10 intrebari si raspunsuri despre Zona Zoster

Zona Zoster, denumită și herpes Zoster, este o afecțiune cu etiologie virală care afectează rădăcinile nervoase și produce o erupție cutanată. Zona Zoster nu este doar o infecție la nivelul pielii, ci poate provoca complicații grave la nivelul organelor. Iată tot ce trebuie să știi despre această afecțiune!

  1. Ce cauzează zona Zoster?

Zona Zoster este declanșată de același virus care cauzează varicelă în copilărie, virusul varicelo-zosterian (VZV). Dacă o persoană a avut varicelă în copilărie, aceasta are virusul în stare latentă la nivelul nervilor organismului. În anumite condiții (imunitate foarte scăzută), virusul se reactivează, dar nu mai cauzează varicelă, ci herpes Zoster. 

  1. Care sunt factorii de risc pentru zona Zoster?

Există un motiv pentru care unele persoane dezvoltă afecțiunea, iar altele nu. Imunitatea scăzută este un factor care predispune reactivarea virusului varicelo-zosterian. Scăderea imunității este la rândul ei cauzată de anumiți factori:

  • Perioadele foarte stresante reprezintă cel mai important factor care favorizează apariția zonei Zoster. 
  • Traumatismele
  • Cancere și tratamente pentru cancere (chimioterapie sau radioterapie)
  • SIDA/HIV
  • Medicamente imunosupresoare
  • Vârsta înaintată (peste 50 de ani)
  1. Care sunt simptomele zonei Zoster?

Afecțiunea prezintă mai multe etape, care cauzează simptome diferite:

  • Prima etapă (etapa precoce): dureri de cap, dureri de stomac, stare de oboseală, senzația de țiuit în urechi, inflamația nodulilor limfatici, tulburări digestive, sensibilitate crescută la lumină, dureri într-o anumită zonă a corpului (loc în care vor apărea erupțiile) sub formă de arsură.
  • A doua etapă (etapa eruptivă): în zonele dureroase apar leziuni roșii, umflate, care prezintă vezicule pline cu lichid și sunt însoțite în continuare de durere, mai puțin de mâncărime. Veziculele sparte formează apoi crustă.
  • Ultima etapa (etapa posherpetică): sensibilitate în zonele care au prezentat erupții, durere cronică (poate dura luni sau ani).
  1. Care sunt complicațiile zonei Zoster?

Durerea cronică la nivelul pielii este cea mai frecventă complicație. Aceasta se localizează în zonele în care au existat erupții.

Infecția veziculelor este o complicație posibilă a acestei afecțiuni.

Alte complicații depind zona afectată de virus. Dacă a fost afectată zona ochilor, pacientul poate dezvolta o diminuare a acuității vizuale. Dacă a fost afectată zona urechilor, pacientul poate dezvolta o diminuare a acuității auditive. În cazul în care a fost afectată zona feței, gurii sau scalpului, pacientul ar putea dezvolta senzația de gură uscată sau își poate pierde simțul gustativ. Pareza (paralizia) facială este o altă complicație a acestei afecțiuni.

De asemenea, pacientul care a avut Zona Zoster poate rămâne cu o piele depigmentată și cu o slăbiciune musculară.

Complicațiile mai grave sunt reprezentate de accidentul vascular cerebral, în cazul în care infecția afectează vasele sanguine și nervii cranieni. 

Riscul de complicații este cu atât mai mic, cu cât tratamentul este instaurat mai devreme. De asemenea, veziculele cutanate trebuie curățate și nu trebuie expuse la bacterii.

  1. Cât durează această afecțiune?

Afecțiunea se vindecă în 4-6 săptămâni, însă durerea postherpetică se poate prelungi pentru încă câțiva ani.

  1. Cum este diagnosticată afecțiunea?

Zona Zoster este diagnosticată prin examen clinic – examinarea erupțiilor cutanate. De asemenea, aceasta poate fi diagnosticată cu ajutorul testelor de laborator, după ce a fost recoltată o probă de la nivelul leziunilor.

  1. Cum se poate trata zona Zoster?

Afecțiunea se tratează prin medicamente antivirale. Medicamentele antivirale se administrează local și sistemic, pe o perioadă de 7-10 zile. 

Durerea poate fi ameliorată cu analgezice, medicamente corticosteroide sau analgezice locale care au rolul de a amorți zona dureroasă.

Antihistaminicele se administrează pentru calmarea mâncărimilor. 

  1. Zona Zoster este contagioasă?

Dacă te întrebai dacă zona Zoster este contagioasă, află că există situații în care aceasta se poate transmite. 

Zona Zoster nu se transmite prin strănut sau tuse, însă se poate transmite prin contact direct cu veziculele. Persoanele care nu au avut varicelă în copilărie, vor dezvolta varicelă și nu Zona Zoster la contact cu virusul varicelo-zosterian.

De asemenea, herpesul Zoster nu este contagios decât în etapa eruptivă. Acesta nu se transmite înainte de apariția erupțiilor și nici după dispariția acestora.

  1. Infecția poate reapărea?

Nu este exclus ca infecția să reapară, însă acest lucru se întâmplă foarte rar.

  1. Este disponibil un vaccin pentru zona Zoster?

Da. Zona Zoster poate fi prevenită prin administrarea unui vaccin, sub formă de injecție. Există un vaccin anti-varicelă, dar și un vaccin anti-zoster care previne reactivarea virusului varicelo-zosterian. Vaccinul anti-zoster se găsește în varianta cu virus viu, dar și cu virus inactivat. Acesta nu trebuie administrat pacienților cu sistem imunitar slăbit sau celor cu alergii la substanțele din compoziție. 

Așadar, mergi la medic imediat după apariția erupțiilor cutanate, deoarece Zona Zoster este o afecțiune periculoasă.


 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5