Zile de poveste, de neuitat, cu credincioşii din Mărișelu, la Albeștii de Mureș
Se pot întâmpla? Da, mai ales când omenia celor care te invită și te așteaptă cu inima deschisă, se împletește cu respectul, bunătatea și dragostea celor care îi devin oaspeți și minunai pentru o scurtă perioadă, dar densă, prin diversitatea activităților comune ce s-au derulat – vizite, schimb de idei, dezbateri, întâlniri, participări la evenimente etc.
Un asemenea moment a avut loc, când invitația preotului paroh Ioan Nistor și a Consiliului Parohial Ortodox Român Albeștii de Mureș (localitate limitrofă municipiului Sighișoara), a fost onorată de preotul paroh Aurelian Poptean, însoțit de o parte din membrii Consiliului Parohial Ortodox Mărișelu, județul Bistrița-Năsăud. Mergeam la oameni oarecum cunoscuți, deoarece de mai bine de 12 ani, grupul ,,Doina” din Albești, Mureș , (ce are în componență consilieri parohiali, preotul și primarul comunei, femei din Comitetul parohial etc.), este oaspetele mărișelenilor la festivalul anual de colinde ,,Slobozâ-ne gazdă-n casă”, ori la praznicele noastre, fiind prezenți chiar și la resfințirea bisericii din Mărișelu etc.
Reîntâlnirea ,,de la fața locului”, a confirmat faptul că suntem între prieteni adevărați, sinceri, care ne-au prezentat activitățile ce dorim a le realiza împreună, activități diversificate, dar și pregătite cu simț de răspundere. De la cazare, locul unde vom servi masa, vizitele propuse, dezbaterea dintre cele două consilii, serviciu religios etc., la pregătirea plecării, totul era bine gândit, artizanii pregătirilor fiind: - preotul paroh Ioan Nistor; prim epitropul Laurențiu Stan și soția dânsului, doamna Felicia; alți consilieri parohiali și doamne din Comitetul parohial; Ansamblul "Doina"; domnul primar Nicolae Șovrea, împreună cu viceprimarul comunei, sau simpaticii șoferi locali, care ne-au asigurat transportul spre și de la obiectivele propuse a fi vizitate.
Activitățile s-au desfășurat pe parcursul a două zile. În prima zi, s-a vizitat cetatea Sighișoarei (amplasată în centru vechi al municipiului),și situată pe un deal, pe malul sudic al râului Târnava Mare. Este, după precizările ghizilor noștri, unica cetate din lume, locuită în prezent, fapt care a făcut, ca în anul 1999, să fie înscrisă în patrimoniul cultural mondial UNESCO. S-a vizitat Muzeul de istorie, turnul cu ceas, casa armelor, primăria, crama cetății, (unde domnul Teo ne-a lămurit, în cunoștință de cauză, cum se prepară băuturile diverse, cum se păstrează, cum se valorifică dacă sunt calitative etc.) Pentru ospitalitate și pricepere, sincere mulțumiri! Mulțumiri adresăm cu drag,și tuturor celor care ne-au prezentat date despre cetate, începând de la ,,toboșarul cetății, "adevărat cunoscător” al zonei în care este ,,stăpân”, continuând cu domnul primar și consilierii parohiali ce ne-au însoțit, facilitându-ne întrările la toate obiectivele șii terminând cu domnul director al muzeului (ca fapt divers, este fost student al profesorului universitar dr. Toader Nicoară, din localitatea Măgurele, comuna Mărișelu).
Activitatea de după amiază a constat în schimb de idei, experiențe, propuneri, specifice în fiecare parohie - Albești și Mărișelu. Discuțiile s-au axat în mare parte, pe următoarele probleme:
- colaborarea pe plan cultural, religios, liturgic
- ședințe comune de lucru din care să ne inspiram spre dinamizarea activităților în cele două comunități
- întâlniri anuale extinse înspre socializare și schimb de experiență între membrii consiliilor
La ceas tainic de seară ne găseam la slujba Vecerniei, la Mănăstirea Sfântul Ierarh Nicolae, din Jacu Românesc ( loc pe care pr. Antim David, fost slujitor la această mănăstire,
între anii 1997-2002, îl denumește ,,paradisul etnic românesc”, și unde acum slujește părintele Calinic, cu un grup de măicuțe, aflate sub ascultarea maicii starețe Teofana.
