Ziua Minorităților Naționale, marcată la Bistrița. Președintele CJ BN: Vom sprijini în continuare minoritățile și proiectele acestora
Ziua Minorităţilor Naţionale a fost sărbătorită, la Bistrița, printr-un eveniment organizat de Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, prin Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud, în colaborare cu Partida Romilor Pro Europa, sucursala județeană Bistriţa-Năsăud. Acțiunea a fost girată de preşedintele Consiliului Judeţean – Emil Radu Moldovan, prefectul Stelian Dolha, vicepreşedintele CJ – Ioan Ţintean, viceprimarul municipiului Bistriţa – Cristian Niculae, viceprimarul Becleanului- Ştefan Mathe, primarii Romeo Florian (Lechinţa), Vasile Cocos (Petru Rareş), Lucian Tarniţă (Cetate), Ilie Uchrenciuc (Dumitriţa), Vasile Codrea (Budeşti), Martonos Tamas (Braniştea), managerul Bibliotecii Judeţene – Ioan Pintea, inspectorul şcolar general Camelia Tabără, Daciana Fetti de la Instituţia Prefectului şi Corina Ernst de la Direcţia de Sănătate Publică, consilierul județean Samuel Coman, dar și de reprezentanți ai minorităților.
Acțiunea a fost moderată de Emilia Ometiţă, şef Serviciu în cadrul Centrului Judeţean pentru Cultură, despre semnificația zilei vorbind Dalma Szabo.
„E o bucurie pentru mine ca în această lună minunată, în care ne pregătim pentru sărbătorirea Naşterii Domnului nostru Iisus Hristos, să ne reîntâlnim la sărbătorirea Zilei Minorităţilor Naţionale. Cred că e pentru toată lumea cunoscut că judeţul Bistriţa-Năsăud e o oază de bună înţelegere, un judeţ multicultural şi multietnic în care am trăit şi sunt convins că vom trăi în bune relaţii de prietenie şi colaborare, indiferent de etnia din care facem parte. (...) Am sprijinit şi vom sprijini în continuare minorităţile, asociaţiile, programele culturale, evenimentele pe care le organizează şi îmi doresc să contribuim la proiectele de dezvoltare ale judeţului”, a declarat Emil Radu Moldovan.
Prefectul Stelian Dolha a scos în evidenţă modelul de convieţuire bazat pe principii corecte de egalitate şi de respect reciproc pentru dezvoltarea societăţii româneşti. „Cei care conducem aceste instituţii suntem datori faţă de dumneavoastră să veghem ca aceste lucruri să se întâmple, să vă încurajăm”, a spus prefectul Dolha, adăugând că trebuie atrase fonduri europene pentru dezvoltarea comunităţilor marginalizate.
Viceprimarul Bistriţei, Cristian Niculae, a menţionat că Bistriţa este, a fost şi va fi, un oraş multicultural, multietnic şi multiconfesional, unde toată lumea se poate manifesta liber, beneficiind de sprijinul şi respectul autorităţilor locale, scopul tuturor fiind dezvoltarea oraşului pentru generaţiile viitoare.
Emil Neia Lăcătuş a ţinut să puncteze faptul că la nivelul judeţului sunt peste 25.000 de romi, „o minoritate consistentă şi frumoasă”, cu o pondere foarte mare în comunele Teaca (peste 20%), Lechinţa, Cetate. „Trebuie să strângem rândurile şi să avem reprezentativitate în consiliile locale şi în Consiliul Judeţean, pentru că dacă nu vom sta la masă cu cei care decid, nu vom avea sorţi de izbândă în realizarea proiectelor pe care ni le propunem”, a transmis liderul romilor din Bistriţa-Năsăud.
Liderul UDMR BN, Decsei Attila, a precizat că la nivelul judeţului sunt peste 14.700 de maghiari care convieţuiesc cu românii şi celelalte minorităţi. Acesta a subliniat că trebuie promovată cultura şi tradiţiile fiecărei minorităţi.
Nu în ultimul rând, Cristian Roth, preşedintele Forumului Democrat German Bistriţa, a ţinut să menţioneze că deşi etnicii saşi sunt din ce în ce mai puţini, istoria e peste tot, iar comunitatea a fost „răsfăţată” prin găzduirea întâlnirii saşilor de pretutindeni. „Bistriţa s-a dezvoltat prin colaborarea dintre români, saşi, maghiari, romi. Sperăm că ne vom înţelege la fel de bine şi în continuare”, a spus Roth.
Pentru că mai sunt puține zile pana la marea sărbătoare a Nașterii Mântuitorului Nostru Isus Hristos, oaspeții și participanții la eveniment vor fi colindați de mai multe grupuri de colindatori de la Liceul de muzica Tudor Jarda, colindători și dansatori maghiar de la Colegiul Național Andrei Mureșanu, colindători și dansatori germani de la Colegiul Național Liviu Rebreanu. Tot aici vor fi prezenți artiștii de la ansamblul profesionist ”Dor Românesc cu soliștii: Ioachim Spân, Anuța Motofelea și Mirela Petruș.
Citiţi şi:
- Ziua Minorităţilor Naţionale, marcată la Instituţia Prefectului, de reprezentanţii comunităţilor rome, maghiare şi germane
- Partida Romilor Pro Europa promovează toleranţa şi dialogul între culturi
- Ziua Minorităţilor Naţionale, marcată la Bistrița de reprezentanţii comunităţilor de maghiari, romi, germani și evrei
- De Ziua Minorităţilor Naţionale, tradiţiile la loc de cinste. Emil Neia Lăcătuş: Promovăm toleranţa şi dialogul între culturi
- Cristian Niculae: Respectăm comunitatea maghiară şi sunt convins că împreună vom putea face foarte multe lucruri bune pentru Bistriţa!
Adaugă comentariu nou