4 posibile motive pentru care ai putea face pană la maşină şi cum le poţi evita
-
View the full image
sursa foto: https://pixabay.com/photos/tire-flat-fix-spare-car-606100/
O pană de cauciuc reprezintă cel mai prost mod de a-ţi începe ziua atunci când eşti în întârziere la serviciu sau la şcoala copiilor. Nici când ţi se întâmplă în concediu, cu portbagajul plin şi imposibilitatea de-a ajunge la roata de rezervă nu este un scenariu mai fericit. Pana de cauciuc este un incident care de foarte multe ori nu depinde de tine. Ceea ce poţi face însă este să previi majoritatea condiţiilor care duc la deteriorarea roţilor.
Evită obstacolele de orice fel
Foarte multe pene de cauciuc se produc din cauza contactului cu obiecte ascuţite. Acestea pot fi cuie, şuruburi, sticle, bucăţi de tablă pe carosabil, dar şi gropi, borduri sau linii de tramvai. Conduita preventivă este cea care te ajută să eviţi aceste pericole. Circulă cu atenţie, evită orice obiect abandonat pe şosea şi redu viteza când circuli în apropierea zonelor cu şantiere de construcţii. Dacă se întâmplă să faci pană, trebuie să montezi rezerva până la cea mai apropiată vulcanizare. Acolo vei afla dacă roata mai poate fi utilizată sau trebuie să o schimbi, deoarece nu mai prezintă siguranţă. Cel mai bine este să înlocuieşti seturi de câte două cauciucuri, pentru a nu exista diferenţe pe sau între axe. Dacă ai aceste dimensiuni, caută anvelope de vară 195 65 r15 pe Anvelope-autobon.ro şi schimbă pneurile uzate peste măsură sau distruse.
Atenţie la drumurile neîntreţinute
În ţara noastră, starea precară a drumurilor provoacă foarte multe defecţiuni la sistemele de direcţie şi la roţile maşinilor. Orice groapă apărută în asfalt reprezintă o încercare pentru maşina ta. De viteza cu care treci cu roata peste acest obstacol depinde starea anvelopelor tale. La viteze mari, lovirea unei gropi îţi poate provoca instantaneu o pană . Practic, cu cât starea drumului este mai precară, cu atât creşte riscului de-a face pană. Soluţia este să circuli încet şi prudent pe şoselele cu infrastructură rutieră precară. Respectarea distanţei faţă de alte maşini te ajută să observi la timp gropile, să le eviţi sau să treci peste ele cu viteză scăzută.
Stilul de condus
Cauciucurile au o durată de viaţă ce depinde de modul de exploatare. Ca să te bucuri cât mai mult timp de eficienţa lor, trebuie să eviţi demarajele şi frânările violente, precum şi virajele bruşte. Un stil de condus agresiv va duce la grăbirea uzurii anvelopelor, pe care va trebui să le înlocuieşti mai des. În plus, eşti mai predispus la pene de cauciuc în timpul manevrelor violente. Soluţia este să respecţi indicii de sarcină şi de viteză şi să eviţi pe cât posibil derapajele în demaraj sau frânare. Respectând viteza regulamentară, nu doar că vei fi în siguranţă, dar vei economisi consumabilele printre care se numără şi cauciucurile.
Atenţie la parcare
Pana de cauciuc nu este un pericol doar pentru maşinile aflate în mişcare. La fel de uşor poţi face pană şi dacă parchezi greşit. Urcarea şi coborârea bordurilor provoacă şocuri atât anvelopelor, cât şi articulaţiilor maşinii. Dacă trebuie să treci peste un nivel, fă-o uşor, în viteza 1, pentru ca roata să resimtă cât mai puţină presiune. Atenţie şi când parchezi lângă o bordură înaltă. Dacă roata este prea apropiată de peretele bordurii, există riscul ca atunci când virezi să zgârii janta sau, dacă manevra este bruscă, flancul anvelopei să sară de pe jantă şi să faci pană instant. Iar dacă bordura este denivelată sau ascuţită, poţi chiar tăia cauciucul.
Motivele pentru care faci pană pot fi greşeli de condus, infrastructură precară sau expunere la temperaturi extreme. Pe toate le poţi evita adoptând o conduită preventivă la volan, cu evitarea obstacolelor şi adaptarea vitezei la condiţiile de trafic.
Adaugă comentariu nou