Ziua Europei, marcată la Beclean, oraș model în atragerea fondurilor europene! La mulți ani, România în Europa!

În fiecare an, la data de 9 mai, celebrăm Ziua Europei, dedicată momentului de început al unui proiect menit să aducă pace, stabilitate și prosperitate economică, dar și încheierea celui mai amplu și devastator conflict din istoria omenirii, al Doilea Război Mondial, în 1945. DE asemenea, în 10 mai marcăm Ziua Independenței de Stat a României.

În premieră, ceremonialul militar și religios dedicat celor două evenimente marcante a fost organizat la Beclean, în Piața Drapelului Național.

După acordarea onorului militar și intonarea Imnului Național al României, în sobor de preoți, condus de protopopul Dragoș Cristian, a fost oficiat un Te Deum.

“Împreună participăm la scrierea unei noi file de istorie pentru orașul Beclean. De ce astăzi, acum și aici, la Beclean, pentru că orașul Beclean și comunitatea din Beclean a știut că pot să meargă înainte și pot să se dezvolte doar împreună și în unitate. Și astăzi avem orașul Beclean pe primul loc în Uniunea Europeană la atragere de fonduri, avem orașul Beclean, exemplu de bune practici, nu la nivelul României, ci la nivelul întregii Europe și aș vrea să îl felicit pe primarul Nicolae Moldovan și pe dvs.”,  a declarat pre;edintele Emil Radu Moldovan.  

Primarul Nicolae Moldovan a mulțumit tuturor celor care și-au dat mâna pentru a marca această zi importantă, la Beclean, președintelui Radu Moldovan, Instituției Prefectului, Armatei Române și instituțiilor din subordinea MAI, dar și specialiștilor de la ADR Nord-Vest, prezenți la eveniment. Un mesaj de apreciere a mers și către comunitate și Consiliul Local Beclean, care au susținut proiectele de dezvoltare a orașului Beclean. “Vă divulg un detaliu. Domnul președinte al Consiliului Județean, Radu Moldovan, este și președintele Agenției de Dezvoltare Nord-Vest,  prin rotație, și îi mulțumesc în mod deosebit pentru fiecare virgulă care a pus-o nu numai în dreptul orașului Beclean, și în dreptul Bistriței, în dreptul Năsăudului, al Sângeorzului și în dreptul fiecărei localități”, a spus Nicolae Moldovan.

După depunerea unor coroande de flori, au defilat efectivele militare pe muzica Garnizoanei Bistrița.

Alături de primarul Nicolae Moldovan și comunitatea beclenară, de toate vârstele, au fost președintele CJ – Radu Moldovan, prefectul Teofil Cioarbă, senatorul Ioan Deneș, deputatul Diana Morar, secretarul de stat Monica Săsărman, subprefecții Ioan Zăgrean și Decsei Atilla, managerul SCJU  - Gabriel Lazany, șefi de instituții deconcentrate/militarizate din subordinea MAI, dascăli și tineri.

La mulți ani, România în Europa!
 

 