Rugăciunile înălțate, liniștea locului, cuvintele frumoase cu mare încărcătură duhovnicească ale părintelui Calinic, îndemnul de a ne ruga mereu Domnului, au fost balsam pentru sufletul celor prezenți!
Reîntorși la Albești, după ,,partea Martei” gazdele noastre ne-au pregătit o surpriză:
prezentarea unei suite de dansuri populare din zonă, zona târnavelor, de către tinerii dansatori ai Ansamblului ,,Românașul” Albești.
Ziua a doua, la prima oră, ne-am reîntâlnit cele două grupuri, cum stă bine unor creștini, în Biserica Ortodoxă a localității Albești, (cu hramul ,,Sfinții Arhangheli”), adevărată catedrală, ctitorită în vremuri grele, de vrednicul de pomenire preot Aron Aroneasa, pentru a participa la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, săvârșită cu har și dar de preotul paroh Ioan Nistor, de preotul slujitor Augustin Corfariu (din Albești) și preotul Aurelian Poptean (din Mărișelu),
pentru sutele de credincioși prezenți.
Cuvântul de învățătură rostit de pr. Aurelian Poptean, bazat pe versete din Evangheliile citite, ori din alte
scrieri religioase și nu numai, au mângâiat inimile celor prezenți.
Îndemnul transmis de a ne ruga, de a fi fii ai Tatălui Ceresc, frați în Hristos, a finalizat oarecum frumosul cuvânt de învățătură.
Dar, părintele Aurelian Poptean, a adresat în fața tuturor credincioșilor prezenți, sincere mulțumiri din partea grupului din Mărișelu, pentru primirea făcută, pentru activitățile comune realizate, neuitând a evoca nici persoana părintelui ctitor și truda sa în ridicarea maestosului lăcaș de cult, prin versul poetic a scriitorului Tudor Arghezi:
"Altarul ca să fie,
Și pietrele să fie
Cer sufletul și viața,
Zidite-n temelie!"
Acum la final îndreptăm toată mulțumirea și gândul bun către toți și toate începând cu inimosul și credinciosul epitrop Laurențiu, preoții slujitori, exemplul sublim de edil local Nicolae Șovrea ce e și un bun creștin nu în zadar poartă numele sfântului, toți membrii consiliului parohial Albești, doamnele ce au reprezentat partea "Martei" cu multă cinste întrecându-se în bucate alese, coordonate de neobosita doamnă Felicia Stan, care de altfel alături de domnul Laurențiu scrie zi de zi o frumoasă poveste de viață cât și sutelor de credincioși. Trebuie să remarcăm prezența între "socăcițe" și a scriitoarei Angela Maria Drăgoi din Sighișoara, membră a Ansamblului "Doina" și care nu de multă vreme a lansat un volum de poezie pentru copii, urmând ca joi 13 februarie să fie lansat un alt volum de versuri intitulat sugestiv "Bunica povestește" și la care pentru a-l prezenta este Invitat alături de alți scriitori și oameni de litere părintele Aurelian Poptean de la Mărișelu.
Și cum orice lucru frumos are și sfârșit, am plecat în ceas de seară spre casă cu gândul următoarei întâlniri care de cata aceasta va avea loc la Mărișelu în 10 - 11 mai, când nădăjduim a fi gazde la fel de primitoare și calde.
Prof. Ioan Tuns
Citiţi şi:
- Trofeul colindelor de la Mărişelu, câştigat de Mărişel-Cluj
- Biserica din Mărişelu va primi haina sfinţirii în 16 octombrie!
- Trofeul Festivalului de la Mărişelu a ajuns la Solovăstru
- Turism, cultura si traditii
- Momente de aleasă sărbătoare Mărișelu. Resfințirea bisericii şi a Monumentului Eroilor. Părintele Aurelian Poptean a primit „Crucea Transilvană”, primarul Horea Petruț Ordinul „Episcop Nicolae Ivan”
Adaugă comentariu nou