Ziua Armatei Române, "sărbătoarea poporului român", marcată la Bistriţa!
Simbol al bătăliilor și eroilor neamului românesc, data de 25 octombrie reprezintă ziua în care țara își sărbătorește Armata și pe cei care au fost sau sunt în slujba ei. O zi de cinstire a eroismului și jertfelor prin care neamul nostru a trecut, de-a lungul istoriei, îndeplinindu-și importanta misiune de a apăra unitatea națională și integritatea teritorială a României.
Cu ocazia acestei sărbători, Brigada 81 Mecanizată ,,General Grigore Bălan” ”, în colaborare cu Instituția Prefectului județului Bistrița-Năsăud, Consiliul Județean Bistrița-Năsăud și Primăria municipiului Bistrița au organizat o ceremonie publică – un moment restrâns, simbolic - prilejuită de sărbătorirea Zilei Armatei României.
Col. Cornel Scurt, comandantul Brigăzii 81 Mecanizată „General Grigore Bălan”, vicepreşedintele Consiliului Judeţean – Camelia Tabără, prefectul Stelian Dolha, primarul municipiului Bistriţa v- Ioan Turc, viceprimarii Sorin Hangan şi Călin Stan, reprezentanții structurilor militare din garnizoană, autorităților publice locale, instituțiilor sistemului național de apărare, ordine publică și securitate națională din garnizoana Bistrița, cadre militare active, în rezervă și retragere, alături de publicul bistrițean au participat la ceremonialul militar şi religios.
După Intonarea Imnului Naţional, protopopul Alexandru Vidican şi pr. Cristian Marţian au oficiat slujba religioasă. După discursurile oficialităţilor, a fost depusă o coroană de flori.
Primarul Ioan Turc a punctat, în mesajul său, faptul că veteranii Invinctus, care au parcurs o distanţă însumată de 3500 km, în cadrul Ştafetei Veteranilor şi care au poposit şi la Bistriţa săptămâna trecută, vor prezenta onorul pentru toţi soldaţii care s-au jertfit pentru ţară, la Monumentul Soldatului Român de la Carei.
„Să nu uităm faptul că Armata Română luptă împotriva pandemiei prin suportul de calitate în managementul situaţiilor de urgenţă. Vă spun celor care slujiţi în Armata României ţara că sunteţi un punct de sprijin pentru comunitatea bistriţeană. Vă respectăm, vă apreciem, vă dorim sănătate şi succes în carieră”, a declarat edilul Bistriţei.
Vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Camelia Tabără, menţionat că la 25 octombrie sărbătorim „una dintre cele mai credibile şi respectate instituţii, Armata Română,”. „Trecut, prezent şi viitor sunt reperele pe care le căutăm şi le invocăm la ceas de sărbătoare. Este o zi în care aducem omagiu sacrificiilor pe care le-au făcut eroii neamului, cei care ne-au asigurat un neam şi o naţie care dăinuie peste istorie. Armata Română a fost pilonul principal în procesul complicat de integrare euro-atlantică, Armata Română este reduta la care apelăm la greu şi la necaz. Vă asigurăm de toată preţuirea noastră”, a spus vicepreşedintele Tabără.
Prefectul Stelian Dolha a precizat că ziua de 25 octombrie este una specială pentru fiecare dintre noi, fiecare copil din această ţară învăţând, încă de pe băncile şcolii, că atunci s-a eliberat ultima brazdă de pământ strămoşesc. „Acum 77 de ani, Armata Română reuşeşte să elibereze ultimul teritoriu românesc şi să scoată România dintr-un Dictat nedrept, în urma căruia partea de nord-vest a Transilvaniei era asuprită. Aproape 60.000 de ostaşi, în toamna anului 1944, s-au jertfit pentru noi, ca noi să trăim într-un stat independent. Printre cei care s-au jertfit a fost şi generalul Grigore Bălan. Pentru ei, cei care s-au jertfit, pentru eroii de ieri şi de astăzi, cei care de fiecare dată au făcut cinste acestui neam, trebuie să le purtăm memoria. E o zi a aducerii aminte, a mulţumirii şi a respectului. Armata Română a fost stâlp de veghe indiferent de momentele prin care ţara a trecut, de pace, de război, şi în ultimul an, stâlp de veghe în lupta cu această pandemie. Le mulţumesc ostaşilor români, bistriţeni şi le spun „La mulţi ani!””, a declarat prefectul judeţului.
Col. Cornel Scurt, comandantul Brigăzii 81 Mecanizată „General Grigore Bălan”, a reiterat faptul că sărbătoarea Zilei Armatei României este sărbătoarea poporului român, fiind strâns legate de eliberarea ultimei palme de pământ românesc, dar în acelaşi timp este sărbătoarea celor care „au lăsat plugul şi coasa şi s-au alăturat Oştii celei mari” atunci când marii voievozi Mircea, Ştefan, Mihai i-au chemat la arme. „Este sărbătoarea celor care înflăcăraţi de idealul de independenţă au trecut Dunărea şi au înfrânt oştile otomane la Griviţa, Smârdan, la Vidin, este sărbătoarea căpitanului Ignat şi altor eroi au spus „Pe aici nu se trece!”, reuşind să păstreze identitatea neamului, este sărbătoarea celor care au proclamat, la Alba Iulia, Marea Unire, este sărbătoarea celor care şi-au jertfit viaţa în bătăliile de la Odessa, la Oarba de Mureş, la Carei şi mai departe pe teritoriul Ungariei şi al Cehoslovaciei, astfel încât Armata Română să contribuie la victoria finală. Este sărbătoarea celor care şi-au jertfit viaţa în teatrele de operaţii din Irak şi Afganistan, făcând să ne menţinem demni în rândul naţiunilor lumii. Dragi camarazi, este sărbătoarea voastră, a tuturor, pentru că prin modul în care înţelegeţi să vă îndepliniţi sarcinile şi obiectivele trebuie să rămânem un stâlp de nădejde al societăţii, în care naţiunea română să aibă permanent încredere, o garanţie a dăinuirii peste veacuri”, a declarat col. Cornel Scurt.
Citiţi şi:
- Ziua Armatei, sărbătoarea fiecărei inimi de român, marcată la Bistriţa
- Onor, stimă şi recunoştinţă Armatei României!
- Ziua Armatei, sărbătoarea fiecărei inimi de român, celebrată la Bistriţa
- Ziua Armatei României, marcată la Bistrița! Ceremonie de retragere cu torțe, în această seară
- De 105 ani, Brigada 81 Mecanizată „General Grigore Bălan” apără Cetatea! Ceremonial festiv pe bulevardul ce poartă numele generalului erou
Adaugă comentariu nou