Ziua Mondială a Cărții și a Dreptului de Autor

Coord. de programe şi proiecte educ. prof. LUCA ALINA

23 aprilie reprezintă o dată simbolică pentru literatura universală. La această dată, în 1616, au murit scriitorul spaniol Miguel de Cervantes, scriitorul britanic William Shakespeare, Inca Garcilaso de la Vega — scriitor peruan de origine spaniolă.
Ideea marcării zilei mondiale a cărţii la 23 aprilie a fost oferită de Spania, unde are loc, la 23 aprilie, Festivalul Trandafirilor, o manifestare în care este sărbătorit Sf. Gheorghe (Sfântul Jordi) și este comemorat Miguel de Cervantes, alături de William Shakespeare. În această zi, în Spania, încă din Evul Mediu, fetele și femeile primesc flori, fiind o sărbătoare a veseliei. După 1925, a devenit un obicei ca bărbaților să le fie oferită, în schimbul unei flori, o carte. Obiceiul se păstrează și astăzi în Catalonia, unde aproximativ o jumătate din vânzările anuale de cărți se realizează cu acest prilej.
În România, prin Hotărârea de Guvern nr. 293 din 14 aprilie 2005, ziua de 23 aprilie a fost declarată "Ziua Bibliotecarului din România", astfel că în ţara noastră, începând cu 2005, în această zi se sărbătorește Ziua Bibliotecarului concomitent cu Ziua Internațională a cărții și a drepturilor de autor. Cu ocazia acestei zile, sunt organizate expoziţii de carte, lecturi publice şi alte manifestări menite să încurajeze şi să promoveze lectura, o activitate supusă unor provocări, în condiţiile dezvoltării rapide a televiziunii şi internetului.
Un copil care creşte în lumea cărţilor este asemeni unei flori care creşte în grădina feerică a Naturii Mamă.
În ciuda progresului rapid al ştiinţei, cartea rămâne nemuritoare în educarea şi formarea personalităţii fiecărui om. Coordonat pe acest drum, micul şcolar, se obişnuieşte cu gândul că, oriunde, oricând şi oricum, cartea rămâne cel mai bun profesor al omului.
Literatura, ca artă a cuvântului, prin intermediul căreia realitatea este recreată în toată complexitatea ei, oferă cititorilor un întreg univers de gânduri şi sentimente, de aspiraţii şi îndrăzneli, de înaripare entuziastă şi idealuri înalte. Astfel, în acest sens şi în Şcoala Gimnazială „Avram Iancu” din Bistriţa doamna bibliotecar GHIŢĂ RODICA a organizat în data de 23 aprilie o activitate care a debutat cu expoziţia de flori din ceramică, în special TRANDAFIRI. Exponatele au fost realizate de DOAMNA PROFESOARĂ FELICIA VOICA, nelipsită de la evenimentele organizate în şcoala noastră. Alocuţiuni au rostit elevele ANIA MOLDOVAN şi ALEXANDRA BĂLAN, precum şi doamna director adjunct prof. MARIANA FELDRIHAN.
Scopul activităţilor de faţă este de a oficializa şi motiva intrarea copiilor în lumea cărţilor şi de a întări parteneriatul dintre ei şi bibliotecă.
La rândul ei, biblioteca va trezi în sufletele tuturor curiozitatea şi plăcerea de a parcurge paginile cărţilor, multiple, variate şi pline de învăţături.
Copiii vor deveni mai responsabili, mai atenţi, mai pregătiţi pentru viitor. Vor descoperi multe din micile (dar esenţiale) secrete ale vieţii.
Mulţumim doamnei bibliotecar GHIŢĂ RODICA pentru implicarea, dăruirea şi pasiunea în realizarea activităţilor şcolare şi extraşcolare din Şcoala Gimnazială “Avram Iancu” Bistriţa.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5