Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului, marcată la Bistrița! Va fi lansată platforma AUTISTIFY! Ziua Porților deschise la Centrul de Resurse și Referință în Autism

Comunicat de presă

La 2 aprilie 2023, se marchează Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului. Autismul este o tulburare complexă de dezvoltare ce afectează, potrivit ultimelor studii, unul din 60 de copii. Asociaţia Autism Europa Bistriţa organizează o serie de manifestări la care este invitată și comunitatea bistrițeană.

2 aprilie 2023

Lansarea PLATFORMEI AUTISTIFY, realizată în mod voluntar de Agenția 201.ro. Noul site conține informații despre activitatea noastră, informații complexe despre tulburările de neurodezvoltare, descrierea programelor și serviciilor pe care le oferim persoanelor cu TSA, informații despre conceptul de neurodiversitate, simptomele tulburărilor de spectru pentru părinții care suspectează o dezvoltare atipică a copilului, drepturile educaționale, sociale și financiare ale copiilor și adulților cu TSA, descrise exhaustiv, precum și legislația relevantă în domeniu, sistematizată, astfel încât dvs să aveți la dispoziție o sursă completă de informații.
Tot pe noul site veți găsi studiile științifice realizate de AAE și studiile în derulare la care vă rugăm să participați, proiectele noastre, rapoartele de activitate, prezentarea SUPER echipei și testimoniale video ale părinților. Veți găsi, de asemenea, un newsletter la care vă rugăm să vă abonați pentru a vă ține la current cu acțiunile noastre. Nu în ultimul rând, vezi găsi toate modalitățile de donare/sponsorizare prin care ne puteți sprijini.

3 aprilie 2023

Petiție pentru drepturile persoanelor cu tulburări din spectrul autist și alte tulburări de neurodezvoltare. 

Prin această petiție, ne dorim să sensibilizăm autoritățile publice locale și județene cu privire la faptul că în județul nostru nu sunt respectate întru totul drepturile persoanelor cu tulburări de neurodezvoltare și alte tulburări psihice, nu se alocă suficiente fonduri pentru proiecte cu finanțare nerambursabilă pentru Domeniul Social, nu există locuri de joacă adaptate particularităților copiilor cu tulburări de neurodezvoltare, nici centre rezidențiale pentru persoanele adulte, centre respiro,
centre de zi dotate cu echipamente specifice, centre de dezintoxicare și recuperare pentru consumatorii de droguri, dintre care majoritatea sunt copii cu vârste pornind de la 12-13 ani. 
Ne dorim, printre altele, sprijinul autorităților locale și județene pentru decontarea terapiilor de recuperare, înființarea de locuințe protejate, locuri de muncă adaptate pentru persoanele cu dizabilități, accesibilizare pentru persoanele cu handicap locomotor și lista poate continua. 
Avem marea rugăminte să nu ne lăsați singuri și să semnați petiția alături de noi, pentru că lupta pentru drepturile pacienților este o preocupare a întregii comunități. În orice secundă, oricare dintre noi putem fi puși în situația de a avea nevoie de servicii de sănătate mentală specializată și, dacă nu le cerem împreună, copiii, tinerii și adulții cu tulburări din spectrul autist și alte tulburări psihice nu le vor obține niciodată. Cu toții avem dreptul la o viață demnă și plină de sens.
Vă așteptăm alături de noi să ne sprijiniți moral.

4-7 aprilie

Ziua Porților Deschise la Centrul de Resurse și Referință în Autism

În această săptămână vă așteptăm cu drag în intervalul 10-16 să ne vizitați la Centrul de Resurse și Referință în Autism Micul Prinț, str. Independenței, nr. 79, pentru a înțelege activitatea nostră, dificultățile pe care părinții, copiii și terapeuții le întâmpină în fiecare zi, dar și satisfacțiile rezultate din terapia de calitate pe care o oferim.

SIMULATORUL DE AUTISM

Cei care vor onora invitația vor avea ocazia să participe la o experiență unică.

Cu toții percepem lumea în mod diferit. Însă, persoanele diagnosticate cu autism și alte tulburări psihice sunt cu adevărat speciale.
Simulatorul de autism vă invită în lumea senzorială a unei persoane cu autism. Prin intermediul unei căști de realitate virtuală, veți experimenta intens cum percep lumea persoanele cu autism. Vă promitem că veți trăi o experiență revelatoare, unică în viață, care vă va permite să simțiți cu adevărat și să înțelegeți preț de câteva minute cum percep viața copiii, tinerii și adulții cu autism și alte tulburări neuropsihice.

Tratarea pacienților prin VR este o opțiune excelentă și eficientă în autism: managementul durerii, diferite tipuri de anxietate, depresie, fobii, PTSD, tulburari de alimentatie, durere și pierdere, tulburări legate de consumul de substanțe, tulburări în care comportamentul compulsiv sau dinamica interpersonală sunt afectate semnificativ.
Credem că Simulatorul VR va crea mai multă înțelegere, empatie și respect față de persoanele atipice. Asociația Autism Europa – Centrul de Resurse și Referință în Autism Micul Prinț este o organizație non guvernamentală licențiată, cu peste 180 de beneficiari direcţi (copii, tineri, adulți cu tulburări din spectrul autist și familile acestora, peste 3000 de beneficiari indirecţi (cadre didactice, specialiști, autorități publice, comunitate). Lobby legislativ – 15.000 benefic

drd. Ana Dragu

psiholog clinician
psihoterapeut cognitiv comportamental
coordonator Centrul de Resurse şi Referinţă în Autism "Micul Prinţ" Bistriţa

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5