Ziua României pe pamant american
Societatea română din America “Avram Iancu”a organizat, ca în fiecare an, întâlnirea de suflet a românilor
cu ocazia Zilei Naţionale a României, la Biserica “Pogorârea Sfântului Duh”
din Warren, Michigan. Sub semnul acestei zile de o importanţa majoră pentru românii de pretutindeni, colectivul de organizare,condus de tânăra şi inimoasa profesoară Mirela Costa, preşedinta Societăţii “Avram Iancu” a stabilit un program artistic diversificat din folclorul nostru românesc. Printre cei prezenţi la eveniment recunoaştem pe membrii soceietaţii “Avram Iancu”, pe domnul Ştefan Străjeri, directorul ziarului “Curentul Internaţional”, publicaţia românilor din America şi de pretutindeni, reprezentanţi ai episcopiilor române din America, solişti de muzică populară şi tânăra formaţie de dansuri populare”Dor românesc”.
Programul inchinat Marii Uniri a fost prezentat de D-na Mirela Costa şi a fost deschis cu imnurile celor două ţări, :România şi America, dupa care preoţii Ioan Mihuţ şi Ştefan Vlad de la Biserica “Pogorârea Sfântului Duh” din Warren, preotul Sabin Pop de la biserica “Sfântul Gheorghe” din Southfield şi pastorul Simi Timbuc de la biserica penticostală “Bethezda”au rostit impreună cu invitaţii rugăciunea “Tatăl Nostru”, rugăciune simbol a credinţei comune.
Seria de prelegeri a fost deschisă de d-na profesoară Doina Popa, care a vorbit despre actul Marii Uniri si importanţa Marii Adunări Naţionale Constituante, de la 1 dec.1918
de la Alba Iulia , simbol al afirmării poporului român de a-şi hotărî singur soarta, nu de a schimba un jug cu altul, ci de asigurare a condiţiilor prielnice de dezvoltare a întregii ţări.
În continuare, d-na Doina Popa a amintit auditoriului, semnificatia zilei de 27 nov. zi în care, acum 125 de ani, s-a născut marele nostru scriitor Liviu Rebreanu, creatorul romanului românesc modern, a cărui operă poartă amprenta a două secole zbuciumate.
In continuarea prelegerilor au luat cuvântul preotul Sabin Pop şi d-l Constantin Grigorean care au subliniat în cuvinte înălţaătoare marele act al Unirii de la 1918, după care s-a continuat cu prezentarea volumului de poezii si epigrame “Made in U.S.A.” al
poetului epigramist Sorin Olaru, profesor, inginer, redactor cultural al publicaţiei”Curentul Internaţional” din Michigan. Despre autor si poemele sale apocrife a vorbit d-na prof. Doina Popa, după care autorul însuşi a prezentat noul său volum. Programul de prelegeri a fost presărat cu jocuri si cântece populare româneşti susținute de soliştii: Mariana Iatagan, Bogdan Filimon, Dorel Fort, Nelu Albu și formaţia de jocuri populare “Dor Românesc”. Au urmat mâncarea tradiţională românească din care nu au lipsit colacul şi gustoasele sarmale, dansul şi jocul în horă şi perechi într-o atmosferă de veselie şi bucuria întâlnirii între românii de pe întregul cuprins al ţării mame adunaţi pe pamânt american. Întâlnirea de la Warren a stat sub semnul unei mari iubiri de ţară şi de neam, în atmosfera plutind parcă citatul titanului romanului românesc modern Liviu Rebreanu:”Iubirea trăieşte veşnic, fără început şi fără sfârşit…Prin iubire cunoşti pe Dumnezeu şi te înalţi la ceruri”…
Doina POPA – Dexter, Michigan
Adaugă comentariu nou