Vrednic este! Năsăudeanul Maxim Morariu, numit în funcţia de exarh al mănăstirilor Episcopiei Ortodoxe Române a Canadei
Zilele trecute, prin Decizia chiriarhală a Episcopului Ioan Casian, preacuviosul părinte Maxim Morariu a fost numit în funcţia de exarh al mănăstirilor din cadrul Episcopiei Ortodoxe Române a Canadei.
Îl felicităm şi-i dorim mult succes în misiunea de a avea grijă de mănăstiri, dar şi în aceea de a propovădui Cuvântul lui Dumnezeu peste Ocean. Îi mulţumim, de asemenea, de colaborarea frumoasă şi constată pe care o are cu cotidianul „Răsunetul”, transmiţând mesaje duhovniceşti şi pentru cei de acasă pe care nu i-a uitat nicio clipă.
Protosinghelul Maxim (Iuliu-Marius) Morariu (n. 1991, Salva) este doctor în teologie al Facultății de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca (Summa cum laude) și doctor în științe sociale al Universității Pontificale Angelicum din Roma (Summa cum laude). A absolvit Facultatea de Teologie Ortodoxă clujeană (ca şef de promoţie), un masterat în „Consiliere Pastorală şi Asistență Psihosocială”, în cadrul facultăţii menţionate, Facultatea de Istorie și Filosofie, nivel licență (2014), și masteratul în „Istoria Europei de Sud-est” (2016), Institutul Ecumenic de la Bossey (Universitatea din Geneva, 2018), și un masterat în științe sociale la mai-sus pomenita universitate pontificală (2020) și a studiat la Universitățile din Kosice, Graz și Belgrad.
Începând cu anul 2022 este eclesiarhul Catedralei „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Saint-Hubert (Quebec) a Episcopiei Ortodoxe Române a Canadei.
A publicat, editat, coordonat sau tradus nu mai puțin de 34 de volume și peste 300 de studii și articole de specialitate în țară și străinătate. Este membru editorial a 8 reviste de specialitate (3 indexate Web of Science), membru fondator și redactor-șef al Revistei „Astra Salvensis”, recunoscută la nivel internațional (revista este indexată în Scopus, Doaj, EBSCO, CEEOL, Index Copernicus, Ulrichsweb şi Repec, având colaboratori din România, Republica Moldova, Statele Unite ale Americii, Grecia, Germania, Slovacia, Polonia, Franţa, Austria, Ucraina, Rusia, Germania şi Elveţia), secretar științific al Despărțământului „Vasile Moga” al ASTREI Sebeș și al Centrului de Studii „Ioan Lupaș” din cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, membru al Centrului de Studii Ecumenice (Cluj-Napoca), al Academiei Modelelor, Elitelor și Valorilor (Cluj-Napoca) și cercetător asociat al Universității din Pretoria (Africa de Sud). Ca om de radio realizează emisiuni și rubrici pentru Radio Renașterea (Cluj-Napoca), Radio Trinitas (București) și Radio Someș (Bistrița).
Citiţi şi:
- Trei volume despre Biserică, Spiritualitate și Mass-media, semnate de Pr. dr. Maxim Morariu, lansate la Cluj-Napoca
- Vrednic este! În zi de sărbătoare, în prezenţa a doi ierarhi, sălăuanul Maxim Morariu ridicat la rangul de protosinghel. Şef de promoţie, autor a aproape 30 de cărţi, cu doctorate la Cluj şi Roma, promotor al Ortodoxiei
- Vrednic este! Calificativul Maxim pentru părintele ieromonah Maxim (Iuliu Marius) Morariu, la doctorat. Mitropolitul Andrei: Merită, din belşug, titlul de doctor în Teologie
- Părintele ieromonah Iuliu Marius Morariu, Marele Premiu „Petru Poantă” la Festivalul literar din Cluj-Napoca
- Duhovnicul unei mănăstiri din judeţ ales de Sfântul Sinod episcop al Spaniei și Portugaliei
Comentarii
Este o binecuvântare pentru noi românii din Canada să-l avem pe Pr. Maxim aici. Deși este de puțin timp în Canada, a făcut lucruri minunate in Episcopia, lucrând prin faptă, cuvânt și scris cu enoriașii și cu copiii lor. Nu-i de mirare că este atât iubit de toți credincioșii. Mulțumim Domnului pentru darul de a ni-l trimite pe Pr. Maxim.
DOMNULE PĂRINTE,
Prin promovarea dumneavoastră ați adeverit un principiu ... „acumulările cantitative vor duce la salturi calitative” ... să ajungeți cât de sus, că acolo vă este locul.
Cu stimă și respect, Prof. Rus Augustin
Adaugă comentariu nou