Vasile Codrea (primar Budeşti): Birocraţia şi incoerenţa instituţională blochează accesarea fondurilor europene
Primarul comunei Budeşti, Vasile Codrea, susţine că accesarea fondurilor europene pentru dezvoltare rurală este blocată de o serie de bariere instituţionale, cea mai mare problemă rămânând birocraţia..
“Aş dori ca înainte de a debuta noua Politică Agricolă Comună, pentru exerciţiul financiar 2014-2020, să fie convocaţi toţi factorii de decizie pentru a se ajunge la un anumit numitor comun. În prezent, nu există o coerenţă între instituţii şi între proceduri. Toţi cei din mediul rural, instituţii publice, fermieri, întreprinzători ner confruntăm cu o birocraţie foarte mare. Pentru fermieri este foarte greu să ducă la bun sfârşit aceste proiecte finanţate prin PNDR”, a precizat edilul comunei Budeşti, în cadrul evenimentului de lansare a campaniei “PNDR vine în satul tău!”.
Codrea a punctat şi problema necesităţii finalizării cadastrului general, pentru că o situaţie juridică incertă a unor proprietăţi poate bloca finanţările europene. Pe această temă, primarul a primit un răspuns edificator de la prefectul Ioan Ţintean: senatorii au adoptat marţi un proiect privind prima întabulare a terenurilor agricole, onorariile experţilor cadastrali fiiind suportate din bugetul Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară.
***
Să fim mai riguroşi cu banii care se dau pentru agricultură!
Primarul Budeştiului consider că banii primiţi pe subvenţii de către fermieri nu se simt în mod real în agricultură, România devenind un importator de produse de sinteză.
“Aş dori să fim un pic mai serioşi, mai riguroşi cu banii europeni care vin pentru agricultură. Cu excepţia câtorva fermieri, restul nu fac niciun efort, pentru că banii aceştia ar trebui să se vadă în agricultură. În ultimii 22 ani, nu am simţit un plus valoare. (…) De exemplu, comuna Budeşti contrbuia la bugetul de stat cu vagoane de grâu, carne etc. România trebuie să redevină o adevărată ţară care produce în agricultură, nu să importăm produse de sinteză. Trebuie să ne gândim şi la viitor”, argumentat Vasile Codrea.
Citiţi şi:
- Problemele agriculturii discutate la Bistriţa
- Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, în Bistriţa-Năsăud: Reîncepem întâlnirile cu fermierii pentru că trebuie să vedem cum vom cheltui banii europeni în următorii şapte ani!
- Ministrul Petre Daea, la Bistriţa, pentru a prezenta oportunităţile de finanţare prin Planul Naţional Strategic 2023-2027: Ne odihnim din mers!
- Specialistul din agricultură nu îmbătrâneşte, are natura în suflet, spune tânărul pensionar, ing. agronom Emil Scurtu
- Daniel Buda: Ministrul Agriculturii să prelungească termenul de depunere la APIA a cererilor de subvenţii
Comentarii
Noi nu putem influenta mecanismele de absorbtie a fondurilor europene. Acestea sunt comune tuturor tarilor membre. Adevarata problema este in ograda proprie. De mai bine de doi ani ministerul se screme sa infiinteze camerele agricole si nu reuseste. Mereu o luam de la capat. Recent Ministerul agriculturii a emis o ordonanta de urgenta pentru modificarea legii camerelor agricole din 2012. Potrivit expunerii de motive ce insoteste OUG, "atributiile Camerelor agricole prevazute de legislatia in vigoare nu sunt corelate cu atributiile care decurg din noul statut de utilitate publica al camerelor agricole, care sunt retele nationale de structuri autonome private ce promoveaza interesul public general, prin actiune la nivel local si prin integrarea specificului local in procesul de elaborare a politicilor diferentate pe sectoare de agricultura. De asemenea, nu sunt asigurate premisele respectarii obligatiilor prevazute de legislatia comunitara cu privire la instituirea, la nivel national, a unui serviciu de consultanta agricola obligatorie pentru fermieri, cu implicatii negative in procesul absorbtiei fondurilor europene in agricultura, industrie alimentara, silvicultura, pescuit si acvacultura." Prin urmare, o noua amanare ca la noi la romani.
Adaugă comentariu nou