Ziua Mondială a Apei. Pe cine și ce lăsăm în urma noastră?
Tema pentru Ziua Mondială a Apei din acest an este intitulată "Nu lăsăm pe nimeni în urmă", o adaptare a angajamentului ”Agendei pentru dezvoltare durabilă 2030”. Obiectivul nr. 6 privind dezvoltarea durabilă se referă la asigurarea disponibilității și gestionării durabile a apei și sanitației pentru toți, până în 2030. În 2010, ONU a recunoscut "dreptul la apă potabilă și salubritate în condiții de siguranță și curățenie ca pe un drept uman care este esențial pentru exercitarea deplină a vieții și a tuturor drepturilor omului". Dreptul la apă al omului permite tuturor, fără discriminare, apă suficientă, sigură, acceptabilă și accesibilă pentru uz personal și casnic.
Știm că miliarde de oameni trăiesc, în continuare, fără servicii de apă potabilă gestionate în condiții de siguranță - gospodăriile, școlile, locurile de muncă, fermele și fabricile care se luptă să supraviețuiască și să prospere. Grupurile marginalizate - femeile, copiii, refugiații, popoarele indigene, persoanele cu dizabilități și multe alte persoane - sunt adesea uitate și, uneori, se confruntă cu discriminare când încearcă să acceseze și să gestioneze apa sigură de care au nevoie. Câteva fapte îngrijorătoare, la nivel global: 2,1 miliarde de oameni trăiesc fără apă sigură la domiciliu; una din patru școli primare nu au serviciu de alimentare cu apă potabilă, elevii folosindu-se de surse neprotejate; mai mult de 700 de copii sub vârsta de cinci ani mor în fiecare zi din cauza diareei provocate de apa nesigură și de igiena slabă; 80% din persoanele care utilizezează surse de apă nesigure și neprotejate locuiesc în zonele rurale; femeile și fetele sunt responsabile pentru colectarea apei în afara spațiului de reședință, în opt din zece gospodării; peste 800 de femei mor în fiecare zi de complicații în timpul sarcinii și nașterii: pentru 68,5 milioane de persoane care au fost forțate să-și părăsească casele, accesul la servicii de apă sigure este foarte problematic; aproximativ 159 de milioane de oameni colectează apa de băut din apele de suprafață, cum ar fi iazurile și cursurile de apă; aproximativ 4 miliarde de oameni - aproape două treimi din populația lumii - se confruntă cu un deficit de apă severă în cel puțin o lună a anului; 700 de milioane de oameni din întreaga lume ar putea fi strămutate de lipsa intensă a apei, până în 2030.
Pentru a marca Ziua Mondială a Apei în 2019, elevii Grupului Eco de la Centrul Școlar de Educație Incluzivă Nr.1 Bistrița, membri în Patrula de Reciclare au participat la tradiționala acțiune de igienizare a unei porțiuni a malului Râului Bistrița. Copiii au pornit veseli la drum, gata să ”răstoarne munții”, să arate lumii un mal curat, numai bun pentru plimbat și admirat. Și-au pus mănușile, au format echipe de câte patru, la un sac mare. (Mulțumim, pe această cale, reprezentantului Primariei Bistrița, doamnei Zorica Morar pentru susținere și pentru materialele de curățenie). Pe măsură ce copiii înaintau și sacii se umpleau, fețele micilor voluntari își pierdeau din strălucire. Cel mai mult s-au întristat când au văzut rațele sălbatice care înotau printre gunoaie. Au stâns tot felul de deșeuri de pe mal și de la liziera pădurii Codrișor: pet-uri, cartoane, haine, inclusiv părți ale unor aparate electrice. Le-am spus copiilor că urmează să vină, după noi, mulți alți voluntari. Bistrițeni care nu așteaptă anul 2030 ca să se bucure de o apă ”sigură”, de un râu curat; oameni mari care lasă în urma lor cetățeni responsabili, educați după propriul exemplu.
Pe drumul spre școală, micii agenți din Patrula de Reciclare au distribuit trecătorilor pliante cu informații despre cum ne putem debarasa simplu, gratuit și legal de toate deșeurile electrice, electronice și electrocasnice, de exemplu, sunând la TelVerde 0800400800, serviciu gratuit de colectare la domiciliu/la sediu sau completând online formularul de reciclare de pe pagina www.patruladereciclare.ro.
Profesor Teodora Popescu
Adaugă comentariu nou