Ziua Culturii Naționale: Bistrița a fost trei zile capitala Poeziei internaționale
Urmare faptului că în orașul străbătut de Valea Bistriței se află mulți iubitori de literatură, aflați în jurul poetului Dorel Cosma, managerul de necontestat al Palatului Culturii, omul care cu dăruire și profesionalism coordonează destinele Poeziei într-o zonă bogată de tradiții, Ziua Culturii Nationale din acest an a fost sărbătorită cum rar se întâmplă în Patria Limbii Române.
Scriitorii care au fost medaliați
Manifestarea a debutat cu cuvântarea dr.Dorel Cosma, promotor cultural de excepție, care printre altele a subliniat că, poate doar la Bistrița au venit de pe meridianele lumii poeți din Malaiezia (Mawar Marzuki, ), Germania(Ioana Heidel, Miki Weihrauch ), China (Shao Jianguo, Bei Ta, Niu Huang ), Singapore (Rima Re ), Indonezia (Srie Sugeng Edhie Kwortanto ). Turcia( Mesut Șenol), și din țară, precum:Al.Florin Țene, Antonia Bodea, Titina Nica Țene din Cluj-Napoca, Pr.Nicolae Feier, Elena M.Cîmpan, Menuț Maximinian, Zorin Diaconescu, Alexandru Cristian Miloș, Victor Știr,Victoria Fătu Nalați, Gheorghe Mizgan, Ioan Lazăr, Pr.Vasile Beni, Iulia Pațiu, Nicolae Vrășmaș, , Rodica Fercana, Ana Zegrean din Bistrița, Elena Petruț și Mariana Pândaru Bârgău din Deva,George V.Precup din Sibiu, Aurel Pop din Satu Mare, care timp de trei zile au participat la frumoase activități culturale , aducând un pios oamgiu poetului nepereche Mihai Eminescu, de ziua lui. Oaspeții au vizitat “Casa cu lei “ unde s-au întâlnit cu costumul tradițional, cu o amplă sesiune de fotografii, rămânând impresionați de clopul cu pană, inclusiv de costumele populare cusute cu mâna de femeile de pe Valea Someșului., A fost vizitată expoziția de filatelie “Eminescu “, realizată de Mircea Calu expusă la Centru de Documentare al Palatului Culturii.Dar, în fiecare după amiază în sălile palatului a răsunat vocea Poeziei exprimată în mai multe limbii de pe mapamond, și tradusă adhoc de Zorin Diaconescu, toate acestea fiind un omagiu adus Poetului Național care despre Poezie spunea” Ah, atunci ţi se pare / că pe cap îţi cade cerul / unde vei găsi cuvântul / ce exprimă adevărul “(Criticilor mei ).
În cadrul acestor evenimente au fost lansate antologia “ Conexiuni de Noiembrie” realizată de Dorel Cosma și Menuț Maximinian, în care se regăsesc și poeții amintiți mai sus, revista periodică “Conexiuni “ editată de Palatul Culturii, recent renovat, revistă apărută în condiții grafice și tipografice de excepție, unde în scurtele gânduri exprimate de autorul volumului abia apărut “Duminică în Manhattan “ scria în Editorial:” Toate acestea s-au dorit a fi doar un scurt ghid spre lectura și aprecierea unei reviste de cultură din municipiul Bistrița.“
Un eveniment inedit a fost când invitații din străinătate de diferite confesiuni au participat la slujba religioasă din 15 ianuarie la Biserica Protopopiatului Ortodox Bistrița. unde în lăcașul de cult plin de enoriași, protopopul Alexandru Vidican a vorbit despre recunoștința adusă poetului Mihai Eminescu de oaspeții de peste hotare și din țară,Cu acest prilej preoții Nicolae Feier și Vasile Beni au binecuvântat pe invitați.iar directorul Palatului Culturii, Dorel Cosma, a subliniat importanța unei astfel de întâlniri care va rămâne nu doar în memoria bistrițenilor, ci și a oaspeților din Indonezia, Malaiezia sau China, care au intrat pentru prima dată într-o biserică ortodoxă.
Chiar în ziua ajunului zilei de naștere a autorului ”Luceafărului“, într-o manifestare amplă, în fața unei săli pline de spectatori a avut loc un recital de poezie, regal de sunet și imagini cinematografice din țările de unde au venit invitații. Cu acest prilej poeții participanți, printre care și cei din Cluj-Napoca, Titina Nica Țene, Antonia Bodea și Al.Florin Țene, au primit Medalia “Ziua Culturii Române-15 ianuarie “ și “Certificate of Excellence “.A urmat spectacolul Teatrului Profesionist de Proiecte “Liviu Rebreanu “-Bistrița cu dramatizarea poemului “Luceafărul”, intitulată“Iubiri eminesciene “, unde și-au dat concursul actorii:Stelian Milu, Dan Clucinschi, Veronica Popescu, Silvana Ionescu și Ovidiu Ușvat, regia și scenografia fiind semnată de Adrian Găzdaru, în încheiera acestei seri a urmat concertul extraordinar cu formația DISTINTO.
A treia zi a fost rezervată excursiei, cu tema”Să cunoaștem frumusețile României “, în cadrul căreia a fost vizitat Castelul DRACULA, din Pasul Tihuța, participând cu toții la butaforia legendară a lui Vlad Țepeș, plăsmuită de irlandezul Bram Stoker, plimbarea cu săniile trase de cai prin împrejurimile acoperite de albul zăpezii, urcarea pe cel mai înalt munte cu ajutorul telescaunului și seara de muzică, poezie și dans, la unul din popasurile de pe Valea Bârgăului.
La realizarea impresionantelor momente au contribuit, incontestabil: Dorel Cosma, Maria Guther -Herineanu, Menuț Maximinian, Elena M. Cîmpan și întreg colectivul Palatului Culturii din Bistrița:
Aceste frumoase și instructive manifestări s-au încheiat seara târziu când pe cerul senin ne făcea complice cu ochiul Luceafărul.
Citiţi şi:
- Lansarea enciclopediei”Personalităţi Române şi faptele lor, 1950-2000 “, volumele XXXVIII-XLI, la Bistriţa
- “Conexiuni “ de noiembrie” sau florilegiu unei strângeri de mână
- Au ajuns la Bistriţa! Poeţi din China, Indonezia, Malaezia, Singapore, Turcia, Germania, la Ziua Culturii Naţionale. Unii dintre ei au văzut prima dată în viaţă zăpadă!
- Ziua Culturii Naţionale, marcată la Bistriţa cu scriitori din nouă ţări. Lansări de carte, premieră a Teatrului „Liviu Rebreanu”, concert Distinto
- Gala Culturii Naţionale, momente unice la Palatul Culturii cu ecouri pe meridianele lumii. Medalia „Mihai Eminescu” pentru oaspeţii noştri
Adaugă comentariu nou