Problemele agriculturii discutate la Bistriţa
-
View the full image
foto
Ieri, la Bistriţa, ministrul Agriculturii Ilie Sârbu s-a întâlnit cu reprezentanţii societăţilor agricole şi asociaţiilor crescătorilor de animale din judeţul nostru, cu reprezentanţi din domeniul silvic, la întrunire participând şi conducerile Direcţiei Agricole, Agenţiei Judeţene de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură, Oficiului Judeţean de Consultanţă Agricolă, Oficiul Judeţean pentru Ameliorare şi Reproducţie în Zootehnie, Direcţia Silvică şi alte instituţii de profil
Întâlnirea a avut loc la Centrul Municipal de Cultură „George Coşbuc”. Ministrul a venit însoţit de secretarul de stat Cătălin Roşculete, fiindu-i alături şi deputatul PSD Radu Moldovan. La masa de prezidiu au fost prezenţi şi subprefectul Ovidiu Frenţ şi deputatul PNL Ioan Ţintean.
În cuvântul de introducere, ministrul Agriculturii, Ilie Sârbu, a afirmat că la venirea sa la conducerea ministerului a găsit agricultura ţării într-o situaţie foarte grea, ministerul având datorii lăsate de vechea conducere la subvenţiile acordate în zootehnie, la achitarea plăţilor etc., datorii achitate de actualul Guvern.
„Banii au fost principala problemă a agriculturii. Am insistat ca toate datoriile să fie plătite (…) SAPARDUL este blocat şi de şase luni ne chinuim să îl deblocăm. Acum se fac ultimele demersuri la UE, iar cel mai probabil la sfârşitul lunii se va da drumul la plăţi (…) Am făcut eforturi foarte mari pentru a plăti subvenţiile acordate prin APIA, unde erau întârzieri foarte mari la plată”, a spus, printre altele, ministrul Sârbu, după care a adăugat că agricultura românească a fost lăsată de izbelişte, ţara noastră fiind dependentă de importurile alimentare.
Sârbu a mai spus că România ar trebui să adopte întocmai politicile agricole ale statelor europene, şi să nu tot creeze strategii.
„Nu ducem lipsă de strategii, o să vedeţi că strategiile curg. Dacă veniţi la Minister să vă arăt de curiozitate că, avem biblioteci întregi de strategii, problema e cine le aplică, şi cu ce bani se pot aplica”, a precizat ministrul Agriculturii.
Discuţii libere între ministru şi reprezentanţii agriculturii
Cei aproximativ 300 de fermieri, reprezentanţi ai agriculturii, ai siviculturii, prezenţi în sală, i-au prezentat ministrului problemele cu care se confruntă în activitatea lor. Fermierii i-au pus în vedere ministrului faptului că, deşi factorii guvernamentali dau asigurări că liniile de finanţare au fost deschise, banii din subvenţii nu ajung în conturile beneficiarilor. Fermierii s-au plâns de birocraţia excesivă pe care o întâmpină la întocmirea dosarelor pentru proiectele cu finanţare externă.
În acest sens, fermierul Grigore Zagra s-a plâns ministrului de necazurile pe care le întâmpină la accesarea fondurilor europene, şi documentaţia cerută este una stufoasă.
„Sunt deja la a doua tentativă de accesare a fondurilor europene, pentru modernizarea unei ferme. Până acum am depus 350 milioane de lei pentru proiect, iar documentaţia este foarte stufoasă. În acest moment, mă împiedică una dintre cerinţe şi nu pot accesa programul tânărului fermier, deoarece am depăşit vârsta de 40 de ani. Este aberant, deoarece intenţionez să las ferma moştenire. Ar trebui să nu se ţină cont de vârstă, ci de posibilitatea de plată”, a spus fermierul.
De asemenea, fermierul a mai semnalat faptul că în judeţul Bistriţa-Năsăud, nu s-au primit bani pentru terenurile cu suprafeţe mari. Ministrul Ilie Sârbu le-a spus fermierilor că începând cu anul viitor, vor avea întâietate la plată, fermieri ce deţin terenuri cu suprafeţe mari. Cât despre accesarea fondurilor pentru modernizarea fermelor, ministrul i-a îndemnat pe fermieri să acceseze simultan mai multe programe, pentru a nu fi condiţionaţi de anumite cerinţe.
Vizita de lucru a lui Ilie Sârbu la Bistriţa se înscrie într-o serie mai lungă de întâlniri cu directorii instituţiilor descentralizate din domeniul agricol.
„Noi am venit mai mult să răspundem la problemele pe care le ei le ridică şi să preluăm unele dintre propunerile care chiar sunt foarte bune, câteodată”, a conchis ministrul.
Citiţi şi:
- Ministrul Ilie Sârbu, în vizită de lucru la Bistriţa
- APIA este pregătită să achite până la finele lunii ianuarie toate plăţile pe suprafaţă
- Ministrul Petre Daea, la Bistriţa, pentru a prezenta oportunităţile de finanţare prin Planul Naţional Strategic 2023-2027: Ne odihnim din mers!
- Senatorul Cristian Florian: Fermierul român, condamnat la sărăcie
- Specialiştii de la DADR şi OJCA, în sprijinul celor de la APIA
Adaugă comentariu nou