21 de scriitori bistriţeni în antologia „Lumina din cuvinte”

A apărut, la Editura Şcoala Ardeleană Cluj-Napoca (manager Vasile George Dâncu) volumul „Lumina din cuvinte”, o antologie alcătuită de Irina Petraş, preşedinta Filialei Cluj a Uniunii Scriitorilor din România. Volum dedicat Anului Internaţional al Luminii, la 120 de ani de la naşterea lui Lucian Blaga, după cum se menţionează pe coperta IV a antologiei.
În Argument, Irina Petraş mărturiseşte, printre altele: „Anul 2015 este Anul Internaţional al Luminii. Am putut constata prin reacţie proprie cum se construiesc miturile, cum poţi ajunge să crezi, miraculos, în ceva de mintea ta scornit, de vorba ta numit. Un fel de efect bumerang al rostirii potrivite. Închipui o poveste explicativă şi o crezi, o vreme, fiindcă îţi împacă nişte nelinişti. Din clipa în care am aflat că ne aflăm în Anul Luminii (fiindcă aşa l-a numit ONU, într-un exerciţiu de admiraţie pentru tot ce ţine de lumină şi Tehnologiile legate de lumină), lucrurile din jur mi s-au părut mai luminoase, ca şi cum această arbitrară investitură ar fi alungat umbre, ar fi spulberat nori. Numim lucrurile într-un anumit fel şi lumea se supune, ne iese în întâmpinare. Scriitorul vine în întâmpinarea lumii cu o pre-judecată care va decide perspectiva. Semnele din afară şi dinăuntru sunt selectate după criterii proprii şi traduse ca atare. Literatura ca act privilegiat de Cunoaştere, este ea însăşi o tehnologie a lumini.
Am ales această temă – lumina – şi fiindcă se împlinesc 120 de ani de la naşterea lui Lucian Blaga, autor al Poemelor luminii. E şi o doză de joc la mijloc, dar şi intenţia serioasă a evidenţia nenumăratele sensuri pe care le are lumina pentru noi, oamenii, şi pentru noi, scriitorii.”
Volumul are 426 de pagini, în care semnează 165 de scriitori. Dintre aceştia, 21 sunt bistriţeni (originari din judeţul nostru sau trăitori pe aceste meleaguri).
La prima secţiune a cărţii: Blaga – 120, amintim pe Tudor Cătineanu şi Andrei Moldovan. În secţiunea a II-a: Lumina din cuvinte. Eseuri, proză, traduceri, semnează Ion Vlad, Mihaela Ursa, Constantina Raveca Buleu, Vasile Sebastian Dâncu, Aurel Podaru. Ponderea o deţin, cum era de aşteptat, poeţii: Nicolae Băciuţ, Vasile Dâncu, Vasile George Dâncu, Andrea H. Hedeş, Valentin Marica, Gavril Moldovan, Olimpiu Nuşfelean, Maria Olteanu, Ioan Pintea, Gavril Pompei, Flore Pop, Aurel Rău, Flavia Teoc, Dinu Virgil.
Coperta, de o rafinată eleganţă şi sobrietate, este realizată de Laura Poantă. Iar Cartea, în întregul ei, luminează şi dă nobleţe oricărui raft de bibliotecă.

Comentarii

23/07/15 12:16
LIM

Foarte faină coperta şi bine ales titlul. Cu siguranţă un volum de referinţă.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5