Zilele Lechinţei sub semnul poeziei, al cântecului şi al ploii

Din 24 iulie n-a căzut un strop de apă în Lechinţa. O ploaie binevenită, mai cu seamă pentru agricultorii care se pregătesc pentru campania însămânţărilor de toamnă, s-a abătut asupra comunei ca o binecuvântare. Ediţia a VII-a a sărbătorii de la Lechinţa a debutat sâmbătă, 20 septembrie, pe o ploaie mocănească care n-a contenit până când spectacolul închinat şi dedicat tineretului n-a încetat. În prima zi, au urcat pe scena amenajată în faţa Căminului Cultural formaţia Prefix 990, apreciată de cei care s-au îndurat să asiste cu toate că vremea a fost neprielnică.
Sărbătoarea de la Lechinţa datează de la sfârşitul secolului al XIX-lea. Prin anul 1890 este menţionat târgul de animale şi bâlciul, urmat de petrecerea organizată de romi. Vreme de mai bine de 100 ani sărbătoarea n-a fost întreruptă nici măcar în vremea celor două războaie mondiale. O singură dată, prin anii ’70, regimul comunist a încercat să întrerupă şirul manifestării, dar n-a reuşit.

„Din pulberea luminii”

Duminică, 21 septembrie, începând cu ora 13.00, la Liceul Tehnologic a avut loc un alt moment din cadrul Zilelor Lechinţei, şi anume, fostul profesor din Lechinţa, Cornel C. Costea, şi-a lansat cel de-al şaptelea volum de poezie intitulat „Din pulberea luminii”, precum şi un alt volum de versuri intitulat „Sakura – haiku şi comentarii”. Gazda manifestării, profesorul şi directorul liceului, Adrian Iliuţă, a vorbit în cuvinte elogioase despre fostul elev al şcolii din Lechinţa. Primarul Romeo Florian, prezent la manifestare, a spus despre autorul Cornel Costea că acesta este un om harnic, tenace, iar versurile oferite publicului conţin o reală sensibilitate. Primăria, spunea primarul Florian, a ajutat la tipărirea volumelor de versuri. Profesorul Iuliu Măierean a spus că fostul elev, acum autor de versuri, deşi este profesor de geografie, s-a apropiat de cultură, de oamenii de cultură. Doamna Georgeta Resteman, care semnează şi prefaţa volumului „Din pulberea luminii”, a opinat că acesta ne poartă pe cărările iubirii în cele şapte capitole ale cărţii. Elena M. Cîmpan, preşedinte - Societatea Scriitorilor Bistriţeni, a spus că poeziile lui Cornel Costea sunt o întoarcere la rădăcini, iar coborârea în satul natal înseamnă înălţare. Este apreciată activitatea laborioasă a autorului care, în şapte ani, a publicat şapte volume de poezii. „O linişte deplină în suflet se strecoară/ Când stau, azi, la fereastră privind un fulg în zbor,/ Iar gândul îmi colindă în Satul de-odinioară,/ Acolo, în Lechinţa, în Satul meu de dor”.
În încheierea manifestării, autorul Cornel C. Costea a mulţumit primarului Romeo Florian şi Consiliului Local pentru sprijinul acordat în tipărirea acestor cărţi, şi a vorbit despre activitatea desfăşurată de-a lungul anilor după absolvirea şcolii din Lechinţa.

„Flori Sângeorzene”

În continuare, s-a derulat un amplu spectacol cultural-artistic. Au debutat pe scenă un grup de tineri – elevi din localitatea Sângeorzu Nou în spectacolul „Flori Sângeorzene”, sub îndrumarea învăţătoarei Iulia Albu. Au evoluat, apoi, ansamblul folcloric „Cununa de Sânziene” din Dipşa, ansamblul folcloric „Dor de pe Câmpie” din Silivaşu de Câmpie, ansamblul profesionist „Dor Românesc” din Bistriţa şi ansamblul naţional „Transilvania” din Maramureş. Invitatele speciale au fost cunoscutele interprete de muzică populară Veta Biriş şi Angela Buciu. Tot duminică după-masa, Emilian Cârstea a oferit un recital de muzică uşoară.
La Căminul Cultural a avut loc tradiţionalul Bal al romilor, iar către miezul nopţii, cerul Lechinţei a fost brăzdat de un impresionant foc de artificii.

