( Video) Eveniment ! La 120 de ani de la înfiinţarea edificiului, s-a lansat monumentala lucrare despre Palatul Culturii ! Prima monografie culturală din municipiul Bistriţa, dar de Centenar !

Sărbătoare cu participarea intelectualilor culturii bistriţene ! Scriitori, artişti, foşti directori, parlamentari au venit să fie părtaşi la un eveniment deosebit. La 120 de ani de la înfiinţarea edificiului, s-a lansat monumentala lucrare despre Palatul Culturii !
Prima monografie culturală din municipiul Bistriţa, dar de Centenar, a fost lansată în sala de coregrafie ”Corneliu Botoș” a Palatului Culturii Bistrița.
Istoria activităţilor culturale, sub coordonarea managerului, prof. dr. Dorel Cosma, a fost elaborată de un colectiv format din Vasile Jimboreanu, Menuţ Maximinian, Hans Franchy, Zorin Diaconescu, Elena M. Cîmpan, Doris Cosma și Alexandru Cristian Miloş, ce a lucrat efectiv 2 ani, însă proiectul a fost pus la cale de 4 ani.
Invitați speciali în cadrul evenimentului: scriitorul- Cornel Udrea, din Cluj, care a şi moderat acţiunea, scriitorul - Marica Valentin, Târgu Mureș, doctor în filologie, cu un discurs extraordinar, aplicat, care a vorbit despre o monumentală lucrare, profesor și critic literar - Antonia Bodea, Cluj, care spune că este columna culturii bistriţene conţinând cultura de mai bine de un secol. Primarul Ovidiu Creţu a avut un discurs extraordinar despre ce înseamnă cultura bistriţeană. Mesajul scriitorului Ioan Radu Văcărescu, președinte filiala Sibiu a Uniunii Scriitorilor Români, a fost transmis de scriitoarea Elena M. Cîmpan.
Scriitorul Cornel Udrea: „Această povestire monografică s-a aflat în clepsidra celor 100 de ani şi a trebuit să vină această echipă condusă de Dorel Cosma şi să o scoată la iveală. Ceea ce m-a impresionat a fost munca extraordinară depusă de prof. Zorin Diaconescu, care a tradus, pentru internaţionalizarea necesară a acestei lucrări, concis, impecabil, o carte de vizită a identităţii culturale”.

Antonia Bodea, profesor şi critic literar: „M-am simţit copleşită de frumuseţea spaţiului şi mi-am dat seama că este o echipă extraordinară şi un om de un vizionalism rar. Eu cred că asemenea lucruri nu se întâmplă în fiecare zi. Niciodată nu m-am întâlnit cu atâta entuziasm asociat cu atâta forţă de cuprindere şi de organizare, împreună cu echipa prof. dr. Dorel Cosma”.

Primarul Ovidiu Creţu. „E un moment special în viaţa culturală a municipiului nostru, după o strădanie de un an şi ceva, apare o monografie a Palatului Culturii. Iniţial, când am vorbit cu domnul Cosma, am crezut că această monografie se va referi la această clădire, care a parcurs un drum interesant de 100 şi ceva de ani. Pe măsură ce lucrările au avansat, mi-am dat seama că, de fapt, cartea respectivă este o radiografie a culturii municipiului Bistriţa în ultima 100 de ani. Este o lucrare extrem de greu de făcut, de aceea aduc mulţumire din partea Primăriei pentru realizator, pentru domnul Cosma şi echipa care a lucrat la această carte. Această clădire, care a fost construită de Asociaţia Meseriaşilor Saşi, cu scopul de a promova cultura, de a avea un loc unde să-şi desfăşoare acţiunile culturale. Au urmat mai multe cicluri de renovări, iar în tot această perioadă, Casa de Cultură a duduit de cultură şi artă. Mă mândresc să spun că în această sală am fost şi eu, vreme de câţiva ani, dansator la „Cununa de pe Someş” şi am simţit din interior suflul cultural al acestui centru. Dorel Cosma este naşul Palatului Culturii”.
Valentin Marica, doctor în filologie: „E o carte importantă, iar cărţile importante ne salvează din mediocritate, ne trezesc spiritul. Actualizarea biografiei Palatului Culturii prin această carte, a tot ceea ce înseamnă iniţiativă, revelaţie, avataruri, metamorfoze, izbânzi, este calea binelui spiritual, calea pe care a urmat-o instituţia, ascensiunea. Nu sunt doar date calendaristice, prenume, un imens dicţionar al prenumelor proprii. E o senzaţie de continuă reverberaţie în paginile acestei monografii. Sunteţi biruitorii în cultura Bistriţei”.
Cuvântul celui care a coordonat întreaga muncă, dr. Dorel Cosma, a evidenţiat munca ce s-a derulat în tot acest timp, chemând în faţa publicului pe toţi cei care au făcut parte din colectivul ce a aşezat istoria culturală în pagini de carte: “Este sărbătoare astăzi la Palat. Palatul merită un astfel de eveniment şi cu bucuri mă gândesc că acum doi ani am revenit acasă, pentru că tot în martie se redeschideau porţile Palatului pentru cultura bistriţeană”.
Pentru tot ceea ce a făcut pentru cultura românească Dorel Cosma a primit o medalie venită tocmai din America. A fost o zi de neuitat, fiind ofranda adusă culturii noastre, în anul Centenarului Marii Uniri, de Palatul Culturii.

Aici puteţi viziona întregul eveniment cu gândurile celor prezenţi:

https://www.facebook.com/PALATUL.CULTURII.BISTRITA/videos/1579093308853999/

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5