Victoria Fătu Nalaţiu, o nouă apariţie editorială

Scriitoarea şi pictoriţa Victoria Fătu Nalaţiu aduce, la Editura Nosa Nostra, volumul „Sărbătoare cosmică – haiku şi poeme într-un vers. Exerciţii de esenţializare” .
Oamenii noi învaţă cu privirea. Cuvântul trebuie să cedeze, acceptând primatul vizualului. Semnele timpului ne trimit pe drumul reducţiei să înaintăm spre esenţă, dar pentru a pătrunde în enigmele esenţializării este nevoie de voinţă şi de iubire. Exerciţiile de esenţializare m-au trimis spre cercetare, spre studiu şi multe, multe încercări. Astfel am descoperit literatura japoneză, de care m-am apropiat (haiku-ul şi tanka), care emană multă spiritualitate, la fel precum poemele într-un vers ale lui Ion Pillat. Tipul de poeme sus -amintit a început să zvâcnească în sufletul meu, vizând viitorul prin bucuria muncii. Exerciţiile multiple mă trimit azi la sărbătorile cosmice ale renaşterii spirituale” scrie, în prefaţă, Victoria Fătu Nalaţiu.
Prima parte a cărţii cuprinde poeme haiku şi tanka, premiate la diverse concursuri internaţionale, amintind aici concursul de Europoezie UNICEF de la Paris. Sunt inserate imagini cu antologiile în care a apărut bistriţeanca la nivel internaţional, dar şi cu propriile cărţi cu influenţe din literatura japoneză.
Partea a doua a cărţii o constituie poemele într-un vers. „De la poemele într-un vers ale lui Ion Pillat am preluat ideea de a avea poemele un titlu, deoarece:”Titlul la poemul într-un vers are rolul de a duce concentrarea lirică la un cuvânt esenţă, la sămânţa ideii din poem, printr-un proces de sintetizare a expresiei poetice, „ Primul de acest tip în poezia lumii “. (Florin Vasiliu despre cartea lui Ion Pillat). Poemul într-un vers scris de mine este diferit de poemul pillatian prin: continuarea în al doilea vers cu ultimul cuvânt din primul poem, nu ştiu dacă s-a mai scris în acest fel, dar pentru mine a fost o provocare” spune autoarea. Cartea cuprinde 264 astfel de poeme. Şi câteva exemple: „Acumulări de lumină divină în creaţie” – Creaţia, „Înflăcărarea care întinereşte gândirea”-Gândirea, „ înaripează inteligenţa dorinţelor” – Dorinţele, „ Ideile care dezvoltă templul sufletului” -Templul sufletului.
În partea a treia ne întâlnim cu note biografice însoţite de imagini de la premieri şi câteva din cronicile scrise despre Victoria Fătu Nalaţiu la nivel naţional şi internaţional.
O felicităm pentru toată activitatea şi-i dorim mulţi ani cu sănătate şi bucurii pe tărâmul artei.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5