Comentarii

09/05/24 16:49
Iuliu

În fiecare an, la 9 mai, este sarbatorita „Ziua Europei”, cunoscută ca Ziua Schuman, amintind de Declaraţia rostită la 9 mai 1950 de Robert Schuman, ministrul francez al afacerilor externe, care prevedea crearea unei Comunităţi a cărbunelui şi oţelului, ai cărei membri urmau să-şi gestioneze împreună aceste două resurse, fapt pentru care a rămas înscrisă în istoria construcţiei europene drept „declaraţia Schuman”. De aceea, textul Declaraţiei Schuman este considerată a fi piatra de temelie a Uniunii Europene.
Dând curs apelului lui Robert Schuman, statele Beneluxului şi Italia s-au alăturat Franţei şi Germaniei şi, la 18 aprilie 1951, a fost semnat Tratatul de la Paris, care instituia Comunitatea Europeană a Cărbunelui şi Oţelului (CECO) între Germania, Franţa, Belgia, Italia, Luxemburg şi Olanda. La 25 martie 1957, aceste state au semnat Tratatele de la Roma, care instituiau Comunitatea Economică Europeană (CEE), cunoscută sub numele de Piaţa Comună, şi Comunitatea Europeană a Energiei Atomice (CEEA, astăzi EURATOM). Atât Tratatul de la Roma, cât şi Tratatul CEEA au intrat în vigoare la 1 ianuarie 1958.
Pe parcurs, procesul de integrare economică a fost acompaniat de procesul de integrare politică a statelor membre. Ulterior, acestui complex proiect de construcţie europeană i s-a alăturat Irlanda, Marea Britanie şi Danemarca (1973), Grecia (1981), Spania şi Portugalia (1986), Suedia, Austria şi Finlanda (1995), în 2004, noi zece state: Cehia, Ciprul, Estonia, Letonia, Lituania, Malta, Slovacia, Slovenia, Polonia şi Ungaria, în 2007, Bulgaria şi România şi în 2013, Croaţia. În cadrul Consiliului European de la Milano, din 1985, s-a luat decizia ca serbarea Zilei Europei să aibă loc în fiecare an la 9 mai, iar Parlamentul European a recunoscut Ziua Europei de 9 mai, ca sărbătoare oficială în octombrie 2008.
Totusi, încă de pe 19 septembrie 1946, la Universitatea din Zurich, Winston Churchill a vorbit despre viitorul continentului european maltratat și distrus dupa cel de al-II-lea război mondial: “Doresc să vorbesc despre tragedia Europei, acest nobil continent, patria tuturor marilor rase părintești ale lumii occidentale, fundamentul credinței și eticii creștine, originea majorității culturii, artelor, filozofiei și științei, atât din antichitate, cât și din timpurile moderne. Dacă Europa ar fi fost odată unită în împărtășirea moștenirii sale comune, nu ar fi existat nicio limită pentru fericire, prosperitate și glorie”. Pentru a nu mai permite ca o astfel de tragedie să se repete, Churchill a pledat pentru construirea unui fel de „Statele Unite ale Europei”, având drept nucleu reconcilierea Germaniei și Franței și a propus crearea Consiliului Europei, prima organizație pan-europeană edificată după cel de-al doilea Război Mondial, înființată în 1949.
La mai bine de 75 de ani de la celebrul discurs al lui Churchill, desi lucrurile au evoluat, Europa a ajuns din nou intr-un impas.
Cauzele sunt multiple si ele tin de slaba calitate a clasei conducatoare. Totul porneste de la educatie . Asa cum spunea Eminescu, „Trădătorii devin oameni mari şi respectaţi, bârfitorii de cafenele – literatori, ignoranţii şi proştii – administratori ai statului român.”
Articolul 148 din Constituția României reglementează – Integrarea în Uniunea Europeană, raporturile cu UE, stabilind, în alineatul 2, că în urma aderării, ”prevederile tratatelor constitutive ale uniunii Europene, precum și celelalte reglementări comunitare cu caracter obligatoriu, au prioritate față de dispozițiile contrare din legile interne, cu respectarea prevederilor actului de aderare.”
La nivelul Uniunii Europene, şi pe scena internaţională în general, statele sunt suverane. Totusi, Uniunea Europeană reprezintă astfel o juxtapunere a suveranităţilor statelor membre, ceea ce limitează suveranitatea fiecăruia. Prin urmare, suveranitatea nu poate fi absolută, ci fiecare stat trebuie să
respecte suveranitatea celorlalte state, precum şi normele dreptului
comunitar.
Există 3 principii pornind de la care se stabilesc domeniile în care are voie să acționeze UE și cum anume o poate face:
1) principiul atribuirii de competențe – Uniunea Europeană are doar competențele conferite de tratatele UE, tratate care au fost ratificate de toate statele membre
2) principiul proporționalității – acțiunile UE trebuie să se limiteze la ceea ce este necesar pentru îndeplinirea obiectivelor tratatelor UE
3) principiul subsidiarității – în domeniile în care pot acționa atât guvernele statelor membre, cât și Uniunea Europeană, UE poate interveni doar dacă acțiunile sale ar fi mai eficiente decât cele naționale.
În anumite domenii, singurul legiuitor este Uniunea Europeană. Rolul statelor membre este limitat la aplicarea normelor (fac excepție cazurile în care UE autorizează guvernele naționale să adopte singure anumite reglementări). Pentru aceste domenii, UE are ceea ce tratatele numesc „competențe exclusive”:
-uniunea vamală;
-normele în materie de concurență aplicabile pe piața unică;
-politica monetară pentru țările din zona euro;
-comerțul și acordurile internaționale (în anumite condiții);
-flora și fauna marină reglementată de politica comună în domeniul pescuitului;
Uniunea Europeană are „competențe speciale” care îi permit să joace un rol special și să depășească atribuțiile conferite de tratate în cazul:
-coordonării politicilor economice și de ocupare a forței de muncă;
-definirii și punerii în aplicare a politicii externe și de securitate comune;
-utilizării „clauzei de flexibilitate”, care se aplică în condiții foarte stricte și îi permite UE să acționeze în afara domeniilor sale obișnuite de competență.
In prezent se vehiculează din ce ince mai mult conceptul de Statele Unite ale Europei sub forma unor scenarii similare ipotetice de unificare a Europei, ca o singură națiune europeană și ca o singură federație de state, similar cu Statele Unite ale Americii.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5