Mărfuri multe şi variate

În piaţa aflată în curs de modernizare au fost expuse de toate: produse alimentare (în special legume şi fructe), mărfuri industriale, jocuri pentru copii şi tineri, mici şi bere. Terasele din Lechinţa, precum şi magazinele au fost deschise în tot cursul zilei de duminică, până seara târziu. A lipsit însă mustul, altădată de Târgul Lechinţei se servea must.

Politicienii la sărbătoare

La sărbătoarea de la Lechinţa au fost prezente oficialităţi judeţene: preşedintele Consiliului Judeţean – Radu Moldovan, prefectul Ioan Ţintean, primarul Bistriţei – Ovidiu Creţu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean – Dorin Popescu, administratorul judeţului – Florin Moldovan, directorul Centrului Judeţean pentru Cultură B-N – Gavril Ţărmure. Preşedintele Radu Moldovan a avut cuvinte de laudă la adresa cetăţenilor comunei, a primarului Romeo Florian, subliniind că au fost investiţi peste 4 milioane euro pentru apă şi canalizare, la care se adaugă 4,5 milioane pentru alte investiţii, astfel că, în ultimii doi ani, în Lechinţa au intrat peste 13 milioane euro. Primarul Bistriţei a recunoscut că vine aici, la sărbătoarea Lechinţei, de vreo 50 ani şi, şi-a dat seama că, an de an, schimbările sunt vizibile, amintind în primul rând de vinul de Lechinţa care este un brand „pe care nici cu milioane de euro nu-l putem face”. Primarul Romeo Florian a subliniat că „cetăţenii din Lechinţa merită ca, anual, să beneficieze de un asemenea spectacol, cu toate că anul acesta ploile au îngreunat, într-o oarecare măsură, desfăşurarea activităţilor. Avem în vedere finalizarea altor proiecte care privesc piaţa şi parcul, Căminul Cultural din Sângeorzu Nou, aflat în stadiu de finalizare, grădiniţa din Lechinţa, asfaltări de drumuri etc.

Adrian Iliuţă, directorul Liceului Tehnologic

Începând din această toamnă, noul director al Liceului Tehnologic este profesorul de limba română Adrian Iliuţă. Absolvent al Facultăţii de Litere a Universităţii din Cluj-Napoca, promoţia 2003, din anul 2005 este titularul catedrei de Română din Lechinţa. În Lechinmţa învaţă, la ora actuală, peste 750 elevi, sub îndrumarea a 30 cadre didactice. Director adjunct al liceului lechinţan este prof. de geografie Olimpia Galea.
....................................
Citiţi ediţia print !

Comentarii

15/10/14 12:11
vasile lese

A ajuns si Olimpia Galea director? Vedeti ce inseamna sa fii un student mai mult decat mediocru, cu cultura geografica zero, cu o limitata intelegere a vietii, dar daca te combini cu cine trebuie, toate se rezolva in Romania! In vreme ce agramatii si incompetentii cu proptele de la partid sunt pusi sefi, iar cei valorosi dar fara pile sunt dati la o parte! Oare cati vitei a dat spaga domnul zootehnist-sef-obez Galea la inspectorat si pe la partid (la care oare?) sa-si puna doamna consoarta fruntasa in comuna si astfel sa o scoata dintre tiganii din Vermes? Oare nu este si oaresce incompatibilitate, cel putin morala, cu functia de administrator de ferma zootehnica in care mai apare distinsa doamna? Oare nu-I bate Dumnezeu pentru toate cate au facut altora, pe cate destine s-au cocotat si cati oameni au facut ambii sa sufere doar pentru a-si implini ,,destinul''? Sau au si pile la Doamne-Doamne, prin tata popa din Sarmas? Multe intrebari din care vom afla raspunsuri doar in viitor!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5