17 MAI ZIUA MONDIALĂ DE LUPTĂ ÎMPOTRIVA HIPERTENSIUNII ARTERIALE

În ţara noastră,şi mai ales în judeţul nostru, bolile cardiovasculare conduc detaşat în topul mortalităţii. Anul trecut de exemplu, la nivelul judeţului nostru, erau înregistraţi aproximativ 28 de mii de bolnavi hipertensivi. Apariţia hipertensiunii arteriale este primul pas spre statutul deloc de dorit de “bolnav cardiac”. Reamintim cu această ocazie câţiva factori de risc, ce duc la apariţia bolilor inimii, şi a aparatului vascular. Stă în puterea noastră să-i influenţam pe mulţi dintre ei.
Cel mai la îndemână este activitatea fizică. Există multe motive pentru mişcare. Enumerăm câteva dintre avantajele care decurg imediat din această:
- va ajută să va menţineţi o greutate cât mai aproape de ideal
- va ajută să scăpaţi de tensiune /stres
- micşorează colesterolul
- va ajută să dormiţi bine
- reduce tensiunea arterială
- tonusul dumneavoastră creşte
Tensiunea arterială poate fi influenţată de următorii factori: greutate corporală,
alimentaţie, activitate fizică, consum de băuturi alcoolice sau ereditate. Exceptând ultima cu puţină voinţa personală “se poate umbla” la celelalte.
Stresul este un factor de viaţă. Deşi stresul pare că reprezintă un factor direct al bolii de inimă, modul deficitar în care ne adaptăm la stres poate spori riscul bolilor de inimă. Trebuie să ne adaptăm stresului într-un mod sănătos.
Învăţaţi să recunoaşteţi semnalele de avertizare!
Nu puteţi dormi? Va simţiţi în ultimul timp mai deprimat? Va enervaţi şi pentru lucruri mărunte? Consumaţi mai des alcool ca de obicei? Dacă da, înseamnă că sunteţi stresat şi enumerăm în continuare câteva modalităţi care va vor ajută:
- gândiţi pozitiv
- discutaţi cu ceilalţi
- fixaţi-va scopuri realiste, nu încercaţi să fiţi perfect
- fiţi atent cu propria persoană
- utilizaţi tehnici de relaxare
- petreceţi timp cu persoanele care va plac
- faceţi, în limita posibilităţilor, lucruri plăcute
Verificaţi-va greutatea. Orice câştig în greutate este dăunător.
Urmaţi sfaturile unui ghid de alimentaţie sănătoasă. Mâncaţi cât mai puţină carne grasa, cât mai puţine grăsimi animale, şi consumaţi cât mai multe alimente bogate în fibre (legume, fructe). Extrem de benefică este înlocuirea grăsimilor animale, cu uleiuri vegetale nerafinate, ideal presate la rece (ex. ulei de măsline, de în etc.).
Dacă sunteţi fumător, opiti-vă. Dacă nu fumaţi, evitaţi fumatul pasiv. Sunt câteva mici sfaturi,pe care le reamintim tot mai des, şi care, respectate, va vor ajută să va păstraţi o tensiune arterială normală, o inimă sănătoasă, şi automat o viaţă mai bună, spre bucuria dumneavoastră şi a celor dragi!
Gheorghe Puica
D.S.P Biroul de Promovare a Sănătăţii

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5