22 MARTIE - ZIUA MONDIALĂ A APEI

        Fără Apă, Viața nu ar exista! Pe 22 martie sarbatorim Ziua Mondială a Apei. Tema de anul acesta este “Leaving no one behind“. Este promisiunea centrală de pe Agenda de Dezvoltare Sustenabilă 2030. Prin aceasta agendă, țările semnatare își propun ca până în anul 2030 să fie asigurate resursele și managementul necesar pentru ca toți locuitorii planetei să aibă acces la apă sigură.

         În prezent se estimează că peste 2 miliarde de oameni nu au acces la apă potabilă, fiindu-le afectate sănătatea, mijloacele de trai și educația. De asemenea, anual aproximativ 19 milioane de decese premature sunt legate direct de impactul asupra mediului al exploatării necorespunzatoare a resurselor naturale. Cifrele sunt îngrijorătoare și va trebui sa luăm o decizie cât mai rapid ce dorim să facem cu această planetă și cu situația acelor oameni care nu au acces la surse potabile de apă. Lucrul pozitiv vine de la ONU, mai exact din Obiectivul 6 din Agenda de Dezvoltare Durabilă, acolo unde se prevede ca până în anul 2030 fiecare persoană să aibă acces la apa de calitate. Un obiectiv îndrăzneț și in același timp greu de realizat, trebuie să recunoaștem. Totuși, aceste obiective mărețe ne motivează, ne fac să căutam soluții și să reflectăm mai bine asupra importantei economisirii apei.

       Cantitatea de apă necesară producerii hranei este de trei ori mai mare față de necesarul pentru băut, fapt ce arată importanța apei ca resursă indispensabilă în alimentație. În aceste condiții nu trebuie să facem economie doar de apă, ci și de alimentație, un lucru foarte sensibil în România, mai ales cu ocazia sărbătorilor și zilelor naționale (încă trebuie să ne “maturizam” la acest capitol deoarece aruncăm foarte multă mâncare).

         În condițiile în care populația lumii este în continuă creștere, iar 30% din alimentele produse pe plan mondial rămân nefolosite și se risipesc, resursele de apă ale omenirii vor deveni în curand insuficiente pentru satisfacerea necesităților alimentare.

         Cantitatea de apă necesară pentru producerea hranei este de trei ori mai mare faţă de necesarul pentru băut, ceea ce arată importanţa apei ca pilon esenţial al securităţii alimentare.

      În condiţiile în care populaţia lumii este în continuă creştere, iar 30% din alimentele produse pe plan mondial rămân nefolosite şi se risipesc, resursele de apă ale omenirii, considerate în descreştere, vor deveni în curând insuficiente pentru satisfacerea necesităţilor alimentare. 

Mirela Parker, Compartiment Promovarea Sănătății al DSP BN

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5