Virginia Brănescu pictorița ce-și păzește crucea în poezie
Prin gentilețea scriitorului Iulian Patca am primit de la Bistrița volumul de poezii a doamnei Virginia Brănescu, intitulat “Pe drumul înserării “, apărut la Editura Nosa Nostra, 2019, cu dedicația: “Pentru familia Titina și Al.Florin Țene, în semn că nu v-am uitat, vă citim și…mai existăm și noi. Cu prețuire, autoarea, Virginia Brănescu, Bistrița 25 VII 2019. “
Autoarea fiind la vârsta înțelepților ardeleni își etalează virtuaziatatea talentului, atât în pictură, dar și în poezie, în ciuda faptului că timpul marchează o vârstă ce începe din anul 1928, pe 14 martie, și o viață întreagă educând în spiritul umanist generații întregi de elevi.
Numeroasele premii primite confirmă faptul că profesoara de limba și literatura română, prin scrierile sale, dar și pentru frumoasele tablouri pictate, sunt create cu talent și inteligență.
Volumul tipărit în condiții grafice deosebite pe hârtie lucioasă inkjet, pe lângă poezii sunt reproduse și tablouri policrome create cu măiestrie.
Cartea se deschide cu poezia “În loc de prefață“, având trei strofe în care cu sinceritate poeta se autodefinește: “Nu mă întrec cu creatorii,/În vârful vârstei am ajuns,/ Dar mai pot crea îndeajuns/ În vraja vorbei și-a culorii! ‘
O parte din poezii sunt dedicate unor personalități ca: Bianca-juristă, Domnului C.C, Veronica Oșorheianu, prof. Vasile Găurean, Patca Iulian, Menuț Maximinian, Costel Oancea, Bar Dumitru, Gheorghe Mâzgan, Ovidiu Frenț, Felicia Bulbuc, Floarea Pleș, Petru Nicu, Domnului O.F, Cornel Cotuțiu, în care poeta își exprimă admirația și sentimentele curate față de aceștiea, așa cum o face față de poetul Iulian Patca “La volumul-De dragul tău“: “Un har clocotitor se zbate-n tine/ Când cânți al dragostei fior,/ Rămâi poetul până-n rădăcine/ Cântând sublimul clipei de amor.“
Întreg volumul este o litografie de viață și imagini, ce contrazice pictura unui Parmiggiano, ce nu lăsa să se întrevadă iubirea sinceră față de oameni.Poeta se află într-un desăvârșit exercițiu ishiast. Despre acesta am să spun că este
Isihasmul, cuvant de origine greaca, insemnand tacere, liniste si concentrare interioara, reprezinta o traditie ascetica din secolele IV si V, dar care s-a organizat ca o miscare de renastere spirituala si teologica in secolele XIII si XIV, prin introducerea "rugaciunii lui Iisus" ca metoda de concentrare si pace launtrica, in care sufletul asculta si se deschide lui Dumnezeu.
Citind cartea de poeme a doamnei Virginia Brănescu îmi lasă impresia unor psalmi dedicați prietenilor, oamenilor și clipei trăite. Poeta întruchipează forma cultă și universală a unui spirit ardelenesc de eremit.
Al.Florin Țene
Adaugă comentariu nou