40 de medici de familie din judeţ, în prag de pensionare. Tema va fi prezentată, la Bistriţa, ministrului Sorina Pintea

    Consilierul judeţean Dan Birişiu a evidenţiat, în plenul Consiliului Judeţean, situaţia medicinei de familie în judeţul Bistriţa-Năsăud, de altfel o problemă naţională în domeniul sănătăţii.

         „Deşi competenţele noastre în acest domeniu sunt limitate, este de datoria mea să vă informez despre o stare de fapt, respectiv medicina de familie. Constituţia României asigură liberul acces la serviciile medicale al cetăţenilor, iar medicina primară este asigurată de medicii de familie, care reprezintă şi interfaţa dintre pacienţi şi serviciile medicale superioare, respectiv clinici, policlinici, spital. În judeţul Bistriţa-Năsăud, media de vârstă a medicilor de familie este de 59 ani. În următorii ani se vor pensiona, conform legii actuale, 40 de medici şi, din păcate, un singur conjudeţean este înscris la specialitatea Medicină de familie. Viitorul nu sună deloc bine. Pentru a debloca această stare de fapt, care într-un viitor ne va aduce prejudicii pe care nu ştiu cum o să le gestionăm, ar trebui să facem medicina de familie atractivă. Ar trebui să diminuăm stagiul de la trei ani la un an, cu obligativitatea ca absolvenţii din specialitatea medicina de familie, în următorii cinci ani, să se ducă la un curs de o lună în următorii cinci ani şi minim triplarea numărului de locuri”, a precizat Dan Birişiu.

         Acesta a propus ca, dacă medicul care prestează servicii medicale în relaţie cu CAS are avizul Colegiului Medicilor, adică are dreptul de liberă practică şi un aviz psihologic că este în apt să presteze servicii medicale, să nu fie restricţionată de limita de vârstă.

         În context, preşedintele Consiliului Judeţean a recunoscut că problema este una complicată, de care se lovesc multe comune. Acesta i-a sugerat lui Dan Birişiu ca împreună cu consilierul judeţean Andrei Suciu (medic de familie la Lechinţa), cu reprezentanţii Asociaţiei Profesionale a Medicilor de Familie şi a patronatului medicilor de familie să propună un set de măsuri care să fie prezentate ministrului Sănătăţii, Sorina Pintea, care va fi prezentă la începutul lunii aprilie, la Bistriţa.

         Preşedintele Moldovan a subliniat faptul că probleme similare sunt şi pentru medicina de urgenţă, unde salariile sunt foarte atractive, iar sporurile de 85%, însă pentru că este o meserie grea, absolvenţii nu se îndreaptă spre acest domeniu.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5