Voia bună cuprinde judeţul

Week-end de foc în ceea ce priveşte distracţia în judeţ. Bistriţa, Beclean, Cuşma sunt locaţii unde sunteţi aşteptaţi la cântec, joc şi voie bună, dar şi să vă cunoaşteţi istoria.
Dacă ziua de vineri a fost dedicată deschiderii oficiale a ,,Zilelor oraşului Beclean”, de către primarul Nicolae Moldovan şi invitaţii acestuia, la Casa Orăşenească de Cultură ,,Radu Săplăcan”, precum şi Campionatului Naţional de Atelaje, sâmbătă este programat, de la ora 10.00, spectacol concurs ,,Tip -Top Minitop” la Casa Orăşenească de Cultură, de la ora 10.30 – Concurs de desene pe asfalt şi patinaj pe role în Parcul Central. La ora 16.00 debutează spectacolul folcloric de pe scena din Piaţa Mare, cu soliştii vocali Cristina Retegan, Alina Ceuca, Ioachim Spânu, Nicolae Cioancă şi ansamblurile folclorice Mlădiţe Someşene - Cociu, Someşul Junior - Beclean, Someşul – Beclean. De la ora 21.30 este spectacolul de muzică uşoară cu Rattle Jack, Delia şi Holograf. Duminică, manifestările continuă la Beclean, cu festivitatea de premiere a Cupei Romsilva-Campionatul Naţional de Atelaje, dar şi decernarea premiilor Cupei oraşului Beclean. De la ora 17.00, continuă seria de spectacole cu ansamblurile Balada – Bistriţa, Doina Maramureşului – Moisei, Cununa de pe Someş – Bistriţa, folclorul cedând, de la ora 20.00, locul muzicii uşoare cu Gina Pop, Anda Adam, Talisman. Focurile de artificii vor închia ediţia din acest an a ,,Zilelor oraşului Beclean”.
Cetatea Bistriţei a prins viaţă prin construcţia unei replici a cetăţii medievale, ca încununare a unui scenariu istoric ce comprimă primele veacuri de existenţă a saşilor în Nosnerland. Târgul medieval din central istoric, Gărda de Bistriţa, lansarea cărţii lui Florin Horvath – Indreptar heraldic, animaţia cu dansuri şi lupte medievale cu formaţiile NOSA la Muzeul Judeţean sunt primele repere ale Serbărilor Bistriţei Medievale. Sâmbătă, pe Pietonal, la ora 10.00 , are loc instalarea taberelor de cavaleri invitaţi: Paladinii de Terra Medies, Luptătorii Silfr Haukr (Şoimul de Argint), Scutierii de Muhlbach, urmată la ora 14.00 de momentul istoric: Sosirea saşilor în Nosnerland. La scena mică vor evolua Grădiniţa nr.6 Bistriţa, Scutierii de Muhlbach, Clubul de dans Scenica, echipa Baby Party. La ora 16.00 este Parada medievală pe traseul Pietonal – Piaţa Unirii – str. Dornei – Piaţa Centrală – Pietonal, iar de la ora 17.00, la scena mare este deschiderea oficială a Serbărilor Bistriţei medievale, urmată de dansuri medievale cu grupul Nosa. La ora 18.00 este momentul istoric Marea năvălire tătară, ocazie cu care va avea loc Sfatul înţelepţilor şi Hotărârea de ridicare a Cetăţii Bistriţei. La scena mare, de la ora 19.00 este concertul Truverii, urmat de demonstraţii de lupte medievale cu luptătorii Silfr Haukr, iar de la ora 21.00 vom cunoaşte concurentele pentru titlul Domniţa Bistriţei, concursul fiind precedat de concertul de rock-celtic Ortodox Celts (Belgrad), iar la ora 22.30 de procesiunea cu torţe, coregrafia “Herr Mannelig” cu Nosa şi Garda de Bistriţa. Duminică, la 14.00, suntem invitaţi la Teatru pentru copii, cu trupa “Alexandru Misiuga”. Printre manifestările zeilei, se remarcă la ora 16.30 Procesul vrăjitoarei, cu Scutierii de Muhlbach, iar la ora 17.00 microrecitalul menestrelului Pat O’Mahoney (Anglia). La scena mare, la ora 18.00, are loc Binecuvântarea Cetăţii Bistriţei, dansuri săseşti cu trupa Regenbogen, concert Bordo Sarkany & dansuri medievale NOSA, Paladinii de Terra Medies – spectacol cavaleresc. După premierea “Domniţei Bistriţei” suntem invitaţi la concertul cu bistriţeanul Flavius Buzilă şi colegii de la Hara, în proiectul Interetnica. Închiderea festivalului va fi prin spectacolul cu foc “Visul”(“Mystic dream”) - trupa Juggling Cluj.
Consiliul Judeţean, Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud, Primăria şi Consiliul Local Livezile, Forumul Democrat German organizează sâmbătă serbarea câmpenească Wiesenfest. Manifestarea de la Cuşma debutează la ora 12.00, cu slujba ecumenică, iar de la ora 16.00, vor urca pe scenă Orchestra profesionistă „Dor Românesc “, Formaţiile de dansuri săseşti „Regenbogen“ Bistriţa, dar şi cele din Codlea şi Sighişoara, Formaţia de dansuri din Livezile, Fanfara „Harmonie“ din Bistriţa, Clubul „Floris“, Ansamblul folcloric „Flori bârgăuane“ din Josenii Bârgăului, Formaţia de dansuri maghiare „Vadrózsa“ din Bistriţa, Formaţia de dansuri ţigăneşti „Asul de treflă“ din Dumitriţa.
Tot sâmbătă Consiliul Judeţean, Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud, Primăria, Consiliul Local şi Căminul Cultural Prundu-Bârgăului, Grupul Şcolar "Radu Petrescu" Prundu- Bârgăului, Fundaţia Culturală Valea Bârgăului, Gazeta de Bârgău vă invită la Simpozionul Cultural al Văii Bârgăului, ediţia a 41-a, având ca temă "Bârgaiele în spaţiu şi timp". Manifestarea coordonată de scriitorul Niculae Vrăsmaş are loc de la ora 10.00 la Căminul Cultural din Prundu-Bârgăului.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5