2015 - Anul European pentru Dezvoltare

Politica de cooperare pentru dezvoltare are ca obiectiv prioritar reducerea şi, pe termen lung, eradicarea sărăciei. Combaterea acestui fenomen global este esenţială pentru construirea unei lumi stabile, paşnice, prospere şi echitabile. Pentru ca acest lucru să se întâmple este necesară strânsa colaborare dintre statele mai dezvoltate şi cele mai puţin dezvoltate.

Prin desemnarea anului 2015 ca “Anul European pentru Dezvoltare”, Uniunea Europeană consideră această temă ca fiind una prioritară şi începe demersuri consolidate de creştere a nivelului de conştientizare al cetăţenilor privind acest fenomen şi altele similare, cum ar fi discriminarea.

Anul european 2015 joacă un rol aparte în ce priveşte comunicarea şi implicarea activă a cetăţenilor şi permite ca actorii instituţionali, împreună cu un număr tot mai mare de organizaţii ale societăţii civile să organizeze evenimente comune la nivelul UE, la nivel naţional şi regional sau local.

Între obiectivele urmărite prin acţiunile incluse sub egida “Anului European pentru Dezvoltare” pot fi amintite:

* informarea cetăţenilor UE cu privire la cooperarea pentru dezvoltare, reliefând rezultatele pe care Uniunea, acţionând împreună cu statele membre, le-a obţinut în calitate de actor pe scena mondială;
* stimularea implicării directe, a gândirii critice şi a interesului activ al cetăţenilor Uniunii şi al părţilor interesate din Europa faţă de cooperarea pentru dezvoltare, inclusiv cu privire la formularea şi punerea în aplicare a politicilor în acest domeniu;
* sensibilizarea publicul cu privire la avantajele cooperării pentru dezvoltare a Uniunii atât pentru beneficiarii asistenţei pentru dezvoltare a UE, cât şi, în mod direct, pentru cetăţeni;
* promovarea, în rândul cetăţenilor din Europa şi din ţările în curs de dezvoltare, a unui sentiment de responsabilitate şi solidaritate, într-o lume în schimbare şi din ce în ce mai interdependentă, şi o mai bună înţelegere a coerenţei politicii pentru dezvoltare.

Măsurile menite să conducă la atingerea obiectivelor de mai sus includ campanii de comunicare (inclusiv prin mijloacele de comunicare socială), organizarea de evenimente şi iniţiative cu toate părţile interesate relevante. Acestea îşi propun să promoveze participarea activă şi dialogul în rândul publicului larg, în mod special a celui tânăr.

Sunt încurajate acţiuni concrete în statele membre, menite să promoveze obiectivele Anului european, în special prin educaţia pentru dezvoltare, schimbul de informaţii şi schimbul de experienţă şi de bune practici între administraţiile naţionale, regionale şi locale şi alte organizaţii;

Toate aceste măsuri coincid, de altfel, cu priorităţile Strategiei Europa 2020, care urmăreşte dezvoltarea inteligentă, durabilă şi favorabilă incluziunii.

Pentru informaţii detaliate despre Uniunea Europeană, instituţiile sale, drepturile cetăţenilor europeni contactaţi Centrul de informare Europe Direct Bistriţa (www.europedirectbistrita.ro).

Centrul Europe Direct Bistriţa

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5