Ziua Veteranilor, marcată la Cercul Militar Bistriţa

Ziua Veteranilor, zi cu încărcătură simbolică, în care ne cinstim eroii care au rescris istoria României și au pus sacrificiul personal în slujba binelui națiunii, a fost marcată la Cercul Militar Bistriţa, la finalul acestei săptămâni.

În deschiderea evenimentului, col. Marian-Ioan Cristurean, locţiitorul comandantului Brigăzii 81 Mecanizată „General Grigore Bălan” a punctat reperele acestei zile. „Ziua Veteranilor a fost instituită prin Legea 151 din 22 octombrie 2014, în semn de înaltă preţuire ş recunoştinţă  pentru sacrificiul militarilor care de-a lungul timpului au participat la misiuni în afara teritoriului naţional. Această zi a fost aleasă pentru simbolistica ei.  În 11 Noiembrie 1918, ora 11, se semna Armistițiul între Puterile Antantei și Germania, fiind momentul când se  punea capăt Primului Război Mondial. Semnificaţia acestei zile pentru Armata României este legatăşi de faptul că pe data de 11 noiembrie 2003, a căzut la datorie primul militar român, sublocotenentul p.m. Iosif Silviu Fogoraşi”, a precizat col. Cristurean. În mesajul său, acesta a exprimat şi preţuirea faţă de camarazii din Brigada 81 Mecanizată care pe timpul misiunilor au fost răniţi şi poartă urmele războiului, printre care se numără plt. adj. Zbâncă, plt. adj. Şuteu, plt. adj. Bob, plt. maj. Ilovan, dar au fost comemoraţi şi camarazii de arme care nu s-au întors acasă, devenind „eroi eterni” – căpitan Ţifrea Cătălin, sublocotenetul p.m.  Marius Florin Sfecheş şi sublocotenentul p.m.  Cristian-Petru Filip, în memoria acestora fiind păstrat un moment de reculegere.  La nivel naţional, România are 29 de eroi care au dovedit sacrificiul suprem. 

„Este un moment în care trebuie să ne aducem aminte că meseria de militar nu este o meserie simplă, că în meseria de militar primul lucru pe care îl pui la bătaie este propria-ţi viaţă. Să ne aducem aminte de camarazii de care alături am luptat, de camarazii care nu mai sunt printre noi, dar şi să ne bucurăm că suntem aici, că suntem în viaţă”, a mai spus col. Marian-Ioan Cristurean.

În partea a doua a evenimentului, pe scena Cercului Militar Bistriţa-în prezentarea plt. maj. Paul Petrovan, a urmat un spectacol artistic, care a debutat cu un moment poetic. Georgiana Bondrea de laLiceul Teoretic „C. R. Vivu” Teaca a recitat poezia „Armata e mândrie”, versurile fiind scrise de fratele acesteia, Andrei Bondrea.

Gruul folk al Cercului Miltar, format din Elena Bălan şi Rada Măierean, a interpretat piesele „Pentru ea”, „Copul hoinar” şi „Andri Popa”. Dansurile populare nu au lispit nici de acestă dată, Ansamblul Doiniţa prezentând o suită de pe valea Şieului, în coregrafia lui Cristian Buta.

Grupul vocal Doiniţa, coordonat de apreciata interpretă de muzică populară Cornelia Ardelean Archiudean, în formula Delia Bachiş, Violeta Todoran şi Adela Berbecar, au interpretat cântecele patriotice „Cîntă cucu-n Bucovina”, „Cântec pentru tatat”, „Cântec de război” şi Balada Eroului Necunoscut.

Ultima parte a aparţinut muzicii militare a Garnizoanei Bistriţa şi corului Brigăzii 81 Mecanizată „General Grigore Bălan” care au interpretat un colaj de cântece patriotice, dar şi un vals, dririjor plt. adj. Bogdan Bejinaru.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5