Zece doamne ale ASTREI, din Bistrița-Năsăud, în cartea Elenei Macovei

Argintul viu al ASTREI Centrale, prof. univ. dr. Elena Macavei, de la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, a intrat cu succes în lumea scriitorilor și a ziariștilor profesioniști cu cele 15 cărți, 211 studii în volume, în reviste de specialitate și de cultură, 237 articole din sfera publicisticii. A coordonat șase volume și reviste, iar pentru lucrarea „Pedagogie. Teoria educației”, vol I și II, autoarea a primit în 2003, Premiul Academiei Române „Constantin Rădulescu Motru”. Este prezentă bio-bibliografic în enciclopedii apărute în țară și în străinătate.

Volumul de față este ca o sărbătoare a sufletului și dă valoare Asociațiunii Transilvane, un organism viu, care de peste 150 de ani aduce un minunat tribut iubirii de țară, culturii, prin edificarea atâtor edificii spirituale prin membrii săi, cu activitate intensă pe bază de voluntariat, care după cum spune tutorele ei Andrei Șaguna - „astriștii au o perseverență de fier și un sacrificiu din inimă pentru un viitor mai fericit și propășirea națională”. Un alt corifeu al ASTREI, George Barițiu, spune: „De nu ar mai fi făcut nimic românii în 1860 spre dezvoltarea și consolidarea vieții lor naționale, posteritatea tot le-ar fi datoare cu recunoștință  pentru înființarea Asociațiunii.”

Această nouă carte a doamnei Elena Macavei, cum spune în precuvântare prof. univ. dr. Dumitru Acu, președintele Asociațiunii, este „dedicată femeilor astriste ce s-au afirmat în lupta pentru emanciparea națională, economică,  socială, spirituală, pentru pace, progres și bunăstare generală.” De educația femeii, spune George Barițiu „depinde reputația națiunii române”. „Chestiunea cultivării femeii este vitală, afirmă Petru Șpan, întrucât femeii îi este rezervat locul de onoare în organismul omenirii, loc care, ocupat cu vrednicie, este chemat să dea direcțiune omenirii către idealul perfecțiunii omenești.”

De-a lungul anilor, femeile astriste au fost o prezență vie în viața cultural-patriotică, implicându-se cu răspundere, convingere, generozitate și pasiune în activități culturale, filantropice, caritabile, cu același mesaj. Multe doamne s-au remarcat ca susținătoare ale idealurilor ASTREI, ca militante pentru emanciparea semenelor, făptuitoare ale actelor de caritate în perioada războaielor, au condus formații artistice, scriitoare, artiste, dansatoare, ziariste. Unele au înființat muzee, au înființat școli, au organizat expoziții de artă, au lucrat în sănătate, în laboratoare, școli, facultăți, în economie, comerț, ateliere, în propriile gospodării, cultivând cereale și legume, fiind pricepute și în creșterea animalelor și o bună ordine și organizare în casă și ogradă.

Autoarea aduce în prim plan Școala Civilă Superioară de Fete cu internat din Sibiu, făcând un număr de 39 de portrete în cuvinte doamnelor ce au slujit în această unitate de învățământ, toate fiind membre active ale Asociațiunii. Un număr de  37 portrete a realizat femeilor ce s-au remarcat în viața comunității în perioada 1861-1950, slujind cu credință Asociațiunea Transilvană.

După 1990 a scos în relief 101 doamne astriste din toate despărțămintele printre care un număr de10 din județul nostru, iar din Despărțământul Năsăud amintim pe: Floarea Pleș, Rodica Fercana, Ana Filip, Gabriela-Elena Herța, Lucreția Mititean, din Beclean - Ligia Dănilă, Maria Covaci, Delia Pop, Maria Mârza, Didina Rurac, doamne astriste ce se remarcă prin inițiative creatoare, prin perseverență și pasiune, adevărate modele pentru contemporani, ce contribuie la promovarea idealurilor ASTREI și la militantismul cultural contemporan.

Sincere felicitări autoarei pentru răspândirea luminii cunoașterii prin exemplul doamnelor ASTREI, care și-au expus aici rodul unei munci de ani de zile în folosul obștei în care viețuiesc.

  Ioan Mititean

 

   

 

 

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5