare de un milion de euro care îşi aşteaptă aprobarea vizează asfaltarea mai multor străzi din comună, astfel că în cel mai scurt timp Maieru va avea în proporţie de 90% străzi asfaltate dar şi drumul de legătură cu Poiana Ilvei. Procentul este încă departe de 100% pentru că, afirma Vasile Borş, spre deosebire de alte comune, în Maieru sunt 112 străzi, aşa că procentajul de 100% urmează să fie atins în perioada următoare.
Încă două proiecte în valoare de un milion de euro fiecare au ca obiectiv asfaltarea şi modernizarea drumurilor forestiere. Nemulţumirea primarului este legată de faptul că unele drumuri forestiere intră sub incidenţa Parcului Naţional Munţii Rodnei, iar acestea nu pot fi asfaltate, ci doar modernizate.
Chiar dacă nu de foarte mult timp în comuna Maieru a fost construit un Cămin Cultural nou, primarul măierean a depus un proiect în valoare de 500.000 de euro pentru modernizarea acestuia, urmând ca acesta să rămână doar instituţie de cultură nu şi sală de nunţi, deoarece în comună există o sală modernă dedicată măierenilor care îşi unesc destinele. Odată cu modernizarea Căminului Cultural acesta urmează să funcţioneze şi ca cinematograf, deoarece în proiectul depus se cere finanţare şi pentru achiziţionarea de aparatura pentru proiecţia de filme, acest lucru venind ca o alternative la alte moduri, “mai puţin sănătoase”, de petrecere a timpului liber pentru tineretul măierean şi nu numai.
Dacă tot se discută despre capitolul tineret, primarul Vasile Borş are în vedere şi contruirea unei grădiniţe cu program prelungit, în colaborare cu Parohia Ortodoxă, în valoare de 500.000 de euro. Instituţia de învăţământ urmează să fie amplasată în fata Primăriei într-o clădire care aparţine Bisericii Ortodoxe din localitate şi care a hotărât să sprijine comunitatea prin punerea la dispoziţie în mod gratuit a spaţiului care urmează să deservească câteva zeci de familii din Maieru.
Un alt deziderat al administraţie măierene este încălzirea tuturor instituţiilor din comună printr-o centrală unică, pe bază de biomasă, care urmează să fie amplasată în apropierea şcolii. Proiectul, în valoare de 3 milioane de euro, a fost depus deja pe Programul Operaţional Regional. Acest proiect vizează şi producerea de energie electrică din biomasă, energie care ar urma să asigure iluminatul public şi alimentarea cu energie a instituţiilor subordonate Consiliului Local.
O altă problemă rezolvată de primarul măierean este aceea a lemnelor de foc pentru populaţie, în comună fiind deja amenajat un depozit de lemne de unde locuitorii pot cumpăra lemn de foc la preţul de 200 lei/ metrul cub. Achiziţia lemnului se poate face pe tot parcursul anului nu doar în cele două luni premergătoare anotimpului rece.
În data de 12 noiembrie, primarul Vasile Borş, cu sprijinul Consiliului Local, va organiza un concert de cântece patriotice care îl va avea cap de afiş pe celebrul Dumitru Fărcaş. Spectacolul va avea loc la Căminul Cultural din Maieru, unde sunt aşteptaţi toţi locuitorii de pe valea Someşului. De asemenea, în perioada sărbătorilor, primarul măierean îşi doreşte să organizeze un spectacol de colinde pentru a marca debutul sărbătorilor de iarnă.
Pentru toată suflarea măiereană, sărbătorile de iarnă vor debuta cu aprinderea luminiţelor de Crăciun, lucru care se va întâmpla chiar de Ziua Naţională a României, astfel că în Maieru se va simţi cu adevărat spiritul sărbătorilor.
Citiţi şi:
- Vasile Borş, bilanţ după un an de (nou) mandat (I)
- Vasile Borş: La Maieru anul şcolar a început bine. În perioada următoare se vor investi peste 14 milioane de euro în comună
- Trei proiecte de asfaltări la Maieru. Primarul Vasile Borş: Dacă totul decurge normal, vom avea 85% din comună asfaltată!
- Vasile Borş, bilanţ după un an de (nou) mandat (II)
- Vasile Borş: Încep să vină banii la Maieru, prin PNDL. Fonduri europene pentru reabilitarea Căminului cultural, cu cinematograf
Adaugă comentariu nou