Vasile Şut: Tiha Bârgăului are un buget de investiţii de 65 milioane lei! Asfaltări de străzi, modernizare drumuri forestiere, apă şi canalizare, cămine culturale, iluminat public!
Primarul Vasile Şut este un om al proiectelor. Şi bugetul din acest an al comunei Tiha Bârgăului, ne -a declarat acesta, este unul axat pe dezvoltarea comunităţii, în toate localităţile componente fiind în derulare investiții în valoare de 65 de milioane de lei (650 miliarde lei vechi), din fonduri europene, guvernamentale și din bugetul local.
Din acest buget de 65, 271 milioane lei, nu mai puţin de 51,616 milioane lei reprezintă fonduri europene atrase prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, alte 10, 347 milioane lei sunt din fonduri guvernamentale, de la Ministerul Dezvoltării Regionale, iar 3,3 milioane lei este alocarea pentru investiţii de la bugetul local, pentru cofinanţări şi obiective proprii.
„Ne așteaptă un an cu foarte multe multe lucrări în comună, lucrări care vizează construirea de drumuri, de rețele publice de apă și apă uzată, extinderea și modernizarea sistemului de iluminat public, construirea unei platforme comunale de depozitare a gunoiului de grajd. Multe dintre aceste investiții se află deja în derulare din fonduri europene sau guvernamentale, însă am reușit să prindem și din bugetul local o serie de investiții necesare în comunitatea noastră, investiții pe care locuitorii comunei le-au cerut. Astfel, pe lângă străzile prinse la asfaltare prin proiectele europene, au fost prinse și două străzi din bugetul local cu o lungime de aproximativ 500 m - în Tiha Bârgăului (la Coloana auto) și în Tureac (strada Rusu Nicolae)”, ne-a precizat ediluldin Tiha Bârgăului.
Potrivit acestuia, un proiect la care atât administraţia locală, dar şi locuitorii ţin foarte mult vizează amenajarea de trotuare pe marginea Drumului Național 17. „Anul acesta am alocat 430.000 de lei din bugetul comunei pentru realizarea acestor investiții, bani cu care vor fi amenajate peste 1,5 km de trotuare în Tureac și Mureșenii Bârgăului. De asemenea, o propunere venită din partea locuitorilor comunei noastre a vizat extinderea locurilor de picnic în zona Valea Străjii unde avem deja câteva locuri amenajate și vom ține cont și de acest aspect, urmând să fie extinsă și acea zonă pentru relaxare. De asemenea, mai sunt și alte propuneri venite din partea cetăţenilor pe care le vom finanța anul acesta sau căutăm surse de finațare și asupra cărora vom face informări periodice. Le mulțumesc tuturor pentru implicare și pentru propuneri și îi asigur că voi ține cont de toate sugestiile”, ne-a precizat primarul Vasile Şut.
9 proiecte din fonduri europene, în implementare
Nu mai puţin de 9 proiecte finanţate prin fonduri europene sunt în diferite stadii de implementare în comuna - poartă de intrare în judeţ, dinspre Bucovina. „Toate aceste proiecte au fost depuse în acest mandat, cu execpţia celui care viza grădiniţa cu program prelungit din Tiha Bârgăului. A fost muncă de echipăpe care îmi doresc să o continuăm”, ne-a precizat primarul Şut. De altfel, primarulcomunei a fost distins de Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale pentru accesarea de fonduri europene.
Iată lista acestor proiecte!
- Grădiniţa cu program prelungit Tiha Bârgăului – 750.000 lei - aproape de finalizare
- Reabilitare cămine culturale în Tiha Bârgăului şi Tureac – 2,796 milioane lei – în execuţie
- Construirea reţea publică de apă şi apă uzată (canalizare) în Tiha Bârgăului - 13,094 milioane lei
- Modernizare drunuri forestiere - etapa I – 8,075 milioane lei – în execuţie
- Modernizare drumuri forestiere - etapa a 2-a – 8,396 milioane lei - în evaluarea ofertelor - pregătirea semnării contractelor
- Modernizare drumuri forestiere - etapa a 3-a – 8,396 milioane lei – în execuţie
- Modernizare drumuri în comuna Tiha Bârgăului – 8,075 milioane lei - în execuţie
- Drumuri de exploataţi a agricolă – 5,3 milioane lei – în perioada de depunere a ofertelor
- Construire spaţii araje utilaje (prin GAL Bârgău – Călimani) – 339.000 lei - spre finalizare
„Cred că o infrastructură rutieră modernă este motorul de dezvoltare al unei comunități de aceea mă bucur că am reușit să accesăm fonduri pentru modernizarea unor drumuri importante din comuna noastră.
Au fost reluate lucrările de modernizare a drumurilor din comună și se lucrează intens pe Ulița de la Vale, în Tiha Bârgăului! Se realizează lucrări de reabilitare a 6 km de drumuri în Tiha Bârgăului - la Mureșan, la Timiș și pe Ulița de la Vale; în Tureac - Valea Șutenilor, Cimitir, la Grațian și în satul Piatra Fântânele - Ciosa DC 5. Anul trecut au avut loc lucrări în Mureșenii Bârgăului pe Ulița Morii, Poșta Veche, la Gâvan, Cimitir, la Gordon, la Gicanu și Blaju Vechi, lucrări care vor continua și în acest an, acolo unde nu au fost finalizate. Lucrările acestea sunt finanțate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală și presupun asfaltări, amenajări de șanțuri și canale din beton pe o distanță de 6 kilometri dar și montarea a 12 podețe, a nouă platforme de încrucișare și instalarea de parapeți metalici.
Pe lângă acest proiect mai avem și alte proiecte de asfaltare în comună, despre care am să vă informez în scurt timp. Vă mulțumesc tuturor pentru răbdare și vă asigur că deși va fi o perioadă cu multe lucrări și se va crea un disconfort, la finalizarea lucrărilor vom avea drumuri moderne și vom circula în siguranță”, ne- a declarat primarul Vasile Şut.
Canalizare la Piatra Fântânele şi iluminat public, cu fonduri guvernamentale
Două proiecte importante sunt în derulare, pe raza comunei Tiha Bârgăului, cu finanţare guvernamentală, prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală.
Construirea reţelei publice de apă uzată menajerăşi a staţiei de epurare în Piatra Fântânele este în execuţie. Valoarea proiectului este de 9,794 milioane lei, din care cofinanţarea de la bugetullocale este de 300.000 lei. „Trebuie să găsim o soluţie de finanţare şi pentru proiectul reţelei de apă, fie dintr-o finanţare europeană, fie prin Guvernul României”, ne-a declarat primarul din Tiha Bârgăului.
Proiectul de extindere şi modernizare a iluminatului public, în valoare de 932.000 lei, este în derulare, şi va fi finalizat în această primăvară. Vor fi instalate 595 de lămpi moderne, cu LED, din care 204 vor fi montate pe DN 17 și 391 pe drumurile laterale. „Spre bucuria mea, am reușit să prindem în proiect și suprailuminarea a zece treceri de pietoni, situate pe DN 17, ceea ce va aduce o siguranță sporită în trafic cetățenilor din comună. După finalizarea acestui proiect toată comuna va avea iluminat modern, cu LED”, a spus edilul din Tiha Bârgăului, menţionând că investiţia va determina şi scăderea facturilor pentru iluminatul public.
Investiţie de 2 milioane euro, a Ministerului Mediului, în utilaje şi platformă pentru gunoiul de grajd
Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) a lansat, în luna decembriea anului trecut, procedura de achiziţie publică pentru atribuirea contractelor de construire pentru nouă platforme comunale de depozitare a gunoiului de grajd. Printre cele 9 comune beneficiare ale acestei tranșe de investiții figurează şi Tiha Bârgăului.
Investițiile se fac în cadrul proiectului „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți” (CIPN), implementat de MMAP și finanțat de Guvernul României, dintr-un împrumut de la Banca Mondială. Eforturile investiționale sunt suportate în proporție de aproximativ 95% de MMAP, contribuția locală a beneficiarilor de aproximativ 5% constând în contravaloarea proiectării platformelor.
Platformele se vor construi la nivel comunal, urmând să deservească fermierii mici și gospodăriile de subzistență care cresc animale, asigurând colectarea și managementul gunoiului de grajd în comunele respective.
Tot în procedură de achiziţie publică este şi achiziţia de utilaje, extrem de utile pentru comunitatea bârgăuană.
Cadastrare gratuită, prin fonduri europene!
Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) a inițiat o procedură de licitație pentru achiziționarea serviciilor de înregistrare sistematică în Sistemul integrat de cadastru și carte funciară a imobilelor din 215 de unități administrativ-teritoriale (UAT) din 37 de județe. Printre acestea se numără și patru comune din județul Bistrița – Năsăud, inclusiv Tiha Bârgăului.
Finanțarea acestor servicii este asigurată din fonduri europene, prin Programul Operațional Regional - Proiectul major privind „Creșterea gradului de acoperire și incluziune a sistemului de înregistrare a proprietăților în zonele rurale din România”. Achizițiile se desfășoară pe loturi, fiecare comună reprezentând un lot. Procedura va fi finalizată cu încheierea de contracte multianuale/lot pentru o perioadă de 24 de luni.
***
Piatra Fântânele, staţiune de interes naţional ,în parteneriat cu Colibiţa
Autorităţile locale din Tiha Bârgăului şi Bistriţa Bârgăului au iniţiat demersurile pentru declararea loclaităţilor Piatra Fântâneleşi Colibiţa drept staţiune de interes naţional. Anul trecut, ar fi urmat să fie adoptat un act normativ care să permită acest lucru prin colaborarea dintre două unităţi administrativ-teritoriale. Nu era doar interesulcomunelor de pe Bârgău, însă acest lucru nu s-a mai întâmplat.Între timp, se aşteaptă modificarea cadrului legislativ, iar administraţiile îşi continuă investiţiile pentru dezvoltarea acestor zone mirifice ale României.
Citiţi şi:
- Vasile Şut: Acest mandat înseamnă patru ani buni pentru Tiha Bârgăului! Am atras peste 20 milioane de euro, pentru dezvoltarea comunei!
- Tiha Bârgăului, comuna cu nouă proiecte cu finanţare europeană! Primarul Vasile Şut: Construim o grădiniţă, reabilităm cămine culturale, asfaltăm străzi, drumuri forestiere şi agricole!
- Primarul Vasile Şut (Tiha Bârgăului): Investiţiile nu au fost afectate de această situaţie de criză
- Proiecte europene şi cu finanţare guvernamentală la Tiha Bârgăului. Preşedintele Moldovan: În ultimii 7 ani au fost atrase peste 25 milioane de euro
- Zece milioane euro, atrase din fonduri europene la Tiha Bârgăului. Vasile Şut: Am semnat al optulea proiect, pentru modernizarea drumurilor agricole
Adaugă comentariu